, 2021/7/8

Ez a csodálatos ünnep szinte mindenkinek mást jelent.Van kinek az ajándékról szól, kinek az együtt töltött időről, van akinek gondot okoznak a nemkívánatos rokonok, van kinek a finomabbnál finomabb ételekről szól és még lehetne sorolni tovább.

Családi karácsony

Általánosan nagy szerepet játszanak a családi identitás kialakításában és fenntartásában. Valahol szorosan össze függ a család és az ünnep, mert a család nélkül ünnep se igazán lenne. Ezek a pillanatok kellenek ahhoz, hogy a közösségi tudat fennmaradjon.

Mivel társadalmi, mellette igen mély személyes ügy és családi ügy is az ünnep hatással van a közösség felfogására.

Hogy mi is a családi identitás?

Egy meghatározás szerint a család szubjektív érzékelése saját időbeli  folytonosságáról, a jelenlegi helyzetéről és karakteréről. Vagyis mindaz, amit a családtagok saját múltunkról, jelenünkről gondolnak, ahogyan el tudják helyezni magukat az időben. A családtagok alakítják ki a családi identitást az egymás közti  beszélgetés hozza létre, és így is marad fenn. Az a feladata, hogy szabályozza a viselkedést, ezzel befolyásolja a család működését.

A generációs identitásról

Tudjuk, hogy a karácsony nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, ilyenkor jobban előtérbe kerülnek a generációs kötelékek Ez magában foglalja a generációk közötti kapcsolatokat, a család időbeli folytonosság érzetét,és, hogy a családnak milyen közös elképzelései vannak a családi kapcsolatokról a jövőben. Azt figyeli a család ilyenkor, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, milyen az ünnepi öltözet, milyen énekeket énekelnek, hogyan díszítik a fát ez mind a család szokás rendszeréről árulkodnak. Szimbolikusan mesélnek a család eredetéről, örökségéről és életszemléletéről. A karácsonykor elmesélt régi történetekkel, fényképekkel megidézzük őseinket, ezzel is biztosítva a fiatal generációt arról, hogy a család létezik a múltban, a jelenben, és a jövőben is.

A karácsony jellegzetességei

Az ünnepeknek, amilyen a karácsony is, olyan jellemzőik vannak, amelyek a családdal, és a tágabb kultúrával való azonosulási folyamatokra  fókuszálja a figyelmünket. Az ünnep alapvető kulturális ideákat és értékeket hordoz a családi kapcsolatokra és a kulturális azonosságtudatra vonatkozóan. Mivel a karácsony jelképrendszere ellentmondásos a családtagoknak el kell dönteni, hogy nekik mit is jelent a karácsony, hogy  kell-e megvenni a harmadik túlárazott gyümölcscentrifugát a nagymamának, vagy utazzunk el együtt  bárhová három nap két éjszakára, és össze legyenek zárva, hogy aztán fellélegzésként érjen minket a hétköznapok békéje.

A karácsony erős közösségi szabályozás alatt áll, vagyis  sok olyan dolgot tartalmaz, amely meghatározza, hogyan kell viselkedni a családtagoknak az együtt töltött időben. Ilyenek például a „kötelező találkozások”, az „ajándékozási norma”, a „nézeteltérések felfüggesztésének” normája, vagy a „veszekedési tilalom”.

Ez az egyetlen olyan ünnep az évben, amikor hetekig ünnepi díszben és fényárban úsznak a terek, a középületek és az otthonok. Sajnos az emberekben tombol a versenyláz, ilyenkor a „kinek a kertjében zöldebb a fű,helyett a „kinek nagyobb a villanyszámlája” versenyszámban próbálják túllicitálni egymást.

A család strukturális jellemzői

Karácsonykor ki jelöljük a családtagság határait azáltal, hogy eldöntjük ki az akit meghívunk a karácsonyi ebédre, kinek írunk üdvözletet, kit látogatunk meg mi , mire esik a választás, hogy először öt látogassuk meg. Ezzel meghatározzuk, hogy ki tartozik bele a szűkebb, ki a tágabb családunkba.

