, 2021/9/6

Ezek az egyszerű tevékenységek megtanítják a gyerekeket az alapvető pénzügyi alapelvekre, többek között a jótékonykodásra, a késleltetett kielégítésre, a költségvetésre, a megtakarításra és a kamatos kamatozásra.

szórakoztató tevékenység

Nem kell mondanunk, hogy fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek az alapvető pénzügyi ismereteket. A nagy buktató az, hogy hogyan tegyük ezt. A legtöbbünk számára a pénzről való beszélgetés nem a második (vagy akár a harmadik) természetünk, ellentétben azzal, hogy segítünk egy gyereknek megtanulni biciklizni vagy PB&J-t készíteni.

Sőt, a felmérések szerint a szülők sokkal nyugodtabban beszélnek a szexről vagy a drogokról. Hogy miért? Sok felnőtt úgy gondolja, hogy maga sem tud eleget a pénz kezeléséről. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy a szülők az első számú befolyással bírnak a gyermek pénzügyi viselkedésére.

30 éve dolgozom a pénzügyi írástudás szószólójaként és szerzőjeként, és még Obama elnök pénzügyi képességekkel foglalkozó tanácsadó testületének is tagja voltam. Ott belevetettem magam a legújabb kutatásokba, és elkezdtem egyszerű, földhözragadt stratégiákat kidolgozni, amelyek segítségével a gyerekek megtanulhatják az élet pénzügyi tényeit. Íme néhány a kedvenceim közül.

Pay It Forward

A legfontosabb pénzügyi szokás talán az adakozás, ezért íme egy módja annak, hogy ösztönözze gyermekét arra, hogy jótékonykodjon - egy olyan koncepciót, amelyet már 4 éves korában megérthet. Kezdje azzal, hogy átbeszéli gyermekével, miért kell mindannyiunknak adakoznunk, és hogy már néhány dollár is sokat jelenthet egy rászorulónak. Ezután jelentse be a megfelelő ajánlatot:

Minden egyes negyeddolláros után, amit a gyermeke jótékony célra gyűjt, Ön is ad egy negyeddollárost. Kutassatok együtt olyan szervezetek után, amelyek arról ismertek, hogy kis összegű készpénzzel nagy dolgokat tesznek a nagyobb hatás érdekében. Próbáld ki például a Heifer International nevű nonprofit szervezetet, amely haszonállatokat és ellátmányt adományoz világszerte.

Gyermeked például mindössze 20 dollárért vásárolhat egy csirkecsordát, hogy segítsen támogatni egy családot. Vagy menjünk helyi szinten: Adományozzon egy közeli állatmenhelynek, vagy segítsen kifizetni egy beteg ember orvosi költségeit a közösségében.

A pillangóhatás

A 4 és 5 éveseknek megtanítható értékes pénzügyi készségek közül talán a késleltetett kielégítés a legkritikusabb. Ez az a kulcskészség, amelyre a felnőtteknek szükségük van ahhoz, hogy hosszú távon okosan költsenek, takarékoskodjanak és befektessenek. A gyerekek számára nincs varázslatosabb módja a szükséges türelem kifejlesztésének, mint egy egyszerű, megfizethető pillangókeltető.

A felállításához egy kis tervezésre van szükség, és utána körülbelül egy hónapot kell várni, amíg a hernyókból krizmák, majd repkedő monarchák lesznek - ez egy örökkévalóság egy ilyen korú gyerek számára. Útközben a gyermekednek egyszerű feladatokat kell elvégeznie - friss élelemmel kell feltöltenie a ketrecet, nedvesen kell tartania a helyet, és fel kell takarítania a hernyókakit (ez a hernyókakit a kezdők számára).

A fejlődés minden egyes szakaszának megünneplésére egyezzen meg abban, hogy egy dollárt tesz egy befőttesüvegbe, így gyermeke végignézheti, ahogy a megtakarításai együtt nőnek a leendő pillangójával.

Könnyű, mint a pite

Semmi sem motiválja jobban a gyerekeket (vagy felnőtteket) a tanulásra, mint a desszert! Ez a tevékenység megtanítja a 6 éves és idősebb gyerekeknek, hogyan kell költségvetést készíteni és végrehajtani - olyan készségeket, amelyek később az életben is értékesnek bizonyulnak. Először is, látogass el a helyi pékségbe, és árazz be egy egész pitét (almás, áfonyás, barackos - bármi is hívja fel a gyerek édesszájúságát).

Most pedig jöhet a kihívás: Meg tudja sütni ugyanazt a finomságot olcsóbban? A recepttel felfegyverkezve induljatok el az élelmiszerboltba, hogy beárazzátok az egyes hozzávalókat. Ha a végösszeg a pékség ára alatt van, akkor kezdjen el sütni. Ha nem, akkor addig kell összehasonlító vásárlásokat végeznie - talál-e olcsóbb vaníliakivonatot?-, amíg rá nem jön, hogyan lehet olcsóbban elkészíteni.

Nagyon érdekes

Benjamin Franklinnak félig-meddig igaza volt: Egy megtakarított penny valójában több, mint egy megkeresett penny, ha kamatozó számlán tartod el. A kamatos kamat a személyes pénzügyek egyik sarokköve: Nemcsak a befektetett pénzünk kamatozik, hanem annak kamatai is kamatoznak. A 7 éves és idősebb gyerekek ezt megértik, ha konkrét példát adunk nekik - és mi lehet konkrétabb, mint az ingyen pénz? Mivel a megtakarítási számlák manapság legfeljebb csekély 1 százalékot hoznak, mutasd be az elvet egy túlzó kamatlábbal: 100 százalék.

Kezdd azzal, hogy adsz a gyerekednek egy fillért. Az ezt követő minden nap fizessen neki kamatot, ami megegyezik a már meglévő összeggel: A második napon adjon neki még egy pennyt, így az összesen két cent lesz, a harmadik napon pedig még kettőt. A 11. napon hagyd abba, hacsak nem akarsz komolyabb készpénztől megválni. Addigra az a penny 10,24 dollárra nő - mindez a kamatos kamatnak köszönhetően.