, 2021/9/8

Szülőként valószínűleg úgy érzed, hogy úgy ismered a gyermekeidet, mint a tenyeredet. Ismered azokat az ételeket, amelyeket nem hajlandók megenni, és azokat, amelyeket felfalnak.

Kezdeményezés

Ismered az arcukat, amikor szomorúak, és a felkiáltásaikat, amikor örülnek. Röviden, ők azok a lények, akikhez a legközelebb állsz az egész világon. Az emberek - beleértve a gyerekeket is - azonban folyamatosan változnak és új preferenciákat, félelmeket, gondolatokat és érzelmeket fejlesztenek ki. Ezért ahhoz, hogy továbbra is jól megismerd a gyermekeidet, folyamatosan kérdéseket kell feltenned, hogy beszélgetéseket kezdeményezz.

Egy olyan egyszerű kérdés, mint például "Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?", úgy tűnik, hogy nem nyújt túl sok felismerést, de ha továbbra is ösztönözöd a témáról való beszélgetést, meglepődhetsz, hogy mit tudsz meg. Ezek a beszélgetésindítók segíthetnek gyermekének olyan tulajdonságok fejlesztésében is, mint a hála, a képzelőerő, az empátia és az önbizalom.

Ezeket a kérdéseket felvetheted, amikor autóban ülsz, a vacsoraasztalnál vagy bármely más alkalommal, amikor az egész család a beszélgetésre összpontosíthat. Akár játékot is csinálhatsz belőle. Nyomtass ki egy csomó kérdést, és vágd ki őket különálló papírcsíkokra, majd hagyd, hogy gyermeked válasszon egy kérdést, amiről beszélgetni szeretne.

Fontos, hogyan beszélgetsz a gyermekeddel

Hogy jobban megismerd gyermekedet. Ha konkrét kérdéseket teszel fel gyermeked életéről, álmairól, érzelmeiről és értékeiről, az segíthet megismerni és megérteni azt a személyt, akit nevelsz. Emellett támpontokat adhatsz arra vonatkozóan is, hogy milyen dolgokon szeretnél dolgozni a gyermekeddel, vagy mely területeken lenne szüksége egy kis útmutatásra.

Akárhogy is, biztosan úgy távozol a beszélgetésből, hogy megdöbbenve látod, hogy gyermeked ilyen csodálatos emberré fejlődik. Íme néhány beszélgetésindító, amely segíthet abban, hogy továbbra is megismerd a gyermekedet.

Ki a legjobb barátod? Miért ő a legjobb barátod?

Milyen tulajdonságokat keresel a barátaidban?

Szerinted mi a legfontosabb tulajdonság, amivel egy ember rendelkezhet?

Mit gondolsz a manapság népszerű ruházati stílusokról?

Mi volt a legkínosabb pillanatod?

A családi kapcsolatok erősítése

Gyermekdnek éreznie kell, hogy fontos tagja a családnak. Érdekes lehet, ha megtapasztalod mit gondol gyermeked arról, hogy a család tagja. Ahogy a gyerekek felnőnek, gyakran megnézik a barátaik családját vagy a tévében látható családokat, és azon gondolkodnak, milyen lenne, ha más környezetben nőnének fel. Szemnyitó lehet, ha meghallgatod a gondolataikat arról, hogy mit értékelnek az Ti családotokban, és arról is, hogy mit szeretnének másképp látni.

Ahelyett, hogy vitatkoznál vagy veszekednél azokról a dolgokról, amelyeket talán egy kicsit nehéz hallani a családodról, inkább tegyél fel a gyermekednek néhány kérdést.

Másrészt, lehet, hogy megtisztelő, sőt meglepő lesz, ha megtudod, hogy gyermeked mit szeret és értékel abban, hogy a Ti családotok tagja.

Íme néhány kérdés, amely érdekes beszélgetéseket indíthat el a családjáról.

Mi a kedvenc dolgod a családunkban?

Mi a kedvenc családi hagyományod?

Mik a legfontosabb dolgok, amiket megtanítottunk neked?

Szerinted igazságos a fegyelem és a következmények a családunkban?

Ha felállíthatnál három családi szabályt, mik lennének azok?

Szerinted melyek a jó szülő legfontosabb tulajdonságai?

Miből kellene többet csinálnunk családként?

Mit szeretsz a legjobban a testvéreidben?

Ha gyermekednek nincsenek testvérei, de az unokatestvéreivel jóban van, tegyél fel kérdéseket a családban való részvételükről.

Hogyan erősíthetjük a családi kötelékeket

A hála növekedésének elősegítése

A jobb fizikai egészségtől kezdve a jobb kapcsolatokig, a tanulmányok következetesen bizonyítják a hála gyakorlásának számos előnyét. A mai világban a hálás gyermek nevelése kihívást jelenthet. Azok a gyerekek, akiknek megvan, amire szükségük van (vagy még több is), könnyen természetesnek vehetik az olyan lehetőségeket, mint az iskolába járás.

Íme néhány beszélgetésindító, amely ápolhatja a hálát.

Miért érzed magad ma hálásnak?

Mik azok a dolgok, amelyekre nincs szükséged, de nagyon örülsz, hogy vannak?

Melyek azok a dolgok, amelyek miatt könnyű panaszkodni, de valójában szerencsések vagyunk, hogy vannak? (Például az esős napok elronthatják a terveinket, de segítenek a kerteknek növekedni, és az állatoknak vizet adnak inni).

Melyek azok a dolgok, amelyeket te megtehetsz, amit más emberek talán nem tehetnek - vagy nem engednek meg -?

Mi az a néhány dolog, ami nekem gyerekkoromban nem adatott meg, és aminek örülsz, hogy neked megadatott?

