, 2021/9/6

Egy hely, sok nemzet - az új Első Amerikaiak Múzeuma OKC-ben

Múzeum

A várva várt Első Amerikaiak Múzeuma idén szeptemberben fogadja először a látogatókat, akik megismerhetik a ma Oklahomában élő 39 törzsi nemzet közös történelmét. A 40 hektáros komplexum a művészet, az építészet, az első személyektől származó elbeszélések és a multimédiás élmények felhasználásával vezeti be a családokat az első amerikaiak kulturális sokszínűségébe, hiteles történelmébe és hozzájárulásaikba.

Fedezd fel a galériákat, nézzen bennszülött filmeket, kóstoljon hagyományos ételeket és bennszülött alapanyagokat, és vegyen részt családbarát programokon, amelyek egy egyedülállóan bennszülött szemléletet világítanak meg ebben a világszínvonalú múzeumban.

Közös történelem

A FAM küldetése, hogy tisztelegjen az őslakosok előtt, akik már azelőtt is lakott Oklahoma, hogy állam lett volna, még mielőtt nemzetünk létrejött volna, valamint azok előtt, akik később Oklahomát hívták otthonuknak. "Ma 39 különböző törzsi nemzet él Oklahomában" - osztotta meg Ginny Underwood, a FAM marketing- és kommunikációs menedzsere. "Kulturálisan és nyelvileg ugyanolyan sokszínűek vagyunk, mint az európai kontinens nemzetei."

Nyolc törzsnek van történelmi kapcsolata Oklahomával, a megszállt falvaktól kezdve a szezonális vándorláson át a vadászatig: Apache, Caddo, Tonkawa, Wichita, Comanche, Kiowa és Quapaw. Más törzsi nemzeteket eltávolítottak és áttelepítettek, mint például a Muscogee (Creek) és a Seminole, akiknek egykor azt a területet jelölték ki, amelyen ma a múzeum található.

"Közel 200 év elteltével történelmünk és kulturális életutunk összefonódott ezzel a tájjal" - magyarázta Underwood. A FAM 39 szuverén történet egy helyen történő elmesélésével igyekszik segíteni a látogatókat az egyéni és kollektív tapasztalatok megértésében. Underwood elmondta, hogy a galériák és a látnivalók különféle első kézből származó élményeket emelnek ki, amelyek egyetlen idősíkhoz kapcsolódnak.

"Az őslakosok mesélik el a történetüket" - mondta Underwood. "Rengeteg közösségi párbeszéd zajlott, amely hozzájárult ahhoz, hogy a múzeum hogyan nézzen ki és milyen legyen. Reméljük, hogy képesek leszünk megnézni a történelmet, amely néha csúnya, és megerősíteni a különböző nézőpontok fontosságát és a közös történelmünk megértését."

Az indoklás

A múzeum látogatói rögtön észrevesznek számos egyedi jellemzőt, köztük az épületek építészetét és a nagy dombot, amely az Oklahomában élt, Kr. u. 500 körül élt dombépítő civilizációk előtt tiszteleg. A családok felsétálhatnak a domb tetejére, amely az életút és a naphoz, holdhoz és csillagokhoz való őslakos kapcsolat metaforájaként lett kialakítva, és gyönyörködhetnek az Oklahoma City belvárosára nyíló kilátásban.

Underwood elmondta, hogy a csúcsra vezető gyalogos túra oda-vissza körülbelül 45 percet vesz igénybe. A domb körbeöleli a Festival Plaza-t, amely a szeptember 18-i és 19-i megnyitó ünnepség központja lesz, és később powwowoknak, botlabdajátékoknak, koncerteknek és kulturális fesztiváloknak ad majd otthont. Még a tájolásnak és az építmények összetételének is van jelentése.

Az Emlékezés kapuja a felkelő naphoz igazodik, a Népek csarnokát egy hagyományos wichita füvesház ihlette, a csarnokot tartó 10 oszlop pedig azt a becslések szerint napi 10 mérföldet jelképezi, amelyet az őslakosok az indián területre való erőszakos kitelepítés során megtettek. A domb alagútja a téli napforduló napnyugtájához igazodik.

