, 2021/9/7

Szeretnéd megtanulni a legjobb tie-dye technikákat? Kövesd ezeket az utasításokat a festék keveréséhez és a groove-os minták létrehozásához.

Tie-Dye ingek

Tervezd meg a dizájnt. Nézd meg ezt a diavetítést mintaötletekért, válassz egyet, ami tetszik, és kösd meg az ingedet szorosan gumiszalaggal, hogy a kívánt mintát készítsd el. Kösd be az inget. Spriccelj festéket a szórófejes flakonból a pólóra, a választott nyakkendőfestési mintát követve. Ügyeljen arra, hogy egyszerre csak egy színt vigyen fel. Először a világosabb színekkel dolgozzon (rózsaszín, sárga, citromzöld stb.), mivel a sötétebb színeket rájuk lehet rétegezni.

Hagyd megszáradni. Ha az ing még mindig össze van gumizva, tedd egy műanyag zacskóba, vagy fedd le fóliával. Hagyd állni 12-24 órán át, hogy a színek megszilárduljanak. Előbb is kiveheted, hogy pasztellszerű színeket kapj.

Mosd ki az inget. Csomagold ki az inget, és vedd le a gumiszalagokat (viselj kesztyűt!) Öblítsd ki hideg vízben, amíg a lefolyó tiszta nem lesz. Ezután mosd ki a mosógépben hideg vízzel; más ruhadarabot ne tegyél a gépbe. Szárítsa meg az inget, és máris viselhető!

Nyakkendős fürdő készítése

Ahelyett, hogy boltban vásárolt nyakkendőfestő készletet vennének, a barkácsolók elkészíthetik saját festékfürdőjüket. Ez különösen hasznos az egyszínű minták esetében. Fontolja meg a Simon-Alexander alább vázolt receptjének használatát, amely tartós és hosszabb ideig tartó színeket hoz létre.

Szerezd be az anyagokat. A következő anyagokra lesz szükséged az ingek batikolásához:

3 gallonos vödör (zománc, rozsdamentes acél vagy műanyag, ha nem bánod, hogy foltos lesz).

Üvegedény szorosan záródó fedéllel

Gumikesztyű

Mérőkanál

Szálakkal reagáló festék, például Jacquard Procion vagy Dylon Permanent.

Szódabikarbóna fixálószer

Készítse el a DIY festékfürdőt. Keress egy olyan munkaterületet, ahol lehet rendetlenkedni. A festékfürdő elkészítéséhez vedd fel a gumikesztyűt. Töltsd meg a vödröt 1 gallon hideg vízzel, majd töltsd meg az üveget félig hideg vízzel. Attól függően, hogy milyen sötét színt szeretnél, mérj 2-4 teáskanálnyi festékport az üvegbe. Zárd le szorosan a fedelet, és rázd az üveget, amíg az összes por feloldódik. Öntse a festéket a vödörbe, és keverje össze.

Ezután töltsd meg az üveget félig forró vízzel. Adj hozzá 6 teáskanál szódabikarbónát, majd zárd le a fedelet, és rázd erőteljesen. Öntsd a keveréket a vödörbe, és keverd össze. Ismételd meg ezeket a lépéseket, hogy más színű festéket készíts, ha szeretnéd.

Készítsd elő a pólót. Válasszon ki egy előre kimosott, 100 százalékos pamut pólót. Merítsd a pólót langyos vízbe, csavard ki a felesleget, majd fektesd laposra.

Tervezd meg a mintát. Nézd meg ezt a diavetítést mintaötletekért, válassz egyet, ami tetszik, és kösd meg a pólót szorosan gumiszalaggal, hogy a kívánt minta elkészüljön.

Áztasd be az inget. Helyezd az inget a festékfürdőbe, és gyakran keverd meg egy hosszú nyelű zománcos vagy rozsdamentes acélkanállal. Hagyd áztatni 30 perctől 1 óráig, attól függően, hogy milyen mély színt szeretnél. (Ha két vagy több színt használ, mártsa és tartsa mindegyik részt a festékben.)

Mosd ki.. Távolítsd el a tie-dye pólót fogóval vagy egy nagy bottal. Vedd le a gumiszalagokat. Öblítsd ki meleg, majd fokozatosan hűvösebb víz alatt, amíg tiszta nem lesz. (Viselj gumikesztyűt, hogy a kezed ne legyen festékes.) Egyedül mosd ki hideg vízben, majd szárítsd ki sorban vagy gépben. Most már megtanultad, hogyan kell egy inget nyakkendővel festeni, és a remekműved készen áll a viselésre!