, 2021/9/9

A rasszizmus régóta probléma Amerikában. A történelem során az embereket a bőrük színe vagy etnikai származásuk miatt zaklatták, üldözték, zaklatták és megölték.

Gyerekek és rasszizmus

De a rasszizmus nem mindig nyílt. Befolyásolja a marginalizált embereknek kínált lehetőségeket; befolyásolja, hogy miként bánnak velük a mindennapokban; és hatással van a mentális egészségükre és a fizikai jólétükre. Bár a rasszizmus már jó ideje probléma Amerikában, 2020-ban került igazán a nemzeti beszélgetésünk előterébe. George Floyd meggyilkolása és az azt követő tüntetések a fekete amerikaiak - és minden más fajhoz tartozó, marginalizált amerikaiak - által tapasztalt faji igazságtalanságot állították a középpontba.

Ez jó dolog, mert már régóta esedékes, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről, és konkrét megoldásokat találjunk a kezelésükre. Ha Ön szülő, valószínűleg azon gondolkodik, hogyan beszéljen gyermekeivel a rasszizmusról. Lássuk be: néhány ilyen beszélgetés kényelmetlen lehet, és lehet, hogy nem tudja pontosan, hogyan közelítse meg őket. Talán aggódik, hogy megijeszti a gyermekét, vagy rosszat mond.

Ez érthető, de most nincs itt az ideje, hogy visszariadjon ezektől a beszélgetésektől. A rasszizmus problémáját Amerikában csak úgy tudjuk kezelni, ha felé fordulunk, nem pedig elfordulunk tőle. Ez pedig azt jelenti, hogy nehéz beszélgetéseket kell folytatnunk a gyermekeinkkel. Ennek azonban nem kell olyan nehéznek lennie, mint ahogyan azt elképzeled. Több szakértővel beszélgettünk, hogy tippeket adjunk, hogyan vezessük ezeket az olykor kihívásokkal teli, de életbevágóan fontos beszélgetéseket a gyerekeinkkel.

Miért kell beszélnünk a gyerekeinkkel a rasszizmusról?

Napjainkban és a történelem e sorsfordító pillanatában a "rasszizmusról való beszélgetés" nem olyasmi, amit kihagyhatunk a gyerekeinkkel, vagy amit szépíthetünk. A faji igazságtalanságok megbeszélése a hírekben felbukkanó esetek kapcsán - és az ezeket fenntartó rendszerszintű problémák kezelése - a gyermekeink nevelésének létfontosságú részévé vált.

"A jelenlegi politikai helyzetet tekintve kulcsfontosságú, hogy a szülők először is képezzék magukat arról, hogyan beszéljenek a faji indíttatású rendőri erőszakról és a büntető igazságszolgáltatási rendszer történetéről, hogy beszélhessenek gyermekeikkel ezekről a kérdésekről, megértve a strukturális problémákat" - mondja Anita Chari, PhD, az Oregoni Egyetem politikatudományi docense és a Embodying Your Curriculum társalapítója.

Tény, hogy bármilyen faji összetételű is a családja, a faji kérdések mindannyiunk életének részét képezik. Részei a közösségeinknek, az iskoláinknak, az istentiszteleti helyeinknek és még sok másnak. És mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy közösségünk minden egyes tagját tisztelettel kezeljük.

Ennek megvalósítása a gyermekeinkkel folytatott beszélgetésekkel kezdődik, már egészen kicsi koruktól kezdve.

A gyerekek többet tudnak, mint gondolnád

Még ha meg is akarnánk próbálni eltolni a témákat, tény, hogy a gyermekeink valószínűleg már hallottak néhány megosztó aktuális eseményről - így lehet, hogy még az sem lehetséges, hogy valamilyen módon leárnyékoljuk őket. Azzal együtt, hogy gyermekeink hozzáférnek a közösségi médiához, valamint azzal a ténnyel, hogy ezek a témák ma már az országos beszélgetés részét képezik, a gyermekeink valószínűleg már azelőtt hallottak ezekről a dolgokról, hogy mi egyáltalán észrevennénk, hogy hallottak volna róluk.

Már a kisgyerekek is kihallgatják, amit a hírekben hallgatunk, vagy az egymással folytatott beszélgetéseinket. "A gyerekek nem feledkeznek meg arról, hogy mi történik körülöttük a világban" - mondja a 15 éves Alejandra Stack, a NAACP Ifjúsági Tanácsának korábbi elnöke és az Activate Your Activism című könyv szerzője. "A gyerekek a telefonjaikról és a táblagépeikről, a televíziós csatornákról, valamint a felnőttek beszélgetéseinek kihallgatásából tájékozódnak".

"Ezek az információk aztán elterjednek a társaik között, és egy óriási telefonos játékká válnak" - mondja Stack. "Nem szeretné inkább, ha a gyermekei az egész történetet ismernék, minthogy csak azt tudják, amit Tommy barátjának unokatestvére mesélt neki?"