"Az egész építészeti terv egy kozmológiai óra, amely magában foglalja a kardinális irányokat és a napforduló eseményeit" - osztotta meg Underwood.

A múzeumban a szabadtéri látványosságokon kívül három kiállítás, két színház, két étterem és egy nagy ajándékbolt is található. A múzeumnak csak a galériákba és a FAMTheaterben tartott rendezvényekre kell belépőt váltani. "Azt szeretnénk, ha az emberek visszajönnének, és időt töltenének a FAM-ben, éttermeinkben étkeznének [és] vásárolnának" - osztotta meg Underwood.

A szülők elégedettek lesznek a galérialátogatás logisztikájával" - mondta Adrienne Lalli Hills, a tanulás és a közösségi elkötelezettség igazgatóhelyettese. "A galériákban engedélyezett a babakocsik és a babahordozók használata, bár arra kérjük a szülőket, hogy a gyermekeiket elöl vigyék. Minden kiállított tárgyunk üveg mögött van elhelyezve, így a felnőtteknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a kóbor kezek véletlenül hozzáérnek a műalkotásokhoz."

A Törzsi nemzetek galériában az OKLA HOMMA a 39 törzsi nemzetre összpontosít, és a látogatókat a törzsi eredettörténetek és történelmi beszámolók középpontjába helyezi. "A FAM digitális média- és filmes szakemberekkel együttműködve videót, magával ragadó hanganyagot és animációt integrált a galériákba" - mondta Hills. "Minden teret speciálisan úgy alakítottunk ki, hogy magával ragadó környezetet teremtsen. A 320 fokos Origins Színházunk a törzsi eredettörténetek eleven animációival veszi körül a látogatókat.

Az őslakosok sportjainak és játékainak szentelt területen a fiatal látogatók örömmel játszanak majd virtuális Chunkey-t, egy nagy erőt és ügyességet igénylő hagyományos játékot." Huszonkilenc multimédiás élmény eleveníti meg a történelmet, történelmi és kortárs hangokat egyaránt megosztva. A látogatók meghallgathatják egy fiatal lány élethű beszámolóját a családjának az erőszakos kitelepítés során átélt élményeiről, és bemászhatnak egy powwow furgonba, hogy megismerjék a különböző táncokat és a törzsek ünneplési módjait.

"A közös idővonal fejezetekre van osztva, és a galéria kitölti a történelmi hézagokat a legtöbb ember által tanultak között" - mondta Underwood. "A legtöbb történelemkönyv az 1920-as években abbahagyja az őslakosok nézőpontjának bevonását, de a múzeum túlmutat [ezen az időkereten]". A WINIKO: Egy tárgy élete a Smithsonian's National Museum of the American Indian válogatást mutat be. A kiállítás összehasonlítja, hogy a nem őslakos tudósok hogyan ábrázolták az őslakosok tárgyait, és a tárgyakat összekapcsolja a származási családjukkal.

"Körülbelül 130 olyan tárgyat kuratíroztunk, amelyeket a Smithsonianban tároltak" - mondta Underwood. "A kiállítás színesben kezdődik a tárgyakkal kontextusban, a következő, amikor kivették őket a kontextusból. Aztán ezeket a tárgyakat össze tudtuk kapcsolni azokkal a családokkal, akik eredetileg birtokolták vagy létrehozták a tárgyat, hogy felfedezzük a darab mögötti történetet, hozzáadva ezt a kulturális tudást"."

Egy harmadik kiállítási tárgy magának a múzeumnak a történetét, valamint a múzeum létrehozásában részt vevő erőfeszítéseket és embereket mutatja be. A régóta várt múzeum ötlete az 1990-es években született, és 2006-ban kezdődött meg az építkezés, bár az állami finanszírozás kifutása miatt 2012 és 2019 között késett.

