, 2021/9/9

Egy fiú a pubertáskorban számos fontos változáson megy keresztül. A teste felerősödik, a hangja recseg, ahogy változik, erősebbé válik, és elkezd szexuálisan érni.

A pubertás fiuknál

Mielőtt észrevennéd, a kisfiadból fiatal férfi lett. A fiúk a pubertásnak öt szakaszán mennek keresztül, de ne feledje, hogy az életkor, amelyben az egyes fiúk átmennek ezeken, nagyon eltérő lehet.

Pubertáskori változások a fiúknál.

A fiúk kicsit lassabban érnek, mint a lányok. A fiúknál a pubertás átlagosan 11 éves korban kezdődik, bár a 9 éves korban való korai, vagy a 14 éves korban való késői kezdete még mindig normálisnak tekinthető. Egyes fiúk gyorsabban érnek, mint társaik, és egyes testi változások fokozatosabbak lehetnek, mint mások.

E testi változások egy része nagyon személyes. Szülőként te talán nem veszed észre őket, de a fiad igen. Ezek némelyike kínos élmény lehet számára, és valószínűleg sok mindent titokban fog tartani.

Testalkat

Külsőleg észreveheted, hogy a fiad teste növekedni kezd, de mielőtt ez megtörténne, lehet, hogy felszedett egy kis súlyt és úgy néz ki, mintha csupa kar és láb lenne. Ezután következik egy növekedési ugrás a magasságában, gyakran 13 éves kora körül. A vállai kiszélesednek, és az izmai is határozottabbá válnak. Érezhetően erősebb lesz, és ezt kihasználhatja, ha rendszeres edzésprogramba kezd.

Izzadás, haj és pattanások

A személyi higiénia valószínűleg az egyik legnagyobb változás a fiatal fiúk esetében. Lehet, hogy eddig nehéz volt rávenni, hogy kezet mosson vagy zuhanyozzon, de most már figyelnie kell ezekre a dolgokra, mivel egyre többet fog izzadni és testszaga lesz. Lehet, hogy hamarosan odajön hozzád, és megkérdezi, hogy leborotválja-e a barackszőrzetet az arcáról, vagy az izzadásgátlókról kérdezősködik.

Pénisz és herék növekedése

A pubertás első jele valójában a fia heréinek és herezacskójának növekedésével kezdődik, amelyek térfogata több mint kétszeresére nő. A pénisz és a herék is növekedni kezdenek, ahogyan a szeméremszőrzete is. A pénisz először a hossza, majd a szélessége növekszik. Erről a növekedésről további részleteket az alábbi Tanner-stádiumok szakaszban olvashat.

A fiúk körülbelül egyharmadának apró gyöngyházfényű dudorok, úgynevezett papulák vannak a péniszén. Ezek a dudorok úgy néznek ki, mint a pattanások, és normálisak és ártalmatlanok, bár maradandóak.

Papulák a péniszen

Éjszakai kibocsátás és erekció. Ahogy a fia fejlődik, előfordulhat, hogy éjszakai emissziói,8 vagy "nedves álmai" lesznek, amelyek során éjszaka ejakulál. Ez szexuális álommal vagy anélkül is előfordulhat, és teljesen normális. Hasznos, ha már azelőtt beszélsz a fiaddal az éjszakai emisszióról, mielőtt az bekövetkezne, hogy tudja, mire számíthat, és hogy nem véletlenül vizelte be az ágyat. Tudasd vele, hogy ez is csak a pubertás része, és idővel elmúlik.

Az önkéntelen erekció a férfi pubertás másik nagy része, és bármikor előfordulhat, teljesen ok nélkül. Magyarázd el neki, hogy ez egy ideig előfordulhat, és valószínűleg kevéssé tudja majd kontrollálni, de ahogy idősebb lesz, úgy fog javulni.

Hangváltozás

A fia hangja körülbelül akkor fog megváltozni, amikor a növekedési rohama elkezd egy kicsit lelassulni. Ez azért következik be, mert a hangszálai és a hangszalagjai (gége) is tömeget nyernek. Mielőtt a hangja teljesen megváltozna, előfordulhat, hogy recseg és zúg, és gyorsan változik magasról mélyre. Ez kínos lehet számára, ezért erre figyelj oda. A fiúk pubertáskori hangváltozásainak megértése.

A mell növekedése

Amikor a fiad először van pubertáskorban, a mellszövete egy-két évig kissé megduzzadhat, mivel a hormonok egy része ösztrogénre változik. A fiúk többségénél ez átmeneti és nem túlzott mértékű, bár néhány fiúnál ez sokkal szembetűnőbb lehet, különösen, ha túlsúlyosak. Ha fiad mellének területe túlzottan duzzadtnak tűnik, vagy a duzzanat a pubertás előtt vagy a pubertás későbbi szakaszában jelentkezik, keresd fel egészségügyi szolgáltatóját. Lehet, hogy nem a hormonok, hanem valamilyen orvosi probléma okozza a duzzanatot.