El kell eldönteni, hogy ki tartozik a „belső körbe”, és ki az, aki ebből kimarad, a konfliktusok elkerülhetetlenek, és nagy részük ezekből a döntésekből származik.

Ez a kapcsolati tér kialakulása elárulja a családi kötődések minőségét. Megmutatkoznak a elhallgatott ellentétek, a rendezetlen konfliktusok, megszakított kapcsolatok, veszteségek. Bele láthatunk  a kapcsolati működések sikerességeibe és kudarcaiba is.

A család is kap ugyanakkor arról visszajelzést, hogy ők mit jelentenek a többi rokon számára, részei-e az ő belső köreinek vagy sem.

Miért is olyan fontos ilyenkor a családi együttlét?

A karácsony nemcsak vallási, kulturális, hanem családi ünnep is. Nehezen elképzelhető hogy valakinek egyedül, meghitt karácsonya lehet. Az ünnephez hozzátartozik a család jelenléte is. És nemcsak a szentestéről, a szűk családdal való együttlétről van szó, hanem a tágabb családdal való találkozásról is.

Az  együttlétekben megélhetjük az odatartozást, a családhoz tartozás élményét.

Csak  így együtt vagyunk egy család. Karácsonykor megéljük ennek a családi közösségnek, összetartozásnak az időbeli folytonosságát is – minden feszültség, konfliktus ellenére, ami a családban jelen van. Ezáltal tudjuk,hogy nem egyedül, éljük az életünket, hanem tartozunk valahová.

Nagyon fontos, hogy jól sikerüljön az együtt töltött idő és jó élmény maradhasson. Arra vágyunk, hogy a családi együttlét ismét, mint az előző években is, megerősítse azt a képeket, tapasztalatokat, hogy mi összetartozunk. még akkor is, ha hiányaink, feszültségeink,nem ideális voltunkkal együtt is.

Átállás a hétköznapokból az ünnepre: ez is kihívást jelent!

Az ünnepek előtt a napok túlfeszített rohanással telnek. Sokszor még a munkahely is megerőltető a lezárások miatt. Társul mind ezekhez a bevásárlás, az ajándékok,a tömeg bármerre mész. Ez egyszerre megszűnik és nem pihenni fogsz, hanem a karácsony előtti feladatoknak adod át magad.

Ahhoz nem vagyunk hozzászokva, hogy ennyi időt együtt legyünk az év más időszakában. Az élet arról szól, hogy mindenkinek megvan a saját programja, élete és ilyenkor csak pár órát tudunk együtt lenni. Egyszerre csak itt van az, hogy állandóan együtt vagyunk.

Megszűnik a saját életünk rendje,a saját magunk feletti kontroll. Ez sajnos stresszel jár. Meg kell tanulni egymáshoz alkalmazkodni. Lehet minden családtag más, más dologra vágyik és ezek lehetnek ellentétben egymással. Nem pótolhatod be az alváshiányt hisz ott vannak a gyerekek akikről gondoskodni kell.Mindennapi főzés, bevásárlás.

Ilyenkor a nagymama sem csak nagymama, és a testvér sem csak testvér   

Fontos, hogy az ünnepi hangulat jó legyen,élmény maradjon, mert ezek az alkalmak tovább megmaradnak amiket majd újra mesélhetnek,visszaemlékezve arra a karácsonyra. Ha rosszul sikerült az együttlét az megingatja a családtagokban élő képet a családról, arról, hogy mennyire összetartóak. Kétséges lesz, hogy mennyire tudnak összetartani és érzelmileg egymásra hangolódni.

A családi találkozások alkalmával akár nyíltan vagy elrejtve, de  felszínre kerülhetnek korábbi nézeteltérések, régi sérülések, rivalizácíó, akár féltékenység is. Mivel a karácsony a megbocsátás időszaka is a családtagok reménykedhetnek abban, hogy az ünnepi együttlét alatt a konfliktusok rendeződhetnek. Sajnos van, hogy csak a két napra az ünnepek alatt.