, 2021/9/9

Emlékszel azokra az első hónapokra egy újszülöttel? (Vagy az egész csak egy álmatlan homály volt?) A végtelen pelenkacserék és a különböző sírások dekódolása között az új szülőként való alkalmazkodás enyhén szólva is kimerítő.

kapcsolatodra koncentrálás

A gyerek előtti napokat valószínűleg már régmúltnak érzed, és a prioritások a székletürítés nyomon követésére és a heti egyszeri zuhanyozásra helyeződtek át. Az élet nem éppen rosszabb, mint a gyerek előtti időkben - csak más. A gyermekvállalás rengeteg új kihívással jár, de ugyanakkor azok az édes gügyögések, mosolyok és kacagások miatt megéri az egészet. A gyerekek megtanítanak minket arra, hogy újra jól érezzük magunkat, emlékeztetnek minket a nevetésre, és a legjobb oldalunkat hozzák ki belőlünk.

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy változnak a kihívások, és rajtad és a párodon múlik, hogy csapatként oldjátok meg őket - amit könnyebb mondani, mint megtenni. Ahogyan az életmódod is megváltozik a szülés után, úgy változik a kapcsolatod is. A szülői lét újabb és újabb akadályok állandó váltakozását hozza magával, és ez nehéz, ha mindkettőtök energiaszintje olyan, mint egy lajháré.

Ha úgy érzed, hogy te és a párod nehéz időszakba kerültetek a gyermekvállalás óta, nem vagy egyedül! Itt Dr. Carly Snyder reproduktív és perinatális pszichiáter segítségével, valamint valós párokkal készített interjúkkal vesszük sorra a gyerekek utáni életet, és azt, hogyan szakítsanak időt az újbóli kapcsolatra.

A leggyakoribb gyerekekkel kapcsolatos viták

A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban Brian D. Doss, PhD házasság- és családkutató olyan párokat vizsgált, akik 8-10 éve voltak házasok, hogy megfigyeljék a házassági változásokat. Amit talált, valószínűleg senkit sem lep meg, akinek gyerekei vannak: A párok mintegy 90%-a azt mondta, hogy a gyermekvállalás után kevésbé érzi magát boldognak a kapcsolatában.

Bár ez a tanulmány kifejezetten házaspárokat célzott meg, nyugodtan kijelenthetjük, hogy bármelyik pár - házas vagy nem házas - ugyanezeken a nehézségeken megy keresztül, miután hazavittek egy kis embert. Az egyik legnagyobb probléma az újszülöttel járó új munkaterhelésből ered. Ha van egy kisbabánk, [akkor] egy velejáró munkamegosztás történik. Mindkét [partner] belenyugodhat ebbe, vagy veszekedni fognak emiatt. Jellemzően az egyik partner úgy érzi, hogy ő viseli a felelősség fő terhét, ami sok nehezteléshez vezethet.

Gyakori viták a gyerekekről

Mindkét partner "énidőre" vágyik

A fizikai intimitás csökkenése

Ki alszik többet

Az egyik vagy mindkét partner úgy érzi, hogy nem értékelik.

"Pontozás" (számon tartják, hogy ki mit csinál)

A baba gondozásának "helyes" módja

Mindezen viták mögött a kommunikáció hiánya áll. Mindkét ember fáradt - a kommunikáció tényleg elromolhat. Ha mindent internalizálsz, akkor az egész felrobban.

Hogyan lehet újra kapcsolatot teremteni a gyerekvállalás után

Akár újszülöttek, akár tinédzserek vannak, normális, ha egy kis távolságtartás ékelődik közénk és a partnerünk közé. "Ne feledd, hogy a szülőség minden szakasza átmeneti" - mondja Dr. Snyder. "Az újszülött fázis nem örökké tart, a kisgyermek fázis sem örökké - [arról van szó], hogy megbarátkozzunk azzal a ténnyel, hogy a dolgok változni fognak. Tehát, ahogy a dolgok folyamatosan változnak, hogyan maradhatsz kapcsolatban? Íme négy módszer, hogy a kapcsolatra koncentráljatok, és helyreállítsátok az elveszett intimitást.

