, 2021/9/6

Buborékok kergetése, óriás ejtőernyőkkel való játék és kúp tornyok építése... ezek nem úgy hangzanak, mint egy tipikus focióra tevékenységi sorozata, ugye?!

A labdázás

Az Oklahoma City-i SoccerCity Lil' Kickers programja egyedülálló módon közelíti meg a futballkészségek oktatását, mivel rendkívül kreatív, nagy energiájú, a fejlődésnek megfelelő játékokra összpontosít, hogy segítsen a gyerekeknek elérni a fejlődési mérföldköveket, megtanuljanak jó csapattársak lenni, és megszeressék a sportot.

A Lil' Kickers programot több mint 20 évvel ezelőtt hozták létre, és ma már országszerte 100 helyszínen oktatják, köztük az OKC-s SoccerCityben is. A 18 hónapos és 9 éves kor közötti gyerekek szociális, érzelmi és kognitív készségeket fejlesztenek, rengeteg energiapörgető szórakozást élveznek, és bevezetést kapnak a futballkészségekbe, mindez pedig hosszú távon hasznukra válik, függetlenül attól, hogy a sportot választják-e vagy sem.

Hayden Wagnert, a SoccerCity OKC Lil' Kickers igazgatóját kérdeztük az egyedülálló megközelítésükről. Ezek nem a hagyományos focifúró órák! Miben más a Lil' Kickers program? A Lil' Kickers órák ugyanúgy a gyermekfejlesztésre összpontosítanak, mint a futballtudásra. Olyan játékokat játszunk és olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek nem csak a dribblinget, passzolást, góllövést stb. fejlesztik, hanem a csapatmunkát, a figyelmi készségeket és a kisebb gyerekek esetében az agyi kognitív funkciókat és a megértést fejlesztő tevékenységeket is.

Melyek azok a fejlődési készségek vagy mérföldkövek, amelyekre a Lil' Kickers programban az egyes korosztályok esetében összpontosítanak? Minden osztályban nagyon eltérő megközelítéssel dolgozunk a korcsoporttól függően. A 18 és 24 hónapos korosztály számára az agyi kognitív funkciók, az utasítások megértése és követése, a kéz-szem és láb-szem motoros készségek és koordináció fejlesztése, valamint az aktivitás fejlesztése a cél. A szülőket szívesen látjuk, ha e korcsoport mellett is részt vesznek az órákon.

A 2-3 évesek az utasítások megértésén és követésén, a kéz- és szem-láb-motoros készségeken és koordináción, az aktivitáson és a szülőtől való függetlenség kialakításán dolgoznak a szórakoztató játékok és gyakorlatok során. A szülőket ebben a korcsoportban leszoktatják a pályáról. A 3-4 éves korú gyerekek számára több olyan futballal kapcsolatos alkalmazási készségen dolgozunk, amelyeket felismerhetsz, mint például a kézhasználat mellőzésének megtanulása, a csapatban való együttműködés, a határok, mint például a határainkon kívüliség, a verseny és a csapatfogalmak bevezetése, és mindenképpen az erőfeszítéseik jutalmazása.

Ezután 5 és 9 éves kor között olyan technikai készségekkel egészítjük ki a játékot, mint a cselezés, passzolás, gólszerzés stb. Az általános együttműködési készségeket és az összetett utasítások követését is csiszoljuk. Melyek a legkedveltebb játékok és tevékenységek, amelyeket a szülők otthon is megismételhetnek? Könnyen játszható otthoni játékok, amelyeket ajánlanék, a "Piros fény zöld fény" és a "Ne mozdulj!", amelyek elősegítik a megértést, az utasítások követését és a motoros készségeket.

Ha van labda és kapu, akkor olyan kedvenceket is játszhatsz, mint az "Éhes vízilovak", ahol a gyerekek átadják az edzőnek a labdát (vagy hulahoppkarikát!), az edző pedig bedobja a labdát egy térbe. A játékos a labda után fut, felveszi, majd visszaszalad az edzőhöz, és átadja neki a labdát. Az edző tovább dobja a labdát különböző irányokba. Van még "Stafétafutás", amely a labda másik gyereknek való továbbadását kényszerítheti ki, valamint "Alien Tag", ahol a gyerekek vagy az "idegen" vagy az "űrhajó" szerepét kapják, és megpróbálják megakadályozni, hogy a labdák eltalálják az űrhajót.

Miért fontos, hogy a gyerekek ebben az életkorban a szórakozást és a játék szeretetét helyezzék előtérbe, ne pedig a versengést? Bizonyos esetekben a gyerekek nem értik a versengést, vagy esetleg nem élvezik, mert a képességeik nem érik el a társaikét. Mi a szórakozásra és arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minden gyerek, legyen az magasan képzett vagy éppen kezdő, jól érezze magát.

Milyen módon tanulnak meg a gyerekek jó csapattársaknak lenni - és hogyan segít ez nekik a jövőben, akár csapatsportot űznek, akár nem?

Olyan gyakorlatokat játszunk, amelyek megkövetelik a gyerekektől, hogy együtt dolgozzanak, és közben jól szórakozzanak. Vannak játékok, amelyek biztosítják, hogy csapatként dolgozzanak egy bizonyos számú labda megszerzéséért, vagy váltóversenyek, ahol szurkolnak a csapattársaiknak, hogy befejezzenek egy tevékenységet, és az ellenfél csapata előtt érjenek vissza.

Mindegyik tevékenység alapvető tanulsága túlmutat a sporton, és segíthet a gyerekeknek, ahogy nőnek és érnek, hogy az életük más területein is együttműködjenek - nem csak a fociban! A szerkesztő megjegyzése: A Lil' Kickers programok 18 hónapos és 9 éves kor közöttieknek szólnak. A foglalkozások körülbelül 13 hétig tartanak, és óránként 15 dollárba kerülnek. A tagság éves díja 25 $ egyénenként vagy 40 $ több gyermeket nevelő családonként.