Hogyan közelítsük meg a témát

Amikor a rasszizmusról kell beszélni, a legjobb, ha világos és egyenes vagy. Lehet, hogy azt gondolja, hogy ha homályosan beszél, akkor a gyerekek könnyebben megértik vagy befogadják az információt, de a gyerekek valójában könnyebben megértik ezeket a kérdéseket, mint gondolnád. "Ezek a beszélgetések mindenki számára alapvetőek" - mondja Stack. "Vannak "puhább" megközelítések, amelyekkel a fiatalabb korú gyerekekkel beszélhetünk a rasszizmusról és a rendőri erőszakról; azonban ne keltsünk olyan látszatot, mintha ez nem lenne olyan nagy probléma, mint amekkora.

Ami működik egy 14 évesnek, az nem ugyanaz, amit a 4 évesnek mondhatsz. Ne próbálja meg "lebutítani" - egyszerűen találjon más dolgokat, amelyek hasonlóak ezekhez a valós élethelyzetekhez, vagy használjon puhább nyelvezetet."Ha már a kezdetektől fogva őszintén elmondja, hogy mi történik, akkor ezek a beszélgetések az idő előrehaladtával egyre könnyebbek lesznek.

A "szexről szóló beszélgetéshez" vagy más nehéz beszélgetésekhez hasonlóan a rasszizmusról való beszélgetés is olyan beszélgetés, amelyet folyamatosan kell folytatni, már akkor, amikor a gyermek még kicsi, és az idő előrehaladtával egyre többször. Ha van egy világos, őszinte és egyenes keret, amellyel dolgozni lehet, akkor a beszélgetés minden egyes ismétlése sokkal könnyebb lesz.

Deedee Cummings, MEd, LPCC, JD - tanár, terapeuta, ügyvéd és szerző - így magyarázza ezt: "Legyetek nyitottak a gyerekeitekkel. Mesélje el nekik országunk teljes történetét, és azt, hogy miért van még mindig annyi megoldandó problémánk. Ne feledjék, hogy nem baj, ha azt mondják: "Nem tudom", vagy "Tanuljuk meg ezt együtt"."

"Szülőként megértem azt a vágyat, hogy a gyerekeket hagyjuk gyerekeknek lenni" - mondja Cummings. "Szép lenne, ha tényleg csak játszhatnának, és nem kellene aggódniuk a világ bajai miatt, de ez nem reális. A problémákról való beszélgetés és azok megoldása a gyermekkor része, és annak is kell lennie".

Hogyan kezeljük a rasszizmust a különböző fajú gyermekekkel?

Fontos megjegyezni, hogy a faji kérdésekről való beszélgetés megközelítése nagyban függ attól, hogy a saját családodban milyen tapasztalatokkal rendelkezel a faji kérdésekkel kapcsolatban. Ha színesbőrű vagy etnikai kisebbséghez tartozó család vagytok, a "rasszizmusról való beszélgetés" sokkal másképp fog kinézni, mint egy olyan családnál, amely nem foglalkozik ezekkel a kihívásokkal.

Sonia Smith-Kang, egy négygyermekes afrolatina anyuka és a Dél-Kaliforniai Többnemzetiségű Amerikaiak Dél-Kaliforniája (MASC) elnöke megosztotta a gyermekeivel folytatott "rasszizmusról szóló beszélgetés" tapasztalatait: "A fekete és barna szülők nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy eldöntsék, kell-e beszélni a gyerekeinkkel az aktuális eseményekről és a faji erőszakról, vagy sem" - mondja Smith-Kang.

"Fiatal koromtól kezdve az én feladatom a tudatosság volt. Reális képet mutattam nekik arról, hogy mi történik az országunkban, az államunkban és a közösségünkben".

Ez azt is jelentette, hogy felvérteztem őket információkkal arról, hogyan védekezhetnek a faji igazságtalanság, a zaklatás és a bántalmazás ellen. "Minden gyermekem megkapja a "beszélgetés" egy változatát" - magyarázza Smith-Kang.

"Számunkra ez túlmutat a "madarak és méhek", a "mondj nemet a drogokra" és a "közösségi média dózisok és tilalmak" témákon. Ez magában foglalja a fekete és barna bőrűek vezetését/vásárlását is. Az, hogy szándékosan beszélgetünk és oktatjuk őket, fontos része annak, amit tennünk kell. Ez lehet az a különbség, ami megmenti az életüket."

Hogyan beszéljünk a nehéz aktuális eseményekről

A rasszizmussal és a faji igazságtalansággal kapcsolatos aktuális események némelyikéről nehéznek érezhetjük a beszélgetést, mert tele vannak nyugtalanító és ijesztő tényekkel és képekkel. Ezek azonban nem olyan témák, amelyek elől el kellene óvnunk a gyerekeinket, különösen azért, mert valószínűleg maguktól is hallani fognak róluk, és létfontosságú, hogy legyen egy felnőtt, akivel beszélhetünk róluk.