Szánj időt a nap végén a beszélgetésre

"A kommunikáció annyira fontos. Ne feltételezd, hogy a partnered tudja, hogyan érzel, mert lehet, hogy nem tudja - akkor pedig dühös leszel, ha nem tudja" - hangsúlyozza Dr. Snyder. Az ő megoldása? Beszélje ki! "Fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a kommunikációra, és törekedjünk arra, hogy semmit ne tartsunk magunkban. Beszéljünk róla, amikor történik, ahelyett, hogy várnánk és később robbannánk ki rajta".

Jenn és Robbie, akik egy évtizede vannak együtt és nyolc éve házasok, négy 12, 8, 6 és 4 éves gyerekük van. Elárulták nekünk, hogy a legnagyobb kommunikációs problémát számukra az jelentette, hogy eldöntsék, hogyan fegyelmezzék a gyerekeket. "A szüleink különbözőképpen fegyelmeztek minket - mondja Jenn. "Nem értek egyet azzal, hogy kiabáljunk a gyerekekkel, és a korai években vitáink voltak a férjemmel, mert túl szigorú voltam apróságok miatt. Végül megtanultunk jobban kommunikálni és megválasztani a csatáinkat."

Sean és Kristin számára, akik 14 éve házasok, és három gyermekük van - 7, 10 és 13 évesek -, a legfontosabb, hogy mindig nyitva tartsák a kommunikációs vonalat. Tapasztalataik szerint soha nem szabad félni attól, hogy elmondd a partnerednek, mit érzel. "[Szükség van] a nyílt és világos kommunikációra, még akkor is, ha a másik ezt nem akarja hallani" - mondja Kristin.

Ha minden nap végén időt szakítotok arra, hogy elmondjátok az aggodalmakat, érzelmeket, vagy egyszerűen csak beszélgessetek az időjárásról, akkor egymásra koncentráltok, ahelyett, hogy ki cseréli ki a következő pelenkát. Beszéljetek arról, mi történt a munkahelyen, milyen álmokat álmodtatok az éjszaka, egy új étteremről, amit ki akartok próbálni, vagy bármilyen elhúzódó aggodalomról. (Még ha csak 10 percig is!) Ez egy lehetőség arra, hogy megadjátok a kapcsolatotoknak azt a figyelmet, amit megérdemel.

Fogadd el az apró pillanatokat

Mint minden szülő tudja, néhány nyugodt pillanat, amikor lefeküdhet vagy megihat egy csésze kávét, mindent jelent. A gyerekek előtt könnyű volt természetesnek venni ezeket a pillanatokat. Ha már megszülettek, elengedhetetlen, hogy elismerjük és értékeljük azokat az apró dolgokat, amelyek segítenek átvészelni a napot.

Ugyanez vonatkozik rád és a partneredre is. Legyen célod, hogy apró, de hatásos módon mutasd ki a megbecsülésedet vagy a szeretetedet.

Sean és Kristin számára a nap folyamán küldött apró üzenetek segítenek abban, hogy érezzék a kapcsolatot. "[Olyanokat küldünk, mint] "hiányzol" vagy "alig várom, hogy hazaérj" - mondja Kristin. Sean katonai karrierje miatt a két év nagy részét távkapcsolatban töltötték, és Kristinnek erre is van néhány tanácsa: "Régimódi kommunikáció! Levelek, kártyák, jegyzetek írása" - mondja. "Kézzel írt üzeneteket hagytam a bőröndjében".

Egyszerű módok a partnered szeretetének kimutatására

A fizikai intimitás apró cselekedetei, például kézenfogás vagy egy puszi az arcára.

Hagyj szerelmes üzeneteket a ház körül, hogy megtalálják őket

Mondd meg neki, hogy szundikáljon vagy zuhanyozzon, amíg te vigyázol a gyerekekre

Készítsen neki egy csésze kávét munka előtt

Végezzen el egy olyan házimunkát, amit nem szeret csinálni.

Mond köszönetet egy olyan gesztusért, amiről nem gondolta, hogy észrevette.

Készítsdel a kedvenc ételét (vagy rendelje meg a kedvenc ételét).

