, 2021/9/7

Add meg a gyerekeknek azt, amire igazán vágynak: a szabadságot, hogy felszabadultan zúzhassanak, zúzhassanak és fröcskölhessenek! Ezek az izgalmas, de nagyon hanyag tevékenységek pont megfelelőek. (És ne aggódj - a takarításhoz is adunk tippeket, ha vége a mókának.)

Négy kézműves

Aki látta már a pocsolyában csobbanó 6 éves gyermek arcán a tiszta boldogság kifejezését, az tudja, hogy egy kis rendetlenség is nagy örömet okozhat egy gyereknek. Az igazság az, hogy a vizes vagy ragacsos tapadás a gyermekek egészséges fejlődésének is része.

"Gondolj úgy a rendetlen játékra, mint a gyermek agyának bekapcsolására" - mondja Meghan Fitzgerald, egy volt általános iskolai igazgató, aki megalapította a Tinkergarten nevű szabadtéri oktatási programot, amelynek minden államban van telephelye. "Amikor sárral borítottak, látják, érzik, hallják és érzik a sár szagát. Minden érzékszervük aktiválódik, és az idegsejtjeik felgyulladnak".

Azonban, ha a gyerekeket megfosztják a rendetlenség lehetőségétől, akkor nehezen tolerálhatnak bizonyos textúrákat, ami hozzájárulhat olyan problémákhoz, mint a válogatós evés, mondja Alisha Grogan pittsburghi foglalkozás-terapeuta. "Ha egy gyerek nem érzi jól magát, ha valami ismeretlen dolgot megérint, akkor lehet, hogy a szájába sem akarja majd venni."

Ennél a projektnél érdemes bemutatni néhány kelléket, gyors útmutatót adni, és utána félreállni - tanácsolja Barbara Rucci rajztanár, aki az Art Bar blogon blogol, és társalapítója a The Creativity Project nevű, művészetközpontú otthoni iskolai útmutatósorozatnak. "Hagyd, hogy a gyerekek vegyék át a vezetést, mert elég izgatottak lesznek".

Kézműves anyagok

Festőlepedő vagy egy nagy, lapos kartondoboz

Papír (8x11-es vagy nagyobb méretű)

Mosható temperafestékek, lehetőleg spriccelős flakonokban

Pamutból készült kozmetikai körték

Fakanalak vagy kalapácsok

Útmutató

Fektesd le a lepedőt vagy kartont, lehetőleg a szabadban, és tegye rá a papírt. Hagyd, hogy a gyermeked egy kis festékfoltot spricceljen egy pamutkörre. Helyezze a papírra, festékkel lefelé. Adj a kezükbe egy fakanalat, és hagyd, hogy szétverjék a kört, a festéket a papírra fröcskölve, hogy fröccsenő, kavargó vagy egyszerűen csak teljesen bolondos mintát hozzanak létre.

Kísérletezz a színek rétegezésével, a módszer megváltoztatásával (spricceld a festéket a papírra, majd tedd rá a kört), valamint a festék és a körték mennyiségének variálásával. A gyerekek a szétzúzás után felszedhetik a gömböket, vagy a műalkotás részeként hagyhatják őket.

Tisztítási tippek

Helyezz a közelbe egy vízzel teli vödröt és egy szivacsot. A gyerekek elkerülhetetlenül fröcskölni fognak, megmossák a kezüket, szivaccsal lemossák a karjukat, és leöblítik a kanalakat.

Az ujjakat ragadós, tésztás tészta borítja, mielőtt varázslatos módon összeállna" - mondja Dana Bowen, aki Sara Kate Gillingham üzlettársával, Sara Kate Gillinghammel együtt alapította a The Dynamite Shop nevű online főzőiskolát gyerekeknek. "Megtanítjuk a gyerekeknek, hogy a hibák előfordulnak, de ez mind a folyamat része." A Dynamite Shop friss tészta receptjét itt találod.

Takarítási tippek

Ha ezt a projektet a konyhában végzi, egy körülbelül 3 dolláros gumi tésztakaparóval könnyen eltávolíthatja a ragacsos lisztet a munkalapokról, mondja Gillingham. "Mi is nagy hívei vagyunk az oldaltörölközőnek - csak egy kötényszalagokba fűzött mosogatótörlő", ami arra ösztönzi a gyerekeket, hogy menet közben töröljék le a kezüket és a kiömlött folyadékot.

A gyerekek nemcsak a kézzel történő papírkészítéssel fognak szórakozni, hanem egy kis botanikát is tanulnak ezekkel a magvakkal ellátott vadvirágkártyákkal, mondja Liz Heinecke molekuláris biológus, akinek a saját gyermekeivel végzett kísérletei vezettek a Kitchen Pantry Scientist blogjának és nyolc tudományos könyvnek a gyermekek számára, beleértve a STEAM Lab for Kids-et. További kísérletként "használj különböző magokat különböző papírokba, és nézd meg, melyik nő gyorsabban" - mondja Heinecke.

Kézműves anyagok

Építőpapír

Víz

Nagy tál

Turmixgép

Csomag vadvirágmag

Egy régi vagy olcsó ablakrács

Kekszkivágó (bármilyen alakú vagy méretű)

Virágszirmok

Útmutató

Hagyd, hogy a gyereked egy csomó papírt darabokra tépkedjen. Ha körülbelül 4 csészényi papírdarabot kaptál, tedd a papírdarabokat egy nagy tálba; fedd le vízzel, és áztasd egy órán át. Dobd a nedves papírt egy kis plusz vízzel együtt a turmixgépbe, és turmixold össze, szükség szerint még több vizet adva hozzá, hogy nedves, de nem folyós iszapot kapj (ezt a lépést egy felnőttnek kell elvégeznie).

Öntsük vissza a tálba, és keverjük bele a legtöbb magot, néhányat tegyünk félre a díszítéshez. Terítsünk rácsot a földre (ha beltéren vagyunk, terítsünk alá egy ponyvát). Helyezzünk rá néhány süteményszeletet. Hagyja, hogy a gyermeke megragadjon egy maréknyi papírmasét, és nyomja bele minden egyes kivágóba, amíg kb. 1/4 hüvelyk vastag nem lesz.

Szórd meg a gyermekeddel a félretett magokat és a szirmokat minden egyes forma tetejére. Hagyd megszáradni a paravánon, majd pattintsa ki a megszáradt pépet minden egyes vágóeszközből; az alakzatok papírvirágok lesznek, amelyek valódi virágokat hajtanak ki - csak ültess minden papírt földbe, és öntözd meg.