, 2021/9/8

A büszkeség hónapját minden év júniusában ünnepeljük az 1969-es manhattani Stonewall-felkelés tiszteletére, amely hatalmas fordulópont volt az amerikai melegfelszabadító mozgalomban. Ha szülő vagy gondviselő vagy, ez remek alkalmat nyújthat arra, hogy beszélgetést kezdeményezz gyermekeddel arról, mit jelent LMBTQ+-nak lenni.

a büszkeségről

A Pride témájának felvetésekor többféle megközelítést is alkalmazhatsz. Lehet, hogy az egyik barátjuk két anyukájával vagy apukájával kapcsolatos kérdéseik váltják ki. Vagy gondoljunk az ikonikus szivárványzászlóra, amely az 1970-es évek óta a meleg közösség szimbóluma - és amelyet a Pride-hónap idején jellemzően mindenhol látni lehet. Ez lehet a tökéletes kiindulópont a beszélgetés megkezdéséhez.

Az LMBTQ+ közösségnél csak a gyerekek szeretik jobban a szivárványt" - viccelődik Olin Winn-Ritzenberg, LMSW, a New York-i LMBT Közösségi Központ ifjúsági vezetési és oktatási menedzsere. Azt javasolja, hogy rajzoljatok egy szivárványt a gyerekkel, és tegyétek ki az ablakotokba, vagy akár alkossatok saját Pride-örömódát.

Az LMBTQ+ identitásról és az LMBTQ+ témákról szóló szélesebb körű beszélgetés egy másik "in"-je az, hogy bevonja gyermekét a polgárjogokról szóló fontos vitába. "Elmagyarázhatod, hogy az LMBTQ+ embereknek az Egyesült Államokban kevés polgárjoguk volt, amíg nem szerveződtek lázadásokba, például a New York-i Stonewall-lázadásba, és nem kezdtek el küzdeni a jogaikért, hogy egyenlő bánásmódot kapjanak a törvények szerint" - mondja Adam D. Blum, MFT, okleveles pszichoterapeuta és a Gay Therapy Center alapítója, az Egyesült Államok legnagyobb LMBTQ+ közösségnek szóló magánterápiás szolgáltatója.

Tegyél fel nyitott kérdéseket

A nyílt végű kérdések (vagyis azok, amelyek nem csak egy "igen" vagy "nem" választ igényelnek) megkönnyítik a folyamatot, mert megszabadítják a felnőtteket attól, hogy mindenre tudni kelljen a választ. A kérdések bevonják a gyerekeket a saját tudásbázisuk köré, feltárják, hol tartanak a gyerekek a saját gondolkodásukban, és segíthetnek a felnőtteknek elkerülni a beszédeket.

Példák egyszerű, feltáró kérdésekre:

Mit jelent számodra a szivárvány

Mit jelent a büszkeség?

Kiálltál már valaha valaki másért?

Milyen lenne, ha mindenki ugyanolyan lenne?

Tudod, hogy mit jelent az LMBTQ+ betűk bármelyike?

Eszedbe jut-e olyan időszak, amikor másnak érezted magad?

Kiket tartasz a közösségedhez tartozónak?

Létfontosságú, hogy minden gyerek lássa, hogy egy megbízható felnőtt szeretetet, tiszteletet és előítéletmentességet mutat az LMBTQ+ közösség és maga a gyerek iránt.

Fontos, hogy figyelembe vedd d életkorát és érettségi szintjét, amikor eldöntöd, milyen kérdéseket tegyél fel. És bármennyire is nagyszerűek a kérdések, Winn-Ritzenberg szerint sokkal fontosabb az általános üzenet.

Winn-Ritzenberg olyan nyelvezetet ad, amelyet használhatsz, amikor ezt megbeszéled a gyerekeiddel: "Ha melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak, transzneműnek, queernek vagy bármi másnak azonosítod magad, ami miatt úgy érzed, hogy az LMBTQ+ közösség része vagy, szeretném, ha tudnád, hogy én leszek a legnagyobb támogatód. Szeretném, ha tudnád, hogy mindig beszélhetsz velem."

