, 2021/9/7

Ösztönözd a kreativitást és a művészi kifejezőkészséget ezekkel a szórakoztató, egyszerű művészeti tevékenységekkel gyerekeknek, beleértve az akvarellfestményeket, a kézműves bot projekteket, az egyszerű bélyegzős művészetet és még sok mást.

művészeti tevékenység

A művészet számos előnnyel jár a gyermekek számára: ösztönzi az önkifejezést, javítja a motoros készségeket, fejleszti a türelmet és a problémamegoldó képességet, valamint növeli a koncentrációt. A gyerekek önbecsülését is növeli, amikor önállóan befejeznek valamit. És talán a legfontosabb a gyerekek számára? Szórakoztató!

Foglald le a gyerekeket, és ösztönözd a kreativitásukat ezekkel a kis kezek számára is könnyen kezelhető művészeti tevékenységekkel. Ami pedig a kellékeket illeti, a legtöbb valószínűleg már otthon van.

1. Nagy leleplezés

Ehhez az egyszerű művészeti tevékenységhez gyerekeknek akvarellpapírra, akvarellfestékekre, festőszalagra, ecsetre, zsírkrétákra és matricákra lesz szükséged.

Miután az akvarellpapírt egy sima felületre (például egy újságpapírral borított asztalra) ragasztottad, bátorítsd a gyermeket, hogy díszítse fel zsírkrétákkal és/vagy matricákkal. Ezután az egész papírt megfesthetik vízfestékkel. Várja meg, amíg megszárad, majd óvatosan távolítsa el a ragasztószalagot és a matricákat. Ezek a tárgyak ragyogó fehér mintákat hagynak maguk után a papíron! A zsírkréták is taszítani fogják a vízfestéket, így festetlen "negatív tér" keletkezik.

2. Természetes kollázs

Kezd ezt a művészeti tevékenységet azzal, hogy kinyomtatsz egy teljes testet ábrázoló fényképet a gyermekéről (a miénk referenciaértékként 8,5 hüvelyk x 11 hüvelyk). Ezután sétálj egyet a szabadban, és gyűjts "természetes művészeti kellékeket" a tájról - gondolj levelekre, gallyakra, virágokra és fakéregre. Otthon ragaszd a tárgyakat a fényképre, hogy emlékezetes kollázst készíts, amelyet felakaszthatsz otthonodban!

3. Kávészűrő művészet

A Tennessee állambeli Rachel Motta művésztanár, aki a Metropolitan Nashville Public School kerületben dolgozik, megosztja, hogyan lehet kávéfiltereket papírüveggé alakítani ezzel a gyerekeknek szóló művészeti projekttel. A projektet Dale Chihuly Macchia nevű kortárs, színes, tál alakú üvegszobrainak kiállításai ihlették.

Fogj egy kávéfiltert; áttetszősége utánozza az üveg kinézetét. Ollóval adj a szűrőnek egyenetlen éleket, majd nem tartós filctollal rajzolj rá vonalakat és foltokat. Fektesse a kávéfiltert egy kifordított joghurtos dobozra vagy műanyag pohárra, kenje be keményítő spray-vel, és nézze, ahogy a színek összefolynak. Amikor a kávéfilter telítődik, hagyja abba, és hagyd megszáradni.

4. Kézzel készített csempék

Ehhez a gyerekeknek szóló művészeti és kézműves tevékenységhez egyszerűen csak a nap erejére és néhány alapanyagra lesz szükséged: ½ csésze víz, 1 ½ csésze liszt, ¾ csésze só, egy keverőkanál, egy keverőtál, egy laptálca, egy sodrófa, akrilfesték és ecsetek. A csempét díszítheted süti kivágókkal (bármilyen alakú), gumibélyegzőkkel és apró tárgyakkal.

Kezdetnek keverd össze a vizet, a lisztet és a sót egy tálban, és gyúrd össze kb. 2 percig. A tésztából szeletelj egy golyót egy enyhén porított munkalapra, és tekerd négyzet alakúra - ez lesz a csempéd. A puha tésztába készítsen lenyomatokat a sütivájóval, gumibélyegzővel vagy tárgyakkal (például egy selyemvirággal). Adj hozzá részleteket egy ceruzával. Ha elégedett vagy, helyezd a csempét a laptálcára, közvetlen napfénybe.

