, 2021/9/8

A COVID-19 világjárvány idején a családok több időt töltöttek együtt, mint valaha. A közös bezártság fontos leckéket adott a szülőknek a családi dinamikáról - különösen sok apa hirtelen felvilágosult arról, hogy mennyi munka van a gyermekek gondozásában.

 Apák szerepe a gyermekgondozásban

A COVID-19 világjárvány idején a családok több időt töltöttek együtt, mint valaha. A közös bezártság fontos leckéket adott a szülőknek a családi dinamikáról - különösen sok apa hirtelen felvilágosult arról, hogy mennyi munka van a gyermekek gondozásában. Annak ellenére, hogy a szülők egyenlőbb részvételét szorgalmazták, és hogy az anyáknak nem kellett minden terhet magukra vállalniuk, a járvány előtt a gyermekgondozás felelőssége jellemzően az anya vállára hárult. Amikor a bezártság bekövetkezett, a gyermekgondozást, az iskoláztatást és a házimunkát a dolgozó szülők már nem tudták kiszervezni.

Az Institute for the Study of Labor által közzétett új tanulmányban a kutatók a heteroszexuális párok gyermekgondozási feladatait elemezték. Azt találták, hogy egyrészt az apák úgy gondolják, hogy felértékelődtek, és most sokkal jobban részt vesznek a gyermekgondozási feladatokban. Másrészt azonban a kutatás arra a következtetésre is jutott, hogy az anyák nincsenek ennyire meggyőződve erről. Az új apák a normálisnál magasabb stressz- és szorongásszintről számolnak be.

Az apák nézőpontja

Egy több mint 1000 apuka körében 2021 májusában végzett felmérés szerint az apák 84%-a úgy vélte, hogy a világjárvány idején jobban részt vett a gyermekeivel való foglalkozásban. Azt mondták, hogy jobban megértik a gyermekeiket, jobban megértik a házastársukat, és jobban tisztelik a gyermekeik tanárait. Mivel a diákok távolról tanultak, az apukák arról számoltak be, hogy szorosabb kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel és házastársukkal, és valóban vágynak arra, hogy részt vegyenek a tanulásban- mondta Alyssa Walters, a Pearson kutatási és elemzési igazgatója, aki segített a kutatás elvégzésében.

Ez nagyszerű dolog a gyerekek számára, mivel a kutatások azt mutatják, hogy a szülők bevonása nagyobb tanulói teljesítményhez vezet. Mivel a diákok távolról tanulnak, az apák szorosabb kapcsolatról számoltak be a gyermekeikkel és a házastársukkal, és valódi vágyról, hogy továbbra is részt vegyenek a tanulásban. Joe Wiggins, egygyermekes apuka, a világjárvány idején vállalta az iskolai és gyermekgondozási feladatokat, mivel otthonról dolgozott.

A világjárvány előtt még azelőtt elmentem otthonról, hogy a kislányom felébredt volna, és mire hazaértem, már táncórán volt" - mondja Wiggins. "Mivel otthon voltam, így többet tudtam tenni, ami viszont felszabadította a házastársamat, hogy más dolgokat vállaljon. Mivel a feladatok és a házi feladatok délutánra elkészültek, így este több családi idő állt rendelkezésre."

Az apák többsége azt mondta, hogy most már szeretnék fenntartani a gyerekeikkel való foglalkozást, ha a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba, mert rájöttek, hogy a járvány előtt mennyi mindenről maradtak le. "[Az apák] elárulták, hogy úgy vélik, "kimaradtak" abból, hogy korábban nem vettek részt annyira" - mondja Walters.

Wiggins azt mondja, reméli, hogy a világjárvány idején vállalt feladatokat továbbra is folytatni tudja, mivel ezek segítettek neki abban, hogy többet tudjon meg a lányáról. "Úgy érzem, jobban megértettem, hogyan tanul a lányunk, és milyen egyedi módon idézi fel az élményeit.

Felfedeztem, hogy milyen típusú kérdések késztetik arra, hogy megnyíljon nekünk az iskolai napjáról. Izgatottan várom, hogy amit megtudtam róla, azt felhasználjam arra, hogy erősebb köteléket ápoljak, amikor a következő osztályt kezdi.