Adj nekik egy hátmasszázst

Jenn és Robbie számára egy párkapcsolati alkalmazás letöltése egyszerű módja volt az érzelmi intimitás fokozásának. Jenn így magyarázza: "Nagyon hasznos volt, mert mindkettőnknek feltesz kérdéseket, és addig nem látjuk a partnerünk válaszát, amíg mi nem válaszoltunk ugyanarra a kérdésre. Miután egy évtizede együtt vagyunk a férjemmel, [ez] segít még többet megtudni róla, és [javította] a kommunikációt a kapcsolatunkban.

Prioritást adjon a randevú estének

A gyerekekkel kapcsolatos hektikus időbeosztásod miatt könnyen előfordulhat, hogy a randevú esti randevú elmarad. Amint nyugodtan hagyja őket egy családtagra, közeli barátra vagy bébiszitterre, tervezzen egy estét csak kettőjüknek. A randiéjszakának nem kell bonyolultnak lennie. A lényeg, hogy az este csak rólatok szóljon, ne a gyerekekről.

Vacsorázzatok együtt vagy igyatok meg néhány italt, nézzetek meg egy filmet vagy vígjátékot, maradjatok otthon, és készítsetek együtt vacsorát, vagy üljetek ki a verandára egy üveg borral. Senkinek sem egészséges, ha elválik az előző életétől, és csak a babára koncentrál. Nem kell bűntudatot éreznetek, ha időt szántok magatokra.

"Senkinek sem egészséges, ha elszakad a korábbi életétől, és csak a babára koncentrál" - mondja Dr. Snyder.

Tudatos erőfeszítésre van szükség, hogy más dolgokról is beszélgessünk, mert különben a baba kapja az összes levegőidőt, még akkor is, amikor alszik, ami frusztráló lehet.

Ashley és Scott, akik négy éve járnak, és három gyermeket nevelnek együtt (12, 7 és 6 évesek), szintén hangsúlyozzák az "énidő" fontosságát, a rendszeres randevúk mellett. "Minden héten tartunk egy csajos és egy pasis estét, hogy legyen egy kis "mi" időnk" - mondták.

Éleszd újra a fizikai szikrát

Néha a hálószobában való újrakapcsolódás időbe telik, és ez rendben van. Amikor újszülöttünk van, Dr. Snyder elmagyarázza, hogy a nőknek gyakran több időre van szükségük ahhoz, hogy újra hangulatba kerüljenek. A szoptatás (ha úgy döntenek), a testükkel kapcsolatos kellemetlen érzések vagy az általános fájdalom között fontos, hogy lassan haladjanak. "Nagyon sok oka van annak, hogy lassan kell haladni, és teljes mértékben a nőnek kell irányítania" - mondja.

Másrészt, ha a gyerekek már kicsit idősebbek, Sean és Kristin szerint minden arról szól, hogy váltogassuk a díszleteket. "A szekrény, a fürdőszoba... legyetek kreatívak" - mondja Kristin. A módja annak, hogy ez jobban megvalósuljon, amit Sean azt kívánja, bárcsak hamarabb kipróbáltak volna, az, hogy határokat szabnak (az együttalvás megszüntetése, korábbi lefekvési idők meghatározása).

Nem tudtunk semmit sem csinálni, amit szerettünk volna, mert a gyerekek mindig ott voltak körülöttünk" - mondja. Ha nem a magánélet hiánya a probléma, miért ne próbálhatnánk ki valami újat? "Csináltunk néhány szexuális kísérletet" - mondja Jenn és Robbie. "Ez [megőrizte] számunkra a frissességet és az izgalmat". Amíg mindketten egy oldalon álltok, szórakoztató lehet utánanézni néhány szexi játéknak, amit játszhattok, vagy új pozícióknak, amiket kipróbálhattok.

Végül pedig, ha be kell ütemezni a szexet, az sem baj! A Social Psychology and Personality Science című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok, akik hetente egyszer szexeltek, nagyobb elégedettséget éreztek a párkapcsolatukban, mint azok, akik ritkábban tették ezt. Mi több, azt találták, hogy a heti egynél többszöri szex nem növelte a párkapcsolati elégedettséget.2 A lényeg? A heti egyszeri szex beütemezése lehet, hogy minden, amire szükséged van ahhoz, hogy a testi intimitásod újra sínen legyen.