, 2021/7/7

A családi nyaralás igencsak vidám és szórakoztató – a tévében és a mozivásznon. Viszont a gyerekekkel való utazás kimenetele kétesélyes: lehet mennyei és lehet pokoli.

Családi vakáció

A közös családi vakáció nem  lesz csal úgy sikeres, gondos előkészületeket  és tervezést igényel. Mindegy, hogy egy hetes útra indul, vagy csak egy hosszú hétvégére. Szervezést, odafigyelést igényel.

Vonjuk be gyermekeinket a nyaralás tervezésébe

Együtt válasszuk ki az úti célt. Kérdezgesd őket arról, hogy mit is szeretnének a nyaralástól kapni. Be kell vonni az előkészületek valamennyi részletébe, ezzel az utazás közös kalanddá válik és mindenki tudni fogja, hogy minek örülhet majd és hogy mire számíthat.

Tartsuk magunkat a családi nyaralás tervezett költségvetéséhez

Az utazás  összeállítása alapos előkészítést igényel. Ha teljesen kiszámítható költségvetést szeretnénk, lehet, hogy érdemesebb nyaraláskor az all inclusive ellátási formát választani. Előre kifizethetem a teljes összeget ebben az esetben  és nem kell aggódnunk váratlan kiadások miatt. A gyermekes családoknak előnyös a korlátlan étel-italfogyasztást tartalmazó all inclusive ellátás. Nyaraláskor a gyerekek egész nap éhesek és a nyári melegben sok folyadékra van szükség.Döntés előtt, fontos meg tudi, hogy az adott all inclusive ajánlat konkrétan mit tartalmaz, hogy pontosan mire terjed ki és mire nem. Az internet segítségével a nyaraló helyen belüli közlekedés, és az esetleges környékbeli utazások költségét előre fel tudjuk mérni és aszerint tervezhetünk.

Indulás előtt teljeskörűen tájékozódjunk. 

Mielőtt megkezdjük a nyaralást igyekezzünk minél több információt beszerezni a kiválasztott utazásról, illetve úti célról, a szálláshely felszereltségéről, gyerekeknek szóló program kínálatáról és szolgáltatásokról, ezek árairól.

Fontos a gazdag programkínálat.

Olyan nyaralóhelyet érdemes választani, ahol minden korosztály számára  van megfelelő kulturális, sportolási és szórakozási lehetőség. Lényeges hogy gyermekeink biztonságos környezetben önállóan is élvezhessék kedvelt időtöltésüket.

A gyerekeknek játszótárs is kell. 

Ha gyermekünk szégyenlős, netán visszahúzódó, segítsünk neki más nyaraló gyerekkel összebarátkozni.A legegyszerűbb megoldás erre,: barátkozzunk mi a hasonló korú gyermekek szüleivel. Egy régi hobbi által, vagy belekóstoltunk  egy új lehetőség  az ismerkedésre, barátok szerzésére.

Vigyünk magunkkal néhány kedves otthoni játékot.

A kisebbeket fel zaklathatja az idegen környezet. A megszokott otthoni tárgy, például takaró vagy puha játék meg fogja nyugtatni  őket. Nyaralás alatt is érdemes ragaszkodni a gyerekek megszokott étkezési, fürdetési, esti lefekvési szokásaihoz és időpontjához. Ezek  be nem  tartása könnyen oda vezethet, hogy kialvatlan, morcos csemeték hadakoznak mérges és fáradt szüleikkel. Jó ha kéznél van néhány könyv és játék a nap izgalmának levezetésére.

Legyenek reális elvárásaink.

Ne vigyük magunkkal a gyerekeket olyan programra amelyek nem érdeklik őket. És az elvárásaink reálisak legyenek  gyermekeink viselkedésével kapcsolatban biztosan izgatottak lesznek, zajongani fognak, nem fognak bírni magukkal. Lényeges, hogy ne vitázzunk  a párunkkal a gyerekek fegyelmezésével kapcsolatban. Ilyenkor ezt tanácsos ráhagyni arra a szülőre, aki legtöbbször előírja és betartatja a szabályokat.

A felnőtteknek is szükségük van kikapcsolódásra. 

Gondoskodjunk elegendő játékról a gyerekek szórakoztatására, figyelmük lekötésére. A gyerekeket le kell kötni ahhoz, hogy a felnőttek lazíthassanak. A könyvek, magazinok, játékok megfelelő mennyiségben legyenek amivel kiköthetik magukat. A kézben tartható számítógépes játékok a gyermekek számára unalmas hosszabb utazások esetében is kitűnő megoldás.

Még indulás előtt osszuk szét a családi feladatokat.

Különösen fontos ha az önellátó nyaralási forma mellett döntünk. Beszéljük meg,hogy mikor ki főz, takarít, mos, tereget, vagy csomagol piknik ebédet. Készítsünk feladat és időbeosztást a nyaralás teljes időtartamára. Legjobb úgy tervezni,hogy ne kelljen mindig főzni.

Ne ringassuk magunkat a családi nyaralási idill elképzeléseiben.

Inkább az egyszerűséget válasszuk,igyekezzünk  türelmesek lenni, és ne feledjük Murphy törvényét a gyerekekkel együtt való utazásról: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik. Várjuk csak ki. Tegyük emlékezetessé a családi vakációt mindenki számára.