Cummings javasol néhány lépést, amit meg kell tennie, ha elkezdi a gyermekeivel megbeszélni az aktuális faji eseményeket.

Tisztázd számukra a kifejezéseket

Lehet, hogy gyermeked például nem tudja, mi az a "rendőri brutalitás", de hallott már arról, hogy egyes feketék félnek attól, hogy a rendőrség megállítja őket.

Ismerje be, hogy nem tud mindenre választ adni. Ha valamit nem tud, megmutathatja a gyermekének, hogyan tanul - milyen forrásokhoz fordul, és hogyan képezi magát.

Erősítse meg a faji igazságosság fogalmát

Az összes aktuális esemény - függetlenül attól, hogy milyen nehéz beszélni róluk - rávilágít arra, hogy mindannyiunknak össze kell fognunk, és gondoskodnunk kell egymásról és tisztelnünk kell egymást.

Készíts cselekvési tervet

Talán a gyermeked levelet akar írni a képviselőjének. Talán részt akar venni egy tüntetésen. Talán tovább akarja képezni magát az eseményről vagy a témáról. Használd ezt tanítható pillanatnak.

Hogyan beszéljünk a rasszizmusról életkor szerint

A fiatalabb gyerekekkel a rasszizmusról beszélgetni más kihívásokkal jár, mint az idősebbekkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kezdhetné el a beszélgetést már a legfiatalabb korosztálytól kezdve.

Kisgyermekek és óvodások

Amikor az egészen kisgyerekekkel beszélgetünk a rasszizmusról, Cummings azt javasolja, hogy használjunk egyszerű nyelvezetet, és úgy mutassuk be a témát, hogy a kisgyerekek is megértsék. Beszélgessenek a szomszédságukban, a családjukban, az óvodában vagy a bölcsődében élő emberekről. Miben különböznek ezek az emberek? Mi teszi őket egyformává? Beszélgessetek a világunkat alkotó sokféleségről, és arról, hogy ez mennyire szép és fontos.

Általános iskola

Az általános iskolában a faji kérdéseket a sokszínűségről szóló számos csodálatos könyv közül néhányat felhasználva lehet megvitatni. De még ennél is fontosabb, hogy gyermekét sokszínű szerzőkkel és sokszínű karaktereket tartalmazó könyvekkel ismertesse meg. "A fekete karaktereket tartalmazó könyvek és a fekete vagy barna bőrű játékok nem csak a feketéknek szólnak" - mondja Cummings.

"A gyermekeinek már kiskoruktól kezdve olyan világban kell olvasniuk és játszaniuk, amely a való világot tükrözi. Lépjen kapcsolatba a gyermekeivel, hogy hallja, amit a szerepjátékokban mondanak. Ez fel fogja nyitni a szemüket. A gyerekek nem mindig tudják, hogyan kell válaszolni a kérdésekre, de azt igen, hogyan kell eljátszani azt, amit tanulnak."

Cummings arra is biztatja a szülőket, hogy ügyeljenek arra, hogy gyermekeik tényleges életében is legyen sokszínűség. Ha nem élnek sokszínű környéken, vagy nem járnak sokszínű iskolába, akkor is elvihetik gyermeküket olyan helyekre, ahol nagyobb faji sokszínűség van jelen. Ezek az apró dolgok elültetik a magot, és segítenek gyermekének normalizálni a világunkat alkotó sokszínűséget.

Tinédzserek

A 15 éves Alejandra Stack amellett száll síkra, hogy a gyermekeinkkel - különösen ahogy idősödnek - folytassunk nyers beszélgetéseket. "Bár ezek a beszélgetések nehezek, 100%-ban szükségesek" - mondja. "Emlékszem, amikor az iskolában nem volt szabad beszélni arról, ami Trayvon Martinnal történt. Ez az érzés, hogy mi az, amiről a gyerekeknek "helyénvaló" beszélni, teljesen nevetséges"."

Hogyan néz ki tehát a "rasszizmusról való beszélgetés" az idősebb gyerekek számára?

A nevelésről, az őszinte beszélgetésről, a közös, családi tanulásról fog szólni. De ez nagyon is a cselekvésről szól. És a tizenévesek ezen generációja határozottan nagyot lép, amikor a faji igazságtalanságról van szó. Az elmúlt hónapok tüntetései közül sokat tizenévesek szerveztek, és sok tizenéves vesz részt rajtuk.

"Mutassátok meg a gyerekeiteknek, hogyan válhattok a változás ügynökeivé" - mondja Cummings. "Rengeteg lehetőség lesz arra, hogy beszélgessenek a gyermekükkel arról, hogy mit szeretnének másképp csinálni. Határozzátok meg azokat a dolgokat, amelyeket közösen megtehettek. Együtt elmenni egy gyűlésre vagy békés tüntetésre erőteljes élmény lehet".