, 2021/9/6

A fapados légitársaságok az ország számos célállomására kínálnak olcsó jegyárakat. Az alacsony repülőjegyáraknak azonban ára lehet. Íme néhány tényező, amelyet a szülőknek figyelembe kell venniük, mielőtt egy olcsó légitársasággal foglalnak utat.

A fapados légitársaságok

Az utazás idén nyáron megugrott, a repülőjegyek, a bérautók és a szállodák árai a szokásosnál magasabbak, hogy lépést tartsanak a kereslettel. Májusban 24 százalékkal emelkedtek a repülőjegyárak a 2020-as év azonos időszakához képest - derül ki az amerikai utazási szövetség utazási árindexéből. Egy belföldi oda-vissza repülőjegy átlagára 247 dollár volt májusban a Consumer Airfare Index Report számai szerint, és az előrejelzések szerint ez a szám az év végére 281 dollárra emelkedik - ez 28 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ha idén szeretne utazni a családjával, és néhány ilyen jegyár miatt sokkot kap, a kedvező árú légitársaságok.

Például a Frontier, a Spirit és az Allegiant, olcsó alternatívákat kínálnak. A Spirit és az Allegiant átlagos viteldíja körülbelül 100 dollár a Statista 2020-as számai szerint.

Mielőtt azonban lefoglalná a 99 dolláros viteldíjat a következő családi utazásra, érdemes néhány dolgot figyelembe venni. "A fapados légitársaságok nagyszerű módja annak, hogy pénzt spóroljunk a családi nyaraláson" - mondja Kimberley DeLauro, a Ready Aim Travel utazási oldal alapítója a Parentsnek.

"Azonban ezek a légitársaságok arról is híresek, hogy túlfoglalják és késnek a járatok, valamint egyszerűen nem kényelmesek" - teszi hozzá. A gyerekekkel (különösen a kisebbekkel) való repülés kihívást jelenthet, és a fapados légitársaságok nem feltétlenül kínálnak olyan rugalmasságot vagy előnyöket (ingyenes snackek, szórakozás), hogy a repülés a lehető legzökkenőmentesebb legyen.

Ráadásul sok járulékos költséggel jár, amelyek megnövelhetik a végeredményt, így nem biztos, hogy annyit spórolunk, mint gondolnánk. DeLauro azt javasolja, hogy nézzen körül, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valóban pénzt takarít meg, ha egy olcsó légitársaságnál foglal. "Tényleg ki kell számolni, hogy a plusz díjak, a kényelmi szolgáltatások hiánya és az esetleges menetrendi kellemetlenségek valóban megéri-e a megtakarítást" - mondja DeLauro.

Bár úgy tűnhet, hogy a fapados légitársaságok pénzt takarítanak meg (és néha meg is takarítanak), íme három ok, amiért a szülőknek kétszer is meg kell gondolniuk, mielőtt egy ilyen légitársasággal foglalnak repülőjegyet.

7 módja annak, hogy a családjával a turistaosztályon való repülés inkább első osztályúnak tűnjön. Nem választhatod ki az üléseidet - kivéve, ha külön fizetsz.

Ha családostul utazik, valószínűleg szeretné, ha a gyerekei mellett ülhetne. A fapados légitársaságok díjat számítanak fel az ülésválasztásért, vagy véletlenszerűen osztják ki az ülőhelyet. "A gyerekek előtt nem bántam, hogy nem volt kijelölt ülés, különösen a rövidebb járatokon" - mondja Lanie van der Horst, a Make More Adventures családi utazási blog alapítója a Parentsnek.

