, 2021/9/8

Amikor először esik teherbe, azonnal felmerülhet a kérdés, hogy folytathatja-e a vényköteles gyógyszerek szedését. És ha az Ön általános közérzetét befolyásolná bizonyos gyógyszerek szedésének elhagyása, az ilyen gondolatok stresszesek lehetnek.

Folytathatóe a gyógyszer szedése

Sokan támaszkodnak az Adderallra (dextroamfetamin és amfetamin), hogy segítsen nekik összpontosítani és a legjobb teljesítményt nyújtani.1 Ha Adderallt szed a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) tüneteinek javítására, akkor valószínűleg el akarja kezdeni tervezni, hogyan tud nélküle működni a következő kilenc hónapban. Kutatások szerint az Adderall születési rendellenességeket okozhat, ezért terhesség alatt nem tekinthető biztonságosnak a szedése.

Az Adderall terhesség alatti szedése növelheti a bizonyos szerveket érintő veleszületett rendellenességek kockázatát" - mondja Dr. Kim Langdon, egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező ohiói szülész-nőgyógyász. "Nem tanácsolom a szedését, kivéve, ha a tünetek olyan súlyosak nélküle, hogy a mindennapi élet kezelhetetlen".

Mi az Adderall?

Az Adderall amfetaminból és dextroamfetaminból készül. Az ADHD tünetei, mint például a fókuszálás és a nyugton maradás nehézségei, valamint az impulzuskontroll problémái ellen hat. A narkolepszia kezelésére is alkalmazható. Ezt a gyógyszert a központi idegrendszeri stimulánsok közé sorolják, és úgy hat, hogy növeli a dopamin- és noradrenalinszintet az agyban. Ez a két neurotranszmitter javítja a koncentrációt és a hangulatot.3 Az Adderall azért működik olyan jól az ADHD kezelésében, mert segít az embereknek koncentrálni, miközben csökkenti a szorongást is.

Biztonságos-e az Adderall szedése a terhesség alatt?

Az Adderall nem biztonságos a terhesség alatt, mert születési rendellenességeket okozhat.A kockázat meglehetősen alacsony, de több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogy korlátozott mennyiségben szedhető-e az Adderall. Egyelőre a legjobb, ha várandósság idején kerülöd az Adderallt. A Szövetségi Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az Adderallt C kategóriás gyógyszerbe sorolja, ami azt jelenti, hogy állatkísérletek kimutatták, hogy károsítja a magzatot, de embereken még nem végeztek kísérleteket.

A C-kategóriás gyógyszereket terhesség alatt kerülni kell, kivéve azokat a ritka eseteket, amikor az előnyök meghaladhatják a kockázatokat. Minden terhesség más és más. Feltétlenül konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával az Ön körülményeiről, ha bármilyen kérdése van az Adderall terhesség alatti szedésével kapcsolatban.

Mi történik, ha az Adderallt azelőtt szedem, hogy észrevettem volna, hogy terhes vagyok? Ha az Adderallt azelőtt szedte, hogy tudta volna, hogy terhes, tudja, hogy ez gyakori, és valószínűleg nincs semmi baja. Ha a kihagyott menstruáció idején vett terhességi tesztet, a köldökzsinór még nem alakult ki, így nem adhatta át a gyógyszert a babának - jegyzi meg Dr. Langdon. Tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, és állítsa le az Adderall használatát.

Ha az Adderallt körülbelül öt hétnél hosszabb ideig szedte a terhesség alatt, a szolgáltatója további vizsgálatokat végezhet a születési rendellenességek ellenőrzésére. A kockázat alacsony, így valószínű, hogy a baba rendben lesz, amennyiben abbahagyja a gyógyszer szedését, amint megtudja, hogy terhes. Tanulmány összehasonlítja az ADHD-gyógyszerek két csoportjának hatásait óvodáskorú gyermekeknél

Az Adderall kockázatai terhesség alatt

Az Adderall születési komplikációkhoz vezethet, és nem tekinthető biztonságosnak a fejlődő magzat számára. Az Adderall terhesség alatti szedésének kockázatai a következők.

