, 2021/9/7

Termessz nagyon nagy menő kristály geódákat mindössze néhány háztartási alapanyagból.

kristály geóda tojások

A geodák kristályokkal vagy ásványokkal bélelt kis kőzetüregek. Üledékképződéssel jönnek létre, amely során a részecskék (oldott anyag) folyadékban (oldószerben) szuszpendálódnak, majd felhalmozódnak. (Itt az Epsom só az oldott anyag, a víz pedig az oldószer.) A sószemcsék a víz telítettsége miatt összeolvadnak, és a víz elpárolgása során kristályokat képeznek.

Amire szükséged lesz:

Tojások

Tojásfesték (opcionális)

Kézműves ragasztó

Epsom só

Élelmiszerfesték

Fogpiszkáló

1. Segíts a gyerekeknek feltörni egy tojást a keskeny végén, és óvatosan tágítsd ki a nyílást negyeddolláros méretűre. Ürítsük ki egy tálba; ismételjük meg több tojással. (A tojássárgáját mentsd meg, és készíts rántottát vagy frittatát ebédre!)

2. Tegyük a héjakat egy tál forró vízbe, hogy leöblítsük. Ezután mutassuk meg a gyerekeknek, hogyan dörzsölhetik meg finoman a hüvelykujjukkal a belsejét, hogy fellazítsák és eltávolítsák a hártyát (lehet, hogy két réteg van). Fordítsuk a kagylókat egy törülközőre, hogy megszáradjanak. Ha szükséges, a következő lépés előtt színezzük be őket (kövessük a dobozon található utasításokat); hagyjuk megszáradni.

3. Helyezze a kagylókat a kartondobozba. Ecseteljük be az egész belsejét egy vékony réteg ragasztóval, és porítsuk be Epsom-sóval (ez fog indítókristályként működni). Hagyjuk teljesen megszáradni (néhány óra).

4. Forraljunk fel 1 csésze vizet, és vegyük le a tűzről (egy felnőtt dolga). Lassan adjunk hozzá ½ csésze Epsom-sót, és addig keverjük, amíg feloldódik. Folytassa a só kis mennyiségű keverését (egyszerre egy-két evőkanálnyit, de legfeljebb ½ csésze sót), amíg már nem oldódik fel, majd STOP. Szupertelített oldatot készítettél! Sűrűnek kell lennie, de nem lehet lötyögős.

5. Óvatosan öntsd az oldatot egy kiskanállal a kagylóidba, a tetejéig töltve. Adj egy csepp ételfestéket minden tojáshoz, és óvatosan keverd meg egy fogpiszkálóval. Helyezd a kagylóhéjaidat egy biztonságos, szobahőmérsékletű helyre.

6. Naponta ellenőrizd a tojásaidat. Ha azt látod, hogy a felszínen vékony, kemény, cakkos réteg képződik, óvatosan törd szét egy fogpiszkálóval (hagyva, hogy a víz elpárologjon). Néhány nap múlva az összes víz elpárolog, és színes geodákat hagy maga után!

Bónusz móka: Kísérletezzen gyermeke más oldható szilárd anyagokkal, például cukorral, szódabikarbónával vagy konyhasóval - ugyanazt az eredményt kapja?