Hagyd néhány órán át, és időnként ellenőrizd, hogy észrevegye a tészta változásait, mielőtt megfordítja, hogy megszáradjon az alja. Színezd a megszáradt csempét akrilfestékkel. (Megjegyzés: A tészta receptjével több csempét is készíthet, így bátran lehet kreatív a különböző mintákkal!)

5. Kaleidoszkóp kollázs

Fogj néhány poszterlapot vagy egy nagy vásznat, és készülj fel a színek kaleidoszkópjának elkészítésére! Először is készíts egy keveréket ½ csésze kézműves ragasztóból és ¼ csésze vízből. Miután a gyermeked egy nagy alakzatot (például kört vagy négyzetet) rajzolt a poszterre, ecseteld be a keverék egy részével. A nedves táblára helyezzen selyempapírnégyzeteket, ecsettel kenjen rájuk még egy kis ragasztót, és ismételje ezt a folyamatot, amíg be nem fedi az alakzatot. A rendetlen csöpögés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy ezt a projektet kint, sík felületen végezd el (csak győződj meg róla, hogy nem túl szeles!).

6. 3D-s portré

A 3D-s elemek feldobják ezt az egyszerű művészeti tevékenységet a gyerekeknek! Rajzolj egy egyszerű képet egy darab kartonpapírra, kartonra vagy egy müzlisdoboz egyik oldalára. Gömbölyítsen krepp-papírdarabokat, majd ragasztóval rögzítse őket a vászonra.

7. Craft Stick Barn

Ez a művészeti projekt egy ikonikus középnyugati pajtára hasonlít. Újraalkotásához fess hat kézműves pálcikát fehérre, kilenc kézműves pálcikát pirosra, négy mini kézműves pálcikát pedig fehérre. Amint megszáradtak, rajzoltassa meg gyermekével a füvet és az eget egy kartonpapírra. Rendezze el a pajtát a kézműves pálcikákat a képen látható módon:

Ragassz függőlegesen 11 kézműves pálcikát a pajta aljához. A minta két piros, egy fehér, öt piros, egy fehér és két piros. Ragassz két fehér pálcikát vízszintesen a tetejére és az aljára, hogy elkészítsd a keretet. Rendezd el a mini kézműves pálcikákat, hogy elkészítsd a pajta tetejét. Színezd ki a tetőt piros zsírkrétával, filctollal vagy színes ceruzával. Alternatívaként kitöltheted piros kartonpapírral is. Készíts ablakot téglalap alakúra vágott fekete papírból. Ha szénát szeretnél hozzáadni, vágj csíkokat egy papírzacskóból.

8. Pasztell firkák

Kisgyermekeknek szóló művészeti projektet keres? Ez az absztrakt festmény talán megteszi a hatását! Gyűjts össze egy fehér papírlapot, akvarellfestéket, olajpasztellt, ragasztószalagot, vizet és ecsetet. Miután leragasztottad a papírt egy felületre, rajzoltasd át a gyermekkel az egészet olajpasztellkrétákkal. Ezután vízzel hígított akvarellfestékkel fedhetik be a papírt. A pasztellkristályok egyenesen átpattannak a festéken!

9. Sós vízfesték

Ki gondolta volna, hogy ez a gyönyörű papír ilyen könnyen elkészíthető? Csak borítsd be a papírt vízfestékkel, majd rögtön szórj rá durva sót. Miután a papír megszáradt, távolítsd el a felesleges sót, és csodáld meg a gyönyörű, éteri mintát! A papírt felhasználhatod vázák, ajándékok, szervezőedények és egyebek csomagolására.

10. Egyszerű sziluett

Gyermeked néhány egyszerű kellékkel könnyedén elkészítheti saját sziluettjét! Fotózza le a fejét oldalról, nagyítsa ki a fotót a kívánt méretre, és nyomtassa ki fekete-fehérben. Helyezd a képet fekete papírra, és vágja körbe a fejét és a vállát; ügyeljen arra, hogy az olló átvágja a fekete papírt és a fotópapírt. Ragaszd a sziluettet szövetre vagy mintás kartonpapírra - majd helyezd keretbe a kiállításhoz.

11. Bell Pepper Prints

Ez a gyerekeknek szóló művészeti és kézműves tevékenység egy megszokott eszközre támaszkodik: a paprikára! Vágd le a paprika alját. Mártsd a levágott részt akrilfestékbe (próbáld ki, hogy a festéket egy papírtányérra öntöd), és nyomd rá a választott felületre. Mi egy párnát használtunk, de díszíthetsz vele pólókat, táskákat, terítőket vagy bármi mást is, amit a szíved megkíván. A végeredmény egy aranyos virágminta lesz, amelyet szívesen mutatsz meg otthonodban! Ne felejtsd el egy éjszakán át száradni hagyni a projektet.