A FAMily Discovery Center még mindig az adománygyűjtés fázisában van, de egy pop-up könyvvilágot fog tartalmazni, amely olyan fontos kulturális értékeket tár fel, mint a tisztelet, a közösség, az ellenálló képesség és a gondoskodás.

A gyerekek fizikai kihívásokat vállalhatnak majd, és gyakorlatias, médiában gazdag interaktív eszközökkel vehetnek részt egy játékos, néha buta térben. "A tervezésben az a klassz, hogy egy óra alatt a központ éjszakából nappalba vált át, és a négy évszakot is átjárja" - mondta Underwood. Eközben a családok a múzeum hétvégi FAMily Fun órákban különleges programokat élvezhetnek, és ezek a különleges tevékenységek a belépőjegy árával együtt ingyenesek.

"Szombaton és vasárnap 13 és 16 óra között a FAM gyakorlatias tevékenységeket kínál a galériákban és a Hall of The People-ben" - mondta Hills. "Ezek a tevékenységek rendszeresen változnak majd, így biztosítva, hogy mindig legyen valami újdonság a múzeumban."

Vásárlás, étkezés és még több

A FAM számos olyan kényelmi szolgáltatást kínál, amelyekhez a közösség múzeumi belépő nélkül is hozzáférhet, többek között közt köztéri művészeti alkotásokat, egy teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermet, egy kávézót és egy múzeumi boltot, amely autentikus, őslakosok által készített tárgyakat kínál. A múzeum 19 megrendelésre készült eredeti műalkotással rendelkezik, köztük három köztéri művészeti alkotással és 14 FAM-specifikus filmmel. Az OKLA HOMMA kiállítás kezdetén az Origins Theater külseje úgy néz ki, mint a caddo fazekasság.

"Három művész különböző módon járult hozzá ehhez a műhöz" - mondta Underwood. "Különböző generációk médiumokat használnak, ez egy lenyűgöző darab."

Az étterem és kávézó indián ihletésű ételeket szolgál majd fel. Az étterem étlapjának számos menüpontja az Oklahomában őshonos termékekre és vadhúsokra összpontosít, és kiemeli a törzsek közötti markáns kulináris különbségeket.

A múzeumi belépő felnőtteknek 15 dollár, 4 és 12 év közötti gyerekeknek 5 dollár, 3 éves korig ingyenes. A múzeum hétköznap 10 és 17 óra között, hétvégén 11 és 17 óra között tart nyitva, kedden zárva tart.

A megnyitó részletei

FAM Grand Opening: Szeptember 18. és 19. Az Első Amerikaiak Múzeumának szeptember 18-án és 19-én tartandó ünnepélyes megnyitója nagyszabású ünnepség lesz. Az ünnepség törzsi felvonulással kezdődik, amelyet különleges vendégelőadók követnek, köztük a Chickasaw Nation kormányzója, Bill Anoatubby és az amerikai költő, Joy Harjo (Muscogee). A családokat művészeti alkotások, terepjátékok, táncbemutatók, törzsi bemutatók, divatbemutatók, mesemondás és élőzene várja.

"Lesznek sasok is néhány törzsi madárházból" - mondta Underwood. Az étterem és a kávézó nyitva lesz, és több ételkamion is lesz a helyszínen. A belépő a megnyitó rendezvényekre 5 dollár, és elővételben kell megvásárolni. A galériákba való belépés korlátozott lesz, és érkezési sorrendben lehet majd belépni.

A nyitóhétvégén a múzeum területén tilos a parkolás. Négy parkolóhelyen lehet majd parkolni, és a látogatókat a múzeumba szállítják. A parkolás 10 dollárba kerül járművenként, a bevételből a Crooked Oak atlétikai és JROTC programokat támogatják. A megnyitó ünnepség szombaton 8 és 22 óra között, vasárnap pedig 8 és 20 óra között tart. Az 5 dolláros kedvezményes belépő hétfőig, szeptember 20-ig tart." ."