, 2021/9/7

Ezek a természetvédelmi nyaralások környezetbarát utazási szálláshelyeket párosítanak gyerekbarát természeti élményekkel, amelyek oktatnak és támogatják a vadvilág megőrzésére irányuló erőfeszítéseket világszerte.

természetvédelmi nyaralás

Ahol a vadvilág és a családok is nyernek. Mindenhol sár van ezen a kislányon. Sár a fején, sár a hátán, sár szivárog a lábujjai között. Ahogy beleveti magát egy mély, gleccseres, sárral teli pocsolya közepébe, csokoládészínű cseppekből álló hanyag eső zúdul rá, ami örömteli nyögéseket vált ki belőle.

A lány, akit nézek, szerencsére nem a lányom, hanem egy megmentett 3 éves elefánt, aki a thaiföldi Anantara Golden Triangle Elefánt Táborban él a vastagbőrűek örömében. Ez a 2 tonnás kisgyerek élete legjavát éli a sáros mélységben, és én az első sorból nézhetem a hanyag csínytevéseit a Jungle Bubble szobámból, egy környezetbarát, átlátszó kupolából, amely a világ egyik legújabb természetvédelmi szálláshelye.

Bár az én helyem, ahol megmentett ázsiai elefántokat nézhetek a dzsungelben, egyedülálló, a családok számára a kitaposott ösvényektől távol eső és magával ragadó öko vakációk iránti vágy népszerű trend, amely egyre nő, ahogy a környezeti hatásokkal kapcsolatos ismereteink bővülnek. Nem meglepő, hogy sok szülő a biztonságos, fenntartható és etikus kategóriába tartozó környezetbarát úti célokat és üdülőhelyeket választ a tavaszi szünetre és azon túl, gyakran a társadalmi távolságtartás, a tisztább környezet és a helyi gazdaságok támogatása érdekében egy kicsit letérve az útról.

Mi a természetvédelmi nyaralás?

Egy nemrégiben végzett felmérésben a Vacasa felmérésben résztvevők 93 százaléka azt mondta, hogy érdekli őket a környezetbarát utazás, különösen a kulturális fókusszal és a túlzott turizmus és az ember által a környezetre gyakorolt hatások elkerülésének vágyával; egy másik felmérésben az utazók 48 százaléka azt állította, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatással lesz arra, hogy milyen úti célokat választanak a következő 5-10 évben (a 2018-as mindössze 8 százalékról).

A fenntartható utazás azonban több mint szállás és közlekedés. A fenntartható nyaralások olyan utazási élményeket vesznek figyelembe, amelyek arra nevelik és kihívást jelentenek a látogatóknak, hogy újragondolják a mindennapi szokásaikat, és hazatérve környezetbarátabb gyakorlatokat alakítsanak ki. Az ilyen öko-találkozások előnyei hármasak: az állatok békében, természetes környezetben élnek, a tudatosság és a pénzgyűjtés a természetvédelmi erőfeszítések folytatására és a helyi közösségek megsegítésére irányul, a szülők számára pedig a magával ragadó élmények gyermekkori aranyat érnek.

A kaliforniai anyuka, Jessica B. szerint a fia "átalakult" az Aranyháromszögben az elefántokkal töltött idő után, "láthatóan nyugodtabb és boldogabb lett". És most, hogy hazatértek, arra összpontosít, hogy pénzt gyűjtsön ökológiai célokra, és önkéntesként segítsen a természetvédelmi tevékenységekben. Ha valaha is hallottunk ilyet, akkor ez a győztes és a győztes páros. Kipróbáltam a nulla hulladékot a Disney Worldben, és könnyebb, mint gondolnád.

Készen áll az első (vagy a következő) természetvédelmi nyaralásra családostul? Kezdve az elefántok meglátogatásával az Aranyháromszögben, íme néhány nagyszerű lehetőség Észak- és Dél-Amerikában. A természetvédelmi utazásokról további információkat az Impact Travel Alliance és a Sustainable Travel International nyújt részletes betekintést a fenntartható utazásokba.

Az Anantara Golden Triangle Elephant Camp elefántjai nem vadon élő állatok, bár elsőre nem is gondolnád, ha néznéd, ahogy a sűrű dzsungelben téblábolnak, vagy ahogy a Mekong folyóban egy csomó vizet dobálnak egymásnak. A Thaiföldön élő több mint 7000 elefánt fele azonban fogságban él, ami annak az eredménye, hogy több generáción át teherállatként használták őket a fakitermelő iparban, amíg 1989-ben be nem tiltották a fakitermelést.

Ezt követően az elefántok látványosságokká váltak, és a városi Bangkok hőségében lovagoltak (képzeljük el, amint több elefántot tologatnak a Times Square-en keresztül), és cirkuszokban dolgoztak rossz körülmények között. Mindez akkor változott meg, amikor az olyan természetvédelmi csoportok, mint a The Golden Triangle Asian Elephant Foundation (GTAEF) megtalálták a módját annak, hogy ezeket az elefántokat visszatelepítsék a vadon élő területekre.

Az eredmény: Sokan közülük annyira hozzászoktak az emberekhez, hogy a Walking With Giants (Séta az óriásokkal) program részeként a képzett mahoutok, helyi elefántszakértők vezetésével, akik a turizmusból tartják fenn közösségeiket, megsimogathatják és kézből etethetik a hatalmas vastagbőrűeket (megjegyzem, hogy itt nincs lovaglás, soha).

A 12 000 hektáros Bald Head Island (BHI) több mint 10 000 hektárja állandóan védett mocsár, árapály-patak és ősi tengeri erdő, amelyet a Bald Head Island Conservancy felügyel. A családi nyaralók számára ez lehetőséget jelent arra, hogy hihetetlen kajak- vagy evezőlapos túrákat tegyenek a mocsárban, miközben madarakat keresnek (a BHI az Audubon fontos madárvédelmi területe) vagy természetjáró sétákat tesznek az érintetlen tengeri erdőben.

A természetvédelmi szervezet programokat is kínál családoknak és gyerekeknek minden korosztály számára, többek között a tengeri teknősök védelmét szolgáló programjuk keretében teknős sétákat. A séták általában június elején kezdődnek, és augusztusig tartanak minden este; ha szerencsénk van, szemtanúi lehetünk, amint az egyik ilyen óriási teremtmény kimászik a partra, fészket ás, lerakja tojásait, és csendben visszamegy az óceánba.

A BHI-n nincsenek szállodák, csak házbérletek, így kihagyhatja a nagy márkás dobozokat, és a családjára koncentrálhat egy tengerparti házbérletben.