, 2023/1/3

Az örökbefogadás olyan folyamat, amelynek során egy személy átveszi egy másik személy - általában egy gyermek - szülői felügyeletét az adott személy biológiai vagy törvényes szülőjétől vagy szülőitől. A törvényes örökbefogadás a biológiai szülőktől az örökbefogadó szülőkre ruházza át véglegesen az összes jogot és felelősséget, valamint a gyermekvállalást.

Az örökbefogadás

A gyámsággal vagy más, a fiatalok gondozására szolgáló rendszerekkel ellentétben az örökbefogadás célja a státusz tartós megváltoztatása, és mint ilyen, társadalmi elismerést igényel, akár jogi, akár vallási szankcióval. Történelmileg egyes társadalmak külön törvényeket hoztak az örökbefogadásra vonatkozóan, míg mások kevésbé formális eszközöket alkalmaztak (nevezetesen olyan szerződéseket, amelyek az öröklési jogokat és a szülői felelősségeket határozták meg, anélkül, hogy ezzel együtt járt volna a rokonság átruházása).

A 20. században kialakult modern örökbefogadási rendszereket általában átfogó törvények és rendeletek szabályozzák.

A gyerekekről

Magyarországon egy családnak regisztráltnak kell lennie az országban ahhoz, hogy beutalót kapjon. Az örökbefogadásra rendelkezésre álló magyar gyermekek általában fiúk és testvércsoportok. A legtöbb gyermek háromévesnél idősebb. Alkalmanként lányokat is közvetítenek. A legtöbb gyermek roma származású, bár alkalmanként európai származású gyermekeket is közvetítenek. A gyermekek speciális szükségletekkel rendelkeznek, és fejlődési rendellenességgel is rendelkezhetnek.

Jogosultság

A magyar jog nem teszi lehetővé az egyedülálló szülők számára az örökbefogadást. Az örökbefogadó szülőknek legalább 16 évvel idősebbnek kell lenniük, mint az örökbefogadó gyermekük, de legfeljebb 45 évvel idősebbnek a beutalás időpontjában.

Az örökbefogadó gyermeknek kell a legfiatalabbnak lennie az otthonban.

Nincs korlátozás a már az otthonban élő gyermekek számát illetően.

Utazás és időkeret

Utazás

Magyarország megköveteli, hogy mindkét szülő találkozzon a gyermekével, mielőtt az örökbefogadást befejezné. A teljes szükséges tartózkodási idő az országban legalább 45 nap.

Időkeret

A dosszié benyújtása és a beutaló kézhezvétele között körülbelül 12-24 hónap telik el, a beutaló elfogadása és az utazás között pedig 1-2 hónap.

A CHI az 1990-es évek vége óta dolgozik Magyarországon.

Szakembereink szívesen segítenek Önnek az országban, valamint amerikai munkatársaink is készen állnak arra, hogy minden lépésben segítsenek Önnek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy beszélgethessünk az örökbefogadásról.