Anya nézőpontja

Az apukák úgy érezhetik, hogy a világjárvány idején ők is helytálltak, de mi a helyzet az anyukákkal? Brielle Valle, MSL, a Brielle Valle Consulting vezetői tanácsadója etnográfiai kutatást végzett arról, hogy a COVID-19 világjárvány idején az anyák milyen felelősséget vállaltak a gyermekgondozásban. Valle olyan anyákkal beszélt, akik teljes munkaidőben otthonról dolgoztak, és akiknek a partnere is otthonról dolgozott. Megállapította, hogy ezekben a családokban az anyák arról számoltak be, hogy a gyermekgondozási felelősség terhének nagy része "láthatatlan".

A láthatatlan munkát úgy írja le, mint olyan munkát, amelyet elvégeznek, de soha nem beszélnek róla. Ez azt jelenti, hogy a munkát végző személy észreveszi azt, de a nem érintettek nem ismerik el. A gyermekgondozás nem csak az iskolai feladatokban és a játékos tanulásban való segítségnyújtásról szól - a mosogatás, a mosás, a bevásárlás, a takarítás és az ételek elkészítése is hozzátartozik. A gyermekgondozás egyik legláthatatlanabb feladata a tervezés.

Ha az apák fel akarnak lépni, és vállalni akarnak néhányat ezek közül a "láthatatlan" szerepek közül, tudniuk kell, hogy léteznek. A láthatatlannak láthatóvá kell válnia.

[A férfiak] megtanulták, hogy milyen nehéz a szülői munka, és megtanulták, hogy a háztartási munka mennyi munka.

Valle szerint a legjobb módja ennek elérésének, ha mindent elmondasz a partnerednek, amit csinálsz. "Amikor ténylegesen elkiáltod magad: "Kivittem a szemetet", "Elvittem az újrahasznosítható anyagokat", "Elmentem bevásárolni", "Vacsorát készítettem", "Lefektettem a gyerekeket", "Aztán vissza kellett mennem dolgozni" - [elkezdjük] láthatóvá tenni mindezt".

A kutatásai során Valle azt is megállapította, hogy amikor mindkét szülő otthonról dolgozott, a gyerekek rendszeresen az anyához fordultak segítségért, ami azt jelentette, hogy az anyákat gyakran megzavarták, amikor teljes munkaidőben próbáltak eleget tenni a munkájukkal járó követelményeknek. Az apáknak általában volt egy külön helyiségük, ahol a zajoktól távol dolgozhattak.

Még ha az apa a közelben volt is, és nem üzleti úton volt, a gyerekek akkor is az anyához fordultak először, és az apák gyakran nem szóltak közbe, vagy nem próbáltak segíteni. Tízből kilencszer ezeknek az apáknak külön helyük volt a munkához egy elzárt területen... [az anyának] nem volt. Tehát a gyerekei mellett ült. Ők mellette sikoltoztak. Biztosította, hogy kapjanak enni. Teljes munkaidőben dolgozott.

Továbblépés

Ahogy kezdünk kilábalni a világjárványból, tudjuk, hogy sok apuka újonnan megértette, hogy mennyi munkát igényel a gyermeknevelés és a háztartás vezetése. "[A férfiak] megtanulták, milyen nehéz a szülői munka, és megtanulták, hogy a háztartási munka mennyi munkát jelent" - mondja Valle. Ezzel a felismeréssel az apák dönthetnek úgy, hogy előrébb lépnek, leveszik a teher egy részét az anya válláról, és a gyermekgondozás felelősségét az anyával egyformán viselik. Példát mutathatnak a gyermekeiknek, hogy apának lenni sokkal több, mint a "kenyérkereső" szerepének elavult fogalma.

Mit jelent ez a Te számodra?

A szülők együtt megtaníthatják a gyerekeiknek, hogy a család a kettős felelősségről szól, és arról, hogy mindenki kiveszi a részét a feladatokból. Ez nem csak az anya terheit könnyíti meg, de a gyerekek is elkezdhetnek több felelősséget vállalni. Ráadásul az apukák megtapasztalhatják a gyerekeik örömét, és elkezdik mélyebben megérteni őket, mint korábban.

Ha mélyebben megértik, hogy kik a gyerekeik, az segíthet mélyebb kapcsolatot kialakítani. És ha a világjárvány megtanított minket valamire, akkor az az, hogy az emberi kapcsolatok, a kapcsolatok és az életünkben lévő emberek értéke megéri, hogy időt és energiát fektessünk beléjük.