, 2021/9/8

A biciklizés terhesen egy olyan téma, amely sok kismamát foglalkoztat. Sokan kérdezik, hogy biztonságos-e terhesen biciklizni, és milyen előnyökkel vagy kockázatokkal járhat.

 kerékpározás terhesen

Miért választják a kismamák a biciklizést?

A biciklizés egy kiváló módja annak, hogy a kismamák aktívak maradjanak a terhesség alatt. Segíthet a kondíció fenntartásában, csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát, és javíthatja az általános közérzetet.

Milyen óvintézkedéseket kell betartani terhesen biciklizés közben?

Mielőtt terhesen biciklizni kezdenél, fontos konzultálni az orvossal. Bizonyos esetekben, például magas kockázatú terhesség esetén, az orvos javasolhatja a biciklizés kerülését. Mindig viselj sisakot, és válassz olyan útvonalat, amely biztonságos és nem forgalmas.

Akár az edzés intenzitása, akár az, hogy a pedálozás a térdét a babapocak felé emeli, akár a bicikliről való leesés veszélye miatt aggódik, van néhány jó hírünk.

Alapvetően a kerékpározás biztonságos, alacsony terheléssel járó aerobic-gyakorlat, amelyet a terhesség teljes ideje alatt élvezhetsz.

Nincs szükség arra, hogy megváltoztasd az ingázási módot, vagy változtass a testedzési rutinodon, ha a kerékpár a kedvenc választásod. Amíg még mindig van kedved biciklizni, és az orvosod is azt mondja, hogy rendben van, addig biztonságosan kerékpározhatsz terhesség alatt. A kerékpározás terhesség alatt azonban nem teljesen ugyanaz, mint a szokásos kerékpározás.

Van néhány biztonsági óvintézkedés, amit szem előtt kell tartanod, ha úgy döntesz, hogy várandósan kerékpározol. És ne feledje, mindig konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy bármilyen testmozgás biztonságos-e az Ön számára, különösen, ha magas kockázatú terhességben szenved.

Kerékpározás terhesség alatt

Összességében a várandósság alatti kerékpározás biztonságos, alacsony terheléssel járó aerobic-gyakorlat, amelyet terhesség alatt is végezhet. Általánosságban elmondható, hogy a kerékpározással járó biomechanikai kockázatok minimálisak. A várandósság alatti kerékpározással járó legnagyobb kockázat az esés lehetősége.

Az, hogy mennyire vagy hajlamos elesni, számos tényezőtől függ, többek között a tereptől, a forgalomtól és a tapasztalatod szintjétől. Ha a biciklizés nem olyasmi, amiben a terhesség előtt nem vett részt, valószínűleg nem most van itt az ideje elkezdeni. Általánosságban elmondható, hogy várandósság idején maradjon az aerobic-gyakorlatoknál, amelyeket már ismer.

Biciklizéskor a bukósisak a legfontosabb védőfelszerelés, amire szükséged van, függetlenül attól, hogy terhes vagy-e vagy sem. A biciklizés közbeni esések csúnya vágásokat és zúzódásokat, valamint fejsérülést okozhatnak. A véletlen esések a babának is árthatnak, és akár vetélést is okozhatnak, ezért érdemes megfontolni, hogy nyugodtan folytassa-e ezt a fajta testmozgást. A jó hír az, hogy ugyanazokat a fizikai előnyöket élvezheti egy álló kerékpárral, miközben nagymértékben csökkentheti az esés kockázatát.

Ha úgy dönt, hogy terhesség alatt kerékpározik - és orvosa engedélyt ad rá -, akkor minden szükséges óvintézkedést meg kell tennie, hogy megvédje fejlődő gyermekét egy esetleges eséstől. Ennek legfőbb módja az, hogy csökkentse az esés kockázatát, akár úgy, hogy sík terepet választ, akár úgy, hogy a kerékpár megfelelően illeszkedik Önhöz, vagy úgy, hogy leáll, ha a terhesség későbbi szakaszában úgy érzi, hogy nem érzi az egyensúlyát.

Helyhez kötött kerékpárok

A stacionárius kerékpározás megfelelő alternatíva a várandósok számára. Azt is mondja, hogy ez egy "biztonságosabb lehetőség, amely a kerékpározás kardiovaszkuláris és alacsony terhelésű előnyeit kínálja, lényegében az esés kockázata nélkül". Mind a környezet, mind a változó testalkat növeli az esés kockázatát az országúti vagy hegyi kerékpárral, de a stacionárius kerékpárral ezek a tényezők szinte teljesen eltűnnek.

A szabadtéri kerékpározáshoz hasonlóan a helyhez kötött kerékpározás is segíthet a vércukorszint stabilizálásában, javíthatja a keringést, növelheti az energiát, és felkészítheti Önt arra, hogy mind az állóképesség, mind az erő megmaradjon a munkához. A Peloton elindítja a várandós nőknek szóló fitneszsorozatot.

Biztonsági óvintézkedések

Mivel bármilyen esés hasi traumát okozhat, általában nem tanácsolt a terhesség alatti szabadtéri kerékpározást, mondván, hogy a szobakerékpározás biztonságosabb választás. "Még egy tapasztalt kerékpáros is új egyensúly- és stabilitási kihívásokkal szembesül a terhesség alatt a gyorsan változó súlypont és a szalagok lazasága miatt. A szabadtéri kerékpározás számos olyan kockázatot rejt magában, amelyre nincs ráhatásunk - például a forgalom, a hirtelen időjárásváltozás, amely a megszokott terepet alattomossá teheti, a kiszámíthatatlan gyalogosok és más kerékpárosok.

