, 2022/10/11

A yukka egy szúrós növény, tökéletes a kert száraz területeire. Egyedi formája miatt kiváló kiegészítője egy hagyományos vagy akár modern stílusú vagy újszerű kertnek.

yukka

Ez a csodálatos növény kifejlett korában virágot hoz, ha szerencsénk van akkor szezononként egyszer, de néhány évente biztos. A virágzás hetekig tart, de utána elhalványul és visszahal. A yukka virágszárának levágása az elhalás után állítólag további virágzásra ösztönöz. El kell-e távolítani az elhasznált yukka virágokat? Ha kérdései vannak a yucca virágzás utáni ápolásával kapcsolatban, olvasson tovább, hogy választ kapjon.

El kell-e távolítani az elhasznált yucca virágokat?

A yukkák virágtüskét hoznak létre, amely sok lógó virágfürtöt vagy egyedi virágot tartalmaz. A yukkák a liliomfélék családjába tartoznak, hasonló alakú virágokkal, de sokkal eltérő lombozattal. A növények tüskés, kardszerű levelekből álló rozettákat alkotnak, amelyek közepéből virágtüskék állnak ki. Amikor az összes virágfürt elkészült, a yucca virágának utógondozása magában foglalhatja a szár levágását, ha szeretné, vagy a növényen hagyhatja, hogy érdekes látványt nyújtson. Szóval el kell távolítani az elhasznált yucca virágokat? A válasz erre a kérdésre attól függ, hogy kitől kérdezi. A valóságban a növény abban az évben nem fog több virágot hozni, így ez nem igazán számít. Nincs bizonyíték arra, hogy az elhasznált virágok kivágása több virágzásra ösztönözne, vagy növelné a rozetta növekedését. Az egyetlen valódi ok a virág levágására az, ha zavarónak találja a virág kifakult szépségét, vagy ha meg akarja akadályozni a magok kialakulását és a kis bébivirágok keletkezését. Ez jó körülmények között lehetséges, ahol a magok akár három hét alatt kicsírázhatnak. Az érés azonban sok évet vesz igénybe, a virágzás pedig még tovább tart. Sokkal fontosabb, hogyan gondozzuk a yukkát virágzás után, és mit tegyünk, ha mégis megjelennek a hajtások.

A yukka virágszárának levágása

Ha úgy dönt, hogy levágja az elhalt virágszárat, válasszon erős, hosszú nyelű metszőollót. Ügyeljen arra, hogy a pengék tiszták és élesek legyenek, hogy ne sérüljön meg a növény koronája. Hosszú ujjat és vastag kesztyűt viseljen, különben a lombozat harapós csúcsai megszúrhatják Önt. Nyúljon olyan mélyre, amennyire csak tud, a rozetta közepéig, és vágja le a szárat. A yucca virágszárának levágása is ilyen egyszerű. Csak ne feledje a biztonsági tippeket a sérülések elkerülése érdekében.

A yuccák gondozása virágzás után A virágok nyár közepén nyílnak, amikor a legmelegebb van. A yucca virágzás utáni gondozásának fontos része a kiegészítő öntözés. Figyelje a levéltetvek, lisztbogarak vagy pikkelyes rovarok megjelenését, és kezelje a rovarokat, amint megjelennek, rovarölő szappanos permetszerrel.