Szülői útmutató az LMBTQ közösséghez

Ne feledd, nem baj, ha nem tudsz mindenre válaszolni! Winn-Ritzenberg rámutat, hogy egyes nemi identitások bonyolultak, akár szándékosan is, és ezt fontos tiszteletben tartani. "Mindenkinek, gyereknek és felnőttnek is, nem baj, ha nem érti teljesen" - mondja. "A felnőttek modellezhetik, hogy mit jelent izgatottnak lenni az emberi tapasztalat által kínált csodálatos sokféleség miatt".

Az is természetes, hogy egy gyermek internalizálta az LMBTQ+ közösséggel kapcsolatos negatív üzeneteket, amelyek sajnos léteznek a társadalmunkban. A homofóbiát tanítják. A csecsemők nem gyűlölik az embereket azért, mert mások. Ezt a családjuktól, a kultúrájuktól és a barátaiktól tanulják. Létfontosságú, hogy minden gyerek lássa, hogy egy megbízható felnőtt szeretetet, tiszteletet és előítéletmentességet modellez az LMBTQ+ közösséggel és magával a gyerekkel szemben" - magyarázza Winn-Ritzenberg.

A negatív reakcióra vagy zavarodottságra adott válasz így nézhet ki: "Nem baj, ha valamit kicsit furcsának gondolunk, ez egy érthető érzés, különösen, ha olyasmit látunk, ami új számunkra. És tudjátok mit, mindenki más, és mindenki megérdemli a szeretetet és a tiszteletet". Winn-Ritzenberg azt javasolja, hogy az LMBTQ+ témákról folytatott beszélgetések során tegyünk fel "empátiaépítő kérdéseket", hogy feltárjuk mind a zavart, mind a negatív reakciókat.

Példa az empatikus kérdésekre

Érezted már úgy, hogy egy címke vagy kifejezés nem igazán illik rád?

Eszedbe jut olyan alkalom, amikor úgy érezted, hogy az emberek elítélik?

Mondták már neked, hogy viselj valamit, amit nem akartál viselni?

Előfordult már, hogy rossz néven szólítottak?

Az empátia ösztönzése segíthet abban, hogy a gyerekek könnyebben megértsék az LMBTQ+ tapasztalatok és identitás témáját, ért egyet Blum. "Lehet, hogy saját tapasztalataik vannak arról, hogy kirekesztettek, zaklattak, cikiztek vagy magányosak voltak" - mondja. "Segítsünk nekik megérteni, hogy ezek a tapasztalatok hasonlóak ahhoz, amit minden olyan ember érez, akit mássága miatt kerülgetnek."

Legyél pozitív és megerősítő

Lehetséges, hogy Te vagy az egyetlen LMBTQ+ megerősítő felnőtt a gyermek életében, ami erőforrássá, biztonságos térré és példaképpé tesz téged.. "Az LMBTQ+ gyerekek számára ez szó szerint életmentő lehet" - mondja Winn-Ritzenberg. "Minden gyerek számára a többi ember iránti szeretet és tisztelet kimutatásáról szóló leckéknek határtalan alkalmazási lehetőségei vannak"."

Vigyázz, mit mondasz a gyerekeid, még a csecsemők körül is. "A homofóbiát tanítják" - teszi hozzá Blum. "A csecsemők nem gyűlölik az embereket azért, mert mások. Ezt a családjuktól, a kultúrájuktól és a barátaiktól tanulják meg". Amikor a Pride hónapról és az LMBTQ+ témákról beszélsz a gyermekednek, lehetséges, hogy még el sem kezdték a saját szexuális és nemi útjuk felfedezését. De ez olyasvalami, amit nem tudsz előre megjósolni vagy irányítani.

Meg fogod bánni, hogy kitetted a gyermeked a saját LMBTQ+-élményével kapcsolatos kellemetlenségének, ha végül ő maga is LMBTQ+ lesz" - figyelmeztet Blum. "Azok az LMBTQ+ gyerekek, akik a saját családjukban ki vannak téve az LMBTQ+ előítéleteknek, úgy nőnek fel, hogy aggódnak, hogy nem szerethetők. És egyetlen szülő sem szeretné, ha a gyermeke azt hinné, hogy nem érdemli meg a szeretetet"."