Hangulatváltozások

A lányokhoz hasonlóan a fiúknak is lehetnek hangulatingadozásai a hormonális, fizikai és érzelmi változásoknak köszönhetően. Legyél türelmes és megértő; ez is elmúlik.

A szexuális fejlődés Tanner-szakaszai

A tizenéves fiúk fizikailag bizonyos szakaszokban fejlődnek, amelyeket gyakran Tanner-szakaszoknak neveznek. A gyermekorvos vagy a családorvos meg tudja határozni, hogy a tinédzsered milyen stádiumban van, és hogy ez a korának megfelelően várható-e. A Tanner-szakaszok és a hozzávetőleges életkori tartományok a következők:

Szexuális érettség 1. fokozat: (A prepubertás stádium) A herék kicsik, és a fallosz (pénisz) gyermeki. Nincs szeméremszőrzet.

Szexuális érettségi besorolás 2: (10 éves kortól 15 éves korig) A herék térfogata és mérete nő. A pénisz nem vagy csak enyhén megnagyobbodik. A herezacskó kivörösödik, vékonyabbá és nagyobbá válik. Láthatóvá válik néhány szeméremszőrzet, amelyek hosszúak, egyenesek és kissé sötétek.

Szexuális érettségi fokozat 3: (10 éves kortól 16 éves korig) A herék térfogata és mérete tovább nő. A pénisz hosszabb lesz. A herezacskó tovább növekszik. A szeméremszőrzet sötétebbé és göndörré válik, és több szőrszál jelenik meg belőle.

Szexuális érettségi besorolás 4: (12 éves kortól 17 éves korig) A herék tovább nőnek. A pénisz tovább nő a hossza és most már vastagabbá válik. A herezacskó nagyobbra nő és szintén sötétedik. A szeméremszőrzet durva, vastagabb és göndör, mint a felnőtteké, bár kevesebb szőrszál van, mint egy felnőttnél.

Szexuális érettségi besorolás 5: A herék felnőtt méretűek (20 ml-nél nagyobb térfogatúak). A herezacskó és a pénisz felnőtt méretű és formájú. A szeméremszőrzet normális felnőttkori eloszlású és térfogatú.

Beszélgetés a fiaddal

A kisfiad felnő, és ez azt is jelenti, hogy talán ritkábban nyílik meg neked. Gyakori, hogy a tizenéves fiúk kevésbé lesznek beszédesek és visszahúzódnak a szüleiktől. Tartsa nyitva a kommunikációs vonalakat, és beszélgessen fiával az őt ért változásokról. Maradj kapcsolatban az érdeklődési körével, és beszélgess vele a sportról, az iskoláról vagy bármi másról, amit szeret. Ez segíteni fog neki abban, hogy nyugodtan forduljon hozzád, ha valami fontos dologról kell beszélnie.

Késleltetett pubertás

Ha a fiad 14 éves koráig nem kezdte el a pubertást, ami azt jelenti, hogy a heréi és a pénisze még nem kezdett el nőni, akkor ez késleltetett pubertásnak számít. A leggyakoribb okot alkotmányosan késleltetett pubertásnak nevezik. A legtöbb fiú, aki alkotmányosan késleltetett, teljesen egészséges, és előbb-utóbb átesik a pubertáson.

A fiúk több mint kétharmada ezt az egyik vagy mindkét szülőjétől örökli, akik szintén későn kezdték el a pubertást.

Fiúknál ez úgy határozható meg, hogy 14 éves korukig nem nő a herék mérete, vagy a pubertás kezdete után több mint öt évig folytatódik. Lányoknál a késői pubertás 16 éves kor után kezdődik a menstruáció. Az alkatilag késleltetett fiúk többsége a többi korabeli fiúhoz képest is alacsony, de ez csak azért van, mert még nem volt meg a növekedési rohamuk.

Ha a fiadnak krónikus betegsége van, például sarlósejtes betegség, gyulladásos bélbetegség vagy cisztás fibrózis, a pubertás szintén később kezdődhet a normálisnál.

A fiúk egy kis része izolált gonadotropinhiányban (IGD) szenved, ami azt jelenti, hogy nem termel megfelelő mennyiségű LH és FSH hormont. Ez az állapot jellemzően születéskor kezdődik, és általában tesztoszteron injekciókkal kezelik.

A fiúk még kisebb részének a heréivel történik valami, ami a pubertás késleltetését okozza. A tesztoszteron az ilyen jellegű problémák fő kezelési módja.