Születési rendellenességek

Az Adderall terhesség alatti szedése születési rendellenességekkel hozható összefüggésbe.2 Az egyik születési rendellenesség a gastroschisis, amikor a baba belei a testen kívül alakulnak ki. Ezt műtéttel kell helyrehozni. Az omphalocele egy másik rendellenesség, amikor a baba szervei a testen kívül, egy átlátszó zsákban alakulnak ki.8 Az omphalocele-t szintén műtéttel kell helyrehozni. Végül, a keresztirányú végtaghiány az, amikor egy vagy több kar és láb nem fejlődik ki teljesen.

Szövődmények a szülő számára

Az Adderall kockázatokkal jár, akár terhes, akár nem. Hosszú távú szedése esetén olyan problémákat okozhat, mint az álmatlanság, depresszió, ingerlékenység, fejfájás és fogyás. Az ilyen jellegű mellékhatások nemkívánatosak vagy egyenesen veszélyesek lehetnek a terhesség alatt. Az Adderall emellett függőséget is okoz.10

Alacsony születési súly

A kutatások szerint az Adderall egyik összetevője, a dextroamfetamin összefüggésbe hozható az alacsony születési súllyal.11 Az alacsony születési súllyal született csecsemők öt font nyolc uncia súlynál kisebb súllyal jönnek a világra, és további kockázatoknak vannak kitéve, beleértve a légzési problémákat, a sárgaságot és a fejletlen immunrendszert.

Mikor lehet folytatni az Adderall szedését?

A szülés után újra elkezdheti szedni az Adderallt. A köldökzsinór elvágása után már nem kell aggódnia amiatt, hogy az Ön véréből anyagok kerülnek át a gyermekébe. Egyeztessen az egészségügyi szolgáltatóval abban az esetben, ha a szülés és születés alatt vagy a szülés után olyan gyógyszert kapott, amelyet nem szabad keverni az Adderallal.

Ha szoptat, akkor továbbra is tartózkodjon az Adderall szedésétől. A dexamfetamin átkerül az anyatejbe, így Ön átadja azt csecsemőjének. "Ha szoptat, ezt a döntést közösen, csapatként kell meghozni Te, pszichiátered, szülészorvos és gyermekorvos között" - mondja Dr. Megan Gray, az Orlando Health Physician Associates szülészorvosa. A gyógyszer bizonyos mértékben kiválasztódik az anyatejbe, de az újszülöttre és a csecsemőre gyakorolt ismert neurológiai hatások jelenleg korlátozottak.

Terhesség biztonságos alternatívák

A terhesség kilenc hónapjában, itt van néhány biztonságos alternatívája az Adderallnak, hogy fontolóra vegye.

Mindfulness meditáció

A mindfulness meditáció segít az agyat a jelen pillanatba vinni. A gyakorlat segít enyhíteni a szorongást és javítja a koncentrációt, valamint segíthet az érzelmi szabályozásban, a végrehajtó funkciókban és más ADHD-tünetekben.

Neurofeedback

A neurofeedback, más néven neuroterápia az ADHD gyógyszeres alternatívája. Egy sor ülés során a páciens elektródákra van kötve, és egy képernyőn valós idejű visszajelzést láthat arról, hogy mit csinál az agya. Ez a kezelés lehetővé teszi a betegek számára, hogy megtanulják, hogyan változtassák meg és javítsák neurológiai funkcióikat, és sikeresnek bizonyult az ADHD kezelésében.

Fizikai gyakorlat

A sok testmozgás segít enyhíteni a gyakori ADHD-tüneteket, például a végrehajtó funkciókkal, az impulzivitással, a fókuszálással és a nyugodt üléssel kapcsolatos nehézségeket. A testmozgás és az ADHD közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányok megállapították, hogy a testmozgás pozitívan hat az agynak az ADHD által érintett területeire.