A képzelőerő fejlesztésének segítése

Miután a gyerekek kinövik a színlelt játékot, a képzeletük használata csökkenhet. Néhány egyszerű kérdéssel segíthetsz a gyermeked kreativitásának beindításában.

Íme néhány kreatív beszélgetésindító, amely segíthet gyermekednek, hogy egy kicsit több fantáziája legyen.

Ha bármilyen szupererőd lehetne, mi lenne az? Miért választan

Ha könyvet írnál, miről szólna?

Ha a háziállataid beszélni tudnának, mit mondanának?

Szerinted melyik szín a legboldogabb? Miért tesz téged boldoggá

Ha nyernél 100 dollárt, mit csinálnál vele?

Miért fontos a játék a gyermeked fejlődése szempontjából?

Segít az empátia fejlődésében. A gyerekek néha azon kapják magukat, hogy azt hiszik, ők az egyetlen személy a családban (vagy a világon!), aki számít. Az egocentrizmus ellen úgy küzdhetsz, ha segítesz gyermekednek többet gondolkodni másokról, valamint segítesz neki, hogy egy másik ember szemszögéből lásson.

Néhány kérdés, amely segíthet gyermekednek az empátia fejlesztésében.

Volt ma lehetőséged arra, hogy kedves légy valakihez?

Mit gondolsz, mit éreznek mások, amikor kedves vagy hozzájuk

Kit csúfolnak az iskolában? Miért csúfolják őket?

Mit gondolsz, mit éreznek magukról azok a gyerekek, akik kötekednek? Mit gondolsz, hogy érzik magukat azok a gyerekek, akiket csúfolnak?

Kiállt már valaki azokért a gyerekekért, akiket csúfolnak?

Ha egy dolgot megváltoztathatnál a világon, mi lenne az?

Hogyan neveljünk érzelmileg intelligens gyermeket?

A mentális erő kifejlesztésének segítése

A gyerekek mentális izmot fejleszthetnek, ha megtanulják, hogyan kezeljék az érzelmeiket, hogyan szabályozzák a gondolataikat, és hogyan cselekedjenek pozitívan. Miközben fontos, hogy rendszeresen adjunk nekik olyan gyakorlatokat, amelyek a mentális erőt fejlesztik, a célzott kérdések feltevése is emlékeztetheti őket a mentálisan erős stratégiákra.

Néhány egyszerű beszélgetésindító, amely segíthet a gyerekeknek a mentális erő építésében.

Szerinted melyik érzés a legkellemetlenebb - a zavar, a düh, a félelem vagy valami más?

Amikor az agyad negatív gondolatokra késztet - például "sosem leszel sikeres" vagy "senki sem szeret téged?" -, mi az, amit mondhatsz magadnak, hogy megváltoztasd ezeket a gondolatokat?

Az etikus gondolkodás fejlesztésének elősegítése

Az etikai kérdésekkel kapcsolatos kérdések feltevése segíthet a gyerekeknek megismerni értékeiket és fejleszteni az erkölcsiséget. Íme néhány beszélgetésindító, amely segíthet gyermekének elgondolkodni és kialakítani az etikát.

Ha a barátod elfelejt ebédet hozni, a többi gyereknek osztoznia kell vele?

Szabad-e valaha is csalni az iskolában vagy a sportban?

Van-e olyan, hogy valakitől lopni valaha is rendben van?

Tippek a gyerekek jellemének kialakításához

Az önbizalom fejlesztésének segítése. Fontos, hogy a gyerekek felismerjék tehetségüket, képességeiket és készségeiket. Ha olyan kérdéseket teszünk fel nekik, amelyek segítenek azonosítani az erősségeiket, akkor rájöhetnek, hogy jól használják a tehetségüket.

Néhány beszélgetésindító, amely növelheti gyermeke önbizalmát.

Mire vagy a legbüszkébb?

Mi az, amiben jó vagy?

Hogyan tudnál változást hozni a világban?

Az ambíció fejlesztésének segítése

A fiataloknak néha nehézséget okoz, hogy a következő öt percnél tovább gondolkodjanak, nemhogy hosszú távon és a jövőjükre gondoljanak. Ha kérdéseket teszünk fel arról, hogy mit szeretnének a "felnőtt" életükben, az segít a gyerekeknek elkezdeni elképzelni azt az életet, amelyet élni szeretnének.

Hogyan motiváljuk a tizenéveseket céljaik elérésére?

Néhány beszélgetésindító, amely segíthet a gyermekednek, hogy többet gondoljon a jövőre, és kifejlődjön benne az ambíció, hogy megteremtse a vágyott életet, és elérje céljait.

Hol szeretnél élni egy nap? Egy házban vidéken, egy lakásban a városban, egy farmon, egy kastélyban, egy állandóan úton lévő lakóautóban, vagy valahol máshol

Mi szeretnél lenni, ha felnősz?

Ha bármilyen célt elérhetnél, bármilyen lehetetlennek is tűnik, mi lenne az?

Mi az az egy dolog, amit szeretnél elérni, mielőtt befejezed az iskolát?

A beszélgetések folytatása

A kérdéseknek és a beszélgetésindítóknak természetesnek kell lenniük, nem pedig vallatásnak. Ha gyorsan kérdésekkel bombázod a gyermekedet, akkor az nagyobb valószínűséggel lesz túlterhelt és elzárkózik. A "nagy kérdéseket" korlátozd napi egy-kettőre. Szánj időt arra, hogy beszélgess gyermekeddel a gondolatairól és ötleteiről, és mutasd meg neki, hogy érdekel, mit mond. Gyermeked élvezni fogja a közös beszélgetéseket, ha rájön, hogy értékeled a véleményét - még akkor is, ha az eltér az Önétől.