12. Mozaik művészeti alkotás

Ezek a mozaik stílusú képek csodásan fognak mutatni a gyerekszobája falán. Egy darab kartonpapírra vázoljon fel egy egyszerű tájkép durva körvonalait (mi egy vitorláshajót rajzoltunk a tengerbe). Gyermeked magazinoldalakról vagy papírdarabokból téphet ki színeket, majd ragassza őket a kartonpapírra, hogy teljes legyen a műalkotás. Fontolja meg a végtermék laminálását, hogy a mozaikdarabok ne váljanak le.

13. Bélyeges szalvéták

Szüksége van új szalvétákra? Hagyd, hogy a gyerekek készítsék el őket ezzel a szórakoztató művészeti tevékenységgel! Gyűjts össze bélyegzőként használható tárgyakat (mi leveleket választottunk, de készíthet bélyegzőket krumpliból vagy szivacsból kivágott formákkal is). A rögtönzött bélyegzőket fedje be textilfestékkel, majd nyomja rá őket a szövetre. Távolítsd el a bélyeget, és hagyd megszáradni a szövetet. A gyártó utasításai szerint mossa ki.

14. Kollázs-rajz

Ez a kreatív művészeti projekt ötvözi a rajzolást a kollázskészítéssel. Vágj ki képeket egy magazinból; ezek bármi lehetnek, ami a gyerekednek tetszik (mi füvet és egy fél körtét vágtunk). Ragassza a tárgyakat papírlapokra, és fejezze be az alkotást színes ceruzákkal vagy filctollal. Ez a művészeti tevékenység igazán megmozgatja a gyermek fantáziáját!

15. Kő szukkulensek

Nem kell aggódni az öntözés miatt ezeknek a szukkulenseknek! Szedj össze köveket a szabadban, majd akrilfestékkel díszítsd őket kaktuszokra emlékeztető módon. Nagyobb kaktuszok esetén ragasztóval rögzíts néhány követ egymáshoz. Töltsön meg egy kis edényt homokkal (ragassza le a lyukakat a cserép belsejében), és helyezze el rajta a barkácsolt műszukkulenseket.

16. "Szeretlek" kártya

Ezt a barkácskártyát sokféle alkalomra használhatod, például születésnapra, anyák napjára, Valentin-napra, vagy akár csak úgy! Gyermeke rajzolja le a kezét kartonpapírra, vágja ki, hajtsa össze a két középső ujját, és rögzítse ragasztóval. Ez a gesztus jelnyelven azt mondja: "Szeretlek" Ragassza a kezet a kártya alakúra hajtogatott papírra, és díszítse matricákkal, csillámokkal, filctollal vagy bármi mással, amit csak akar.

17. Festett salátafelszolgáló

Ez a szórakoztató művészeti tevékenység a gyerekeknek megduplázza a kiváló házi ajándékot! Vegyél néhány fa vagy bambusz salátaszeletet, enyhén csiszold le a fogantyúkat, és öblítsd ki őket vízben. A szervírozók alsó részét maszkolószalaggal vágja le. Akrilfestékkel tetszőleges mintával díszítsd; a mi verziónkban egy gyermek az ujját festékbe mártotta, és pöttyöket készített a fogantyúkra. Hagyja megszáradni a festéket, távolítsa el a szalagot, és fedje be a fogantyúkat nem mérgező tömítőanyaggal (például sellakkal).

18. Préselt virágok

Tudtad, hogy otthon is könnyedén préselhetsz virágokat? Mindössze egy vastag könyvre, egy nehéz tárgyra, ollóra és papírra van szükséged.

Ha legközelebb sétálni mész a gyerekeddel, kérd meg, hogy gyűjtsön virágokat. A viszonylag lapos felületűek, mint például az árvácskák és az ibolyák, a legjobban megfelelnek ehhez a művészeti tevékenységhez.

Otthon nyisd ki a nehéz könyvet egy középső oldalra, és fedje le az oldalakat fehér papírral, hogy megvédje őket. A virágot a szár levágásával lapítsd ki, helyezd a könyvbe, és gondosan zárd le. Töltsd a könyv tetejére a nehéz tárgyaidat (például téglákat). Egy héttel később vedd ki a finom virágokat, és használd fel őket, ahogyan csak akarod!