"Két kisgyerekkel utazni azonban azt jelenti, hogy mellettük akarok ülni" - mondja. Hogy elkerülje a stresszt az utazás napján, van der Horst azt mondja, hogy előzetesen számításba veszi a közös ülőhelyek kifizetésének költségeit, hogy lássa, a járat még mindig a legolcsóbb opció-e számára. A Spirit és az Allegiant 9, illetve 5 dollárt (illetve 5 dollárt) kér az ülőhelyek előzetes kiválasztásáért, míg a Frontier 22 dollárt számol fel. A számok határozottan összeadódhatnak, és megnövelhetik a végösszeget, ami nehéz lehet, ha megpróbál a költségvetésben maradni.

A kézipoggyász és a feladott poggyászok további költségekkel járnak. Persze, csomagolhatsz keveset, de ez sokkal nehezebb, ha gyerekekkel utazol. A legtöbb olcsó légitársaságnál egy kis személyes tárgyat vihetsz magaddal, ami befér az ülés alá - minden másért külön kell fizetned, ha kézipoggyászt szeretnél, vagy feladni egy táskát. "A budget légitársaságok előnye, hogy ha nem vagy válogatós, akkor visszavehetsz a szolgáltatásból, és kevesebbet fizethetsz, mint egy nem budget légitársaságnál" - mondja Martha Villaroman, a Go Places With Kids családi utazási blog alapítója a Parentsnek.

"Egy családi utazás nem feltétlenül az az idő, amikor ezeken a területeken spórolni kell" - mondja. Villaroman, aki három öt év alatti gyermek szülője, azt mondja, hogy az ülőhely- és a poggyászdíj a két olyan díj, amely "a legnagyobb hatással van a családi utazásokra", ezért általában nem repülnek a fapados légitársaságokkal, kivéve, ha a viteldíj olyan alacsony, hogy az ellensúlyozza a költségeket.

"Az egyetlen kivétel ez alól a gyors hétvégi kiruccanások az idősebb gyerekekkel rendelkező családok számára" - mondja Brodi Cole, főállású utazó és az Our Offbeat Life bloggere. Cole szerint ha a család minden tagja elfér a holmijával egy kis hátizsákban, és a gyerekek elég idősek ahhoz, hogy egyedül üljenek, akkor elkerülhetők a pluszköltségek, így a fapados légitársaságok sokkal kifizetődőbb üzletet jelentenek.

Ha törlik a járatot, előfordulhat, hogy többet kell fizetni egy másik járatért. Bár a késések sok légitársaságnál gyakoriak, akár olcsó, akár nem, a fapados légitársaságok hírhedtek ezekről. Ez nem biztos, hogy olyan kockázat, amelyet a szülők vállalni szeretnének, függetlenül az alacsony repülőjegy árától. "Egyedül repültem a Frontierrel TPA-ból PHL-be a két gyerekemmel, és a felszállás tökéletes volt" - mondja van der Horst.

Hazafelé a járatunkat törölték, amikor épp beszállni készültünk. A választásunk az volt, hogy fogjuk a pénzt, és keressünk egy másik járatot hazafelé, vagy két nappal később foglaljunk újra" - teszi hozzá. Ez végül többe kerülhet a last minute szállás, ha csak másnapra tudunk repülőjegyet foglalni, és összességében kellemetlen élményt jelenthet. "Mint valaki, aki gyakran utazik, más légitársaságok a következő járatukra teszik fel az embert, ami általában a következő néhány órában van. Volt már, hogy Európában törölt járatokkal hamarabb haza tudtam jutni" - mondja van der Horst.

DeLauro azt javasolja, hogy ragaszkodjon a rövidebb járatokhoz, ha olcsó légitársaságnál foglal, különösen, ha kisgyermekei vannak. "Amint elérjük az 5-6 órás utat egy olcsó járaton, elkezdjük sajnálni, hogy nincsenek meg az olyan kényelmi szolgáltatások, mint az étkezés vagy a mozi" - mondja. Győződjön meg róla, hogy a fapados légitársaságnál történő foglaláskor minden várható többletköltséget figyelembe vesz, hogy ne érje meglepetés - és hogy kitalálhassa, valóban jó üzletet kötött-e.