Akár az országút, akár az álló kerékpár mellett dönt, ne feledje, hogy mint mindenféle fizikai aktivitásnál a terhesség alatt, fontos, hogy olvassa a teste jelzéseit, és figyeljen arra, amit mond. Ha valamit kényelmetlenül érez, álljon le vagy lassítson. Néha a kerékpározás kevésbé lehet kényelmes, ha alacsonyan hordasz, vagy ha a baba a terhesség vége felé lejjebb került a medencében".

Ha ez a helyzet, akkor a kerékpározást könnyebben helyettesítheti gyaloglással vagy úszással, mint a biztonságos, alacsony terhelésű aerob tevékenység alternatív formáival.

A hidratáltság megőrzése szintén létfontosságú mind az Ön, mind a baba egészsége szempontjából, amikor Ön terhes, ezért fokozottan ügyeljen arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon kerékpározás közben. Javasolt, hogy jól szellőző helyen kerékpározzon, ha a helyhez kötött kerékpározás mellett dönt.

Az erőfeszítések maximalizálása helyett a szakértők azt tanácsolják, hogy az erőfeszítés intenzitását tartsa mérsékelten. "Az intenzitás szintjének jó önellenőrzése a "beszédteszt"" - mondja. "Ha kerékpározás közben könnyed beszélgetést tudsz folytatni, az jó jel, hogy nem viszed túlzásba az intenzitást." A terhesség azonban nem jelenti azt, hogy nem izzadhatsz meg. Valójában előnyös, ha rendszeresen megmozgatod a szívedet, amíg várandós vagy.

Az aerob testmozgás jótékony hatással van az egészségedre, és ez egy fontos mozgásforma, amit terhesség alatt is érdemes végezned. "Ha operaéneklés közben [álló biciklizés] közben egy operát énekelhetnél, akkor egy kicsit keményebben pedálozhatnál". Ismétlem, valószínűleg nem akarja megerőltetni magát egy hagyományos kerékpáron az esés veszélye miatt.

Ha úgy érzi, hogy nem hajtja magát eléggé ahhoz, hogy megkapja a szükséges szív- és érrendszeri edzést, akkor tudatosan növelje a sebességet vagy az ellenállást, hogy növelje az állóbiciklizésből származó előnyöket. "Ideális, ha arra az édes pontra törekszünk, amikor kissé fáradtnak érezzük magunkat, de még mindig felpezsdülünk.

Miért döntene úgy, hogy nem mozog terhesség alatt?

Egyéb megfontolások

A kerékpározás alacsony terhelésű aerob edzés, de a várandósság idején figyelembe kell venni az olyan külső tényezőket, mint a durva terepviszonyok. A baba és önmaga biztonsága érdekében a szakértők azt mondják: "Győződjünk meg róla, hogy mindig úgy érezzük, hogy uraljuk a testünk, és kerüljük el, hogy olyan gyorsan pedálozzunk, hogy az ülésben ugráljunk.

A kerékpár megfelelő illeszkedésének és karbantartásának biztosítása segíthet megelőzni az eséseket vagy a kényelmetlen helyzetben való tekerésből eredő izommerevséget. A bemelegítés és a lehűlés, valamint a menet közbeni tempó meghatározása szintén fontos részei a biztonságos kerékpározásnak, de ezeket a tényezőket még fontosabb figyelembe venni a terhesség alatt.

"[Ha álló biciklit használsz,] kezdőként melegíts be egy könnyed tekeréssel, és állítsd kihívás elé magad, hogy kis szakaszokban keményen dolgozz, a nehezebb intervallumok között pedig aktív, könnyű regenerálódással".

Könnyű lehűléssel fejezd be, hogy a pulzusszámod fokozatosan csökkenjen, és a befejezés után élvezd a gyengéd nyújtásokat.

Mi van, ha a kerékpározás nem működik?

Ha kényelmetlenül érzed magad kerékpározás közben, vagy bármilyen okból kifolyólag nem érzed jól magad a kerékpározás közben, akkor lehet, hogy abba kell hagynod a kerékpározást. Bármikor újra elkezdhetsz biciklizni, ha már nem vagy terhes. Ha továbbra is szeretné élvezni a kerékpározás pozitív fizikai előnyeit, akkor a terhessége idejére átválthat egy másik, alacsony terhelésű aerob testmozgásra. Az úszás, a gyaloglás és a jóga mind-mind ugyanazokat a pozitív előnyöket nyújtja, mint a kerékpározás.

A biciklizés jó módja a testmozgásnak terhesség alatt, de lehet, hogy nem érzi jól magát az esésveszély miatt.

Ha szeretsz biciklivel száguldozni az ösvényeken, de a szobakerékpározás egyszerűen nem inspirál, légy bátor. A baba születése után bármikor visszatérhetsz a szabadtéri kerékpározáshoz, és attól függően, hogy hol élsz, akár már 1 éves korodban is magaddal viheted a kicsikédet. Egy helyhez kötött kerékpár segíthet addig is formában tartani téged.