, 2021/9/8

Májusban van az anyák napja. Júniusban van az apák napja. Júliusban van a szülők napja is.

szülői nap

A szülői nap talán kevésbé ismert ünnep, de nagy jelentőséggel bír. Közel 30 évvel ezelőtt hozták létre, és reflektorfénybe helyezi a szülői munka nehéz, ugyanakkor hálás feladatát. Mi a szülői nap? A szülők napját július negyedik vasárnapján ünneplik; idén július 25-re esik. Abban különbözik a többi hagyományos ünneptől, hogy a szervezeteket és a kormányt arra ösztönzi, hogy segítsenek támogatni a szülőket a gyermeknevelésben betöltött szerepükben.

Gálák, kiáltványok, sőt, még javasolt szolgálati cselekmények is olyan módok, amelyekkel a szervezetek a szülők fontos szerepének tiszteletét javasolják. A szülők napjának a szülők közös szerepére kell összpontosítania a gyermekük vagy gyermekeik számára. A szülői munkát együtt, csapatként kell végezni.

Bár sok szülő nem tudott az ünnepről, a fontossága nem kerüli el a figyelmüket. "A szülői napnak a szülők közös szerepére kellene összpontosítania a gyermekük vagy gyermekeik számára" - mondja Tracy Ford édesanya. "A szülői munkát együtt, csapatként kell végezni. A szülőknek meg kell próbálniuk együtt dolgozni, közösen kell döntéseket hozniuk, és közösen kell törekedniük arra, hogy gyermekeik igényeit kielégítsék. Szerintem ez egy szükséges ünnep!"

Hogyan kezdődött?

A kongresszus 1994-ben fogadta el a "Szülők napjáról szóló határozatot". Bill Clinton elnök még abban az évben aláírta azt törvénybe. A határozat kimondta, hogy a magánszemélyeknek, valamint a szövetségi, állami és helyi önkormányzatoknak tevékenységekkel, oktatási törekvésekkel és kiáltványokkal kell elismerniük ezt a napot.

Az első Szülők Napja ünnepséget 1995-ben tartották.

Korábbi ünnepségek

A kiáltványoktól kezdve a díjátadókig az emberek világszerte számos egyedi módját találták ki az ünnep megünneplésének. A parentsday.com azt állítva, hogy "Amerika jóságának gyökere a szülők", jelöléseket fogad el, majd évente díjat ad át az Év Szüleiért. Az Egyetemes Békeföderáció gálákat rendezett az ünnep tiszteletére.

A Családi Szövetség a Világbékéért és Egyesítésért több államban is koordinálta az ünnepségeket, amelyek közül sokan kiáltványokat és díjakat adtak át.

A Biztonságos családok a gyermekekért arra ösztönzi a szülőket, hogy segítsék és bátorítsák egymást.

A szervezet szolgálati cselekedetekkel is támogatja a támogatást. Számos amerikai város szponzorált tevékenységeket és eseményeket a különleges nap tiszteletére.

Nemzetközi szinten Vietnamban július 7-én ismerik el a szülők napját. Ünnepségeik középpontjában az áll, hogy a gyerekek kényeztessék szüleiket, és éreztessék velük, hogy különlegesek. Dél-Koreában május 8-án ünneplik a szülők napját.

A lakosság és a kormány virágokkal, ünnepségekkel és díjakkal tiszteleg a szülők előtt. Érdekesség, hogy 2012-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete június 1-jén a szülők világnapját hirdette meg.

Hogyan ünnepelhetsz

Megtalálhatod a saját egyedi módjaidat a szülők megünneplésére, bátoríthatod őket a gyermeknevelésben, és elismerheted áldozatos munkájukat és szeretetüket.

Íme néhány módszer, amellyel személyesen is különlegessé teheted szüleidet.

Tartsatok egy társasjátékos napot. Ez egy szórakoztató családi időtöltés, nagyon kevés költséggel.

Nézegessetek régi családi képeket, és nosztalgiázzatok. Akár a saját albumotok összeállításán is dolgozhattok.

Tegyetek egy festői autós kirándulást a környéketeken. A még szorosabb kapcsolatteremtés érdekében kapcsolja ki a rádiót, és élvezze a beszélgetést.

Menjetek el piknikezni. Gondoskodjatok arról, hogy a szüleitek kedvenc ételei közül csomagoljatok.

Látogassatok el egy különleges jelentőségű helyre, vagy egy olyan helyre, amelyet már régóta meg akartatok ismerni.

Olvassatok együtt. Ez különösen hatásos a kisebb gyerekeknél.

Adjatok a szülőknek szabadnapot. Készítsen nekik vacsorát, vagy vigye el őket enni.

Takarítsd ki a házat vagy mosd le a szüleid autóját. Felbérelhetsz egy takarítószolgálatot is, vagy elviheted a kocsit részletekre.

Tegyél fel kérdéseket a szüleid gyermekkoráról. Figyeld, ahogy felcsillan a szemük, ahogy megosztják egymással az emlékeiket.

Nézzetek meg együtt egy filmet. Különleges élményként keressen egy ritkábban látogatott autósmozit.

Ne felejtsd el - a szülők napja a nagyszülőkre is vonatkozik! Ezeket az ötleteket felhasználhatja, hogy velük is emlékezetes időt töltsön el.

Ford azt mondja, ő és családja a lehető legtöbbet fogja kihozni az ünnepből és a meleg időjárásból. "Együtt ünnepelünk családként és a nagyszülőkkel. Élvezni fogjuk a nyári pikniket és a medencében töltött időt" - állítja. Jana Strickland azt mondja, hogy ő és gyermekei a szolgálat napjává teszik ezt a napot. "Viszünk némi tápszert és pelenkát a helyi Terhességi Erőforrás Központba az ottani újdonsült anyáknak.

Most, hogy már tudom, mi az ünnep célja, illendőnek tűnik, hogy keressük a módját, hogyan támogathatunk néhány helyi szülőt" - jegyzi meg. Bárhogyan is emlékezzünk meg a napról, a legfontosabb, hogy kifejezzük megbecsülésünket a szüleink és más szülők iránt, akiket ismerünk, és bátorítsuk őket a gyermeknevelésben.

Mit jelent ez számodra

A szülők napja a szülői munka hatalmas áldozatvállalásának elismerésére és a szülők támogatására szolgál világszerte. A nagy állami ünnepségektől az apró személyes cselekedetekig számos módon tiszteleghetsz szüleid előtt. Szánjon időt arra, hogy ma bátorítson egy szülőt.