, 2021/9/8

Az alkoholtól való kilenc hónapos tartózkodás után egy pohár bor különleges élvezet lehet néhány szülő számára. Ha szoptatsz, talán elgondolkodsz azon, hogy biztonságos-e úgy inni egy pohárral, hogy közben szoptathatsz, amikor eljön az ideje, vagy "pumpálnia és kidobnia" (kidobni az anyatejet alkoholfogyasztás után) kell-e.

teendők és tilalmak

Az alkohol ugyanolyan ütemben távozik az anyatejből, mint a véráramból. Az egyetlen módja annak, hogy megszabadítsd a szervezetedet az alkoholtól, ha hagyod, hogy az idő elvégezze a dolgát. A pumpálással nem fog az alkohol gyorsabban távozni a tejkészletéből.

Feltéve, hogy felelősségteljesen iszol, és hagyod, hogy a szervezetednek elegendő ideje legyen az alkohol lebontására, mielőtt szoptatsz, élvezheted az alkalmi alkoholtartalmú italokat anélkül, hogy aggódni kellene a gyermeked károsodása miatt.

Mikor kell "pumpálni és üríteni"

Az az elképzelés, hogy a "pumpálás és dömpingelés" megszabadítja az anyatejet az alkoholtól, mítosz (ahogy az az elmélet is, hogy az alkohol javíthatja a tejkészletet). Valójában még a mérsékelt alkoholfogyasztás is megzavarhatja a szoptatást. Ha nemrégiben ittál, és rájöttél, hogy ez az az időszak, amikor normális esetben megetetnéd a csecsemőt, előfordulhat, hogy pumpálni kell, hogy megelőzd a mell elszorulását és fenntartsd a tejkészletét.

Ha olyan mértékű részegséget értél el, amely miatt nem biztonságos, hogy a csecsemőt a kezedben tartsd az etetéshez, akkor pumpálni kell. Az ilyenkor kinyomott tejet ki kell dobni. Ha csak egy pohárral ittál, és elég józan vagy ahhoz, hogy biztonságosan kezeld a babát, lehet, hogy nem szükséges a "pumpálás és ürítés". A legegyszerűbb, ha a szoptatás előtt időt adsz a szervezetednek, hogy véralkoholszintje visszaálljon a normális szintre.

Továbbá, ha tudod, hogy inni fogsz, és aggódsz a csecsemőre gyakorolt hatások miatt, fontold meg, hogy tárolj egy kis pumpált anyatejet erre az alkalomra.

Ne feledd: a "pumpálás és dömpingelés" nem gyorsítja fel a szervezet alkoholfeldolgozását, és nem távolítja el gyorsabban az alkoholt a tejkészletéből.

Mit mondanak a szakértők

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint, ha egy nő úgy dönt, hogy alkoholt iszik, akkor mértékkel kell innia, és az italt inkább csak a szoptatás vagy a szoptatás után, mint előtte kell fogyasztania. Mind az AAP, mind az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt javasolja, hogy italonként legalább két órát várjanak a következő szoptatás/szoptatás előtt, hogy a szervezetnek elegendő ideje legyen megszabadulni az alkoholtól a következő szoptatás előtt.

A La Leche Liga emellett azt tanácsolja az ivó anyáknak, hogy kerüljék az ágyban fekvést csecsemőjükkel, mivel ez befolyásolja a természetes reflexeket. A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a csökkent tejtermeléssel, valamint a csecsemőre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásokkal, beleértve a következő problémákat:

Alvás

súlygyarapodás

Korai fejlődés

folyadékvisszatartás

Hormonális egyensúlyhiány

Későbbi tanulmányi teljesítmény

Az erősen italozó anyáknál a súlyos egészségügyi következmények, többek között a máj-, agy- és szívkárosodás, valamint a mentális egészségre gyakorolt hatások kockázata is megnő a Nemzeti Alkohol Abúzus és Alkoholizmus Intézet szerint. Ha Te vagy szeretteid anyaghasználattal vagy függőséggel küzdenek, fordulj a Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) National Helpline-hoz.

Mikor lehet szoptatni alkoholfogyasztás után?

Több órát vesz igénybe, amíg az alkohol távozik a szervezetéből. Az ehhez szükséges idő számos tényezőtől függ, többek között: Mennyi alkoholt ivott egy adott időszakban: Minél többet ivott, annál tovább tart az anyagcsere. Mennyi a testsúlya: Az alacsonyabb testsúly általában lassabb alkohol-anyagcserét jelent. Mivel a nőknek általában arányosan több a testzsírjuk és kevesebb a testvizük, mint a férfiaknak, az alkohol általában tovább marad a szervezetükben, mint a férfiaké.

Az általad választott italban lévő alkohol mennyisége: A sör például általában 5%-os alkoholtartalmú, míg a szeszes italok 40%-os alkoholtartalmúak. Ettél-e már: A szervezet kevesebb alkoholt vesz fel, ha az italok mellé ételt is fogyasztasz. A szeszes italban lévő etanol nagyjából 20%-a a gyomorból, a többi pedig a vékonybélből szívódik fel a vérbe. Minél tovább marad az alkohol a gyomorban, annál tovább tart a felszívódása, és annál lassabb a mérgezés mértéke.

Például: Ha egy nő 120 fontot nyom, körülbelül két-három órába telik, amíg a teste kiürít egy italt, amelyet 12 uncia sörként, 5 uncia borként vagy 1,5 uncia szeszes italként, például vodkaként határoznak meg. Ha két italt iszik, akkor körülbelül öt órába telik az alkohol lebontása.