, 2021/9/7

Hogyan készülhetnek fel a főiskolai gólyák az első évre? Minden évben a végzős középiskolások közel 70 százaléka az érettségit követő ősszel főiskolára megy.

 a főiskolai gólyák

És függetlenül a hátterüktől, a tanulmányi felkészültségüktől és az egyetemválasztástól, szinte mindannyian tapasztalnak valamilyen szintű szorongást a középiskolából az egyetemre való átmenet kapcsán. Szülőként valószínűleg Ön is szeretné ezt az átmenetet a lehető legzökkenőmentesebbé tenni. De az, hogy hol kezdje el, kihívást jelenthet.

A gólyák gyakori gondolatai

A tanulmány szerint a középiskolából az egyetemre való átmenet a legtöbb 18 éves számára nem könnyű feladat. Valójában a YFCY tanulmány, amelyet kifejezetten az elsőéves hallgatók nyomon követésére terveztek, azt találta, hogy nem minden új főiskolai gólya képes az alkalmazkodásra. A négyéves főiskolán tanulóknak csak körülbelül 75 százaléka jut el a második évre, a kétéves intézményekben tanulóknak pedig alig több mint a fele tér vissza a második évben.

Ezek a számok aggodalomra adnak okot a szülők számára, különösen akkor, ha több ezer dollárt adnak ki a főiskola finanszírozására, vagy ha hatalmas hiteleket írnak alá. Mit tehetnek tehát az aggódó szülők, hogy enyhítsék a fiuk vagy lányuk által átélt stresszt és szorongást? A legtöbb főiskolai adminisztrátor azt javasolja, hogy kezdjük azzal, hogy megértjük, milyen aggodalmakkal küszködnek manapság a főiskolai elsőévesek.

A YFCY szerint ezek közé az aggodalmak közé tartozik a főiskola költségeinek kifizetése, a honvágy, a felelősség és a tananyag okozta túlterheltség, az új emberekkel való ismerkedés, a társadalmi élethez való alkalmazkodás, valamint a társadalmi nyomás és a tanulmányi követelmények közötti egyensúlyozás.

Mire számíthatnak a szülők

Egy főiskolai gólya szülőként valószínűleg már figyelmeztették, hogy számítson a váratlan dolgokra. Ami azonban még nehezebbé teszi a helyzetet, az az, hogy a gólyaév az az időszak a diák életében, amikor engednie kell, hogy önállóvá és önállóvá váljon. És bár nem rohanhatsz mindig a helyükre, és nem hozhatod helyre a dolgokat, támogatás és bátorítás forrása lehetsz.

A Jed Alapítvány által végzett felmérés szerint ugyanis a szülők jelentik az elsődleges támogatási forrást az érzelmi nehézségekkel küzdő egyetemisták 63 százalékának. A kulcs az, hogy tudd, mikor kell segíteni, mikor kell tanácsot adni, és mikor kell hagyni, hogy maguktól találják meg a megoldást. Íme, a legfontosabb dolgok, amelyeknek a szülők várhatóan tanúi lehetnek diákjuk elsőéves korában, és hogy mit kell tenniük válaszul.

Lehet, hogy túlterheltnek érzik magukat

A YFCY tanulmányban a diákok gyakran számoltak be arról, hogy túlterheltnek érzik magukat mindattól, amit meg kell tenniük. A házi feladatokkal való lépéstartás, a feladatok időben történő elvégzése és a tisztességes jegyek behúzása gyakran gyötri a diákokat, különösen azokat, akik hozzászoktak ahhoz, hogy jól teljesítsenek az iskolában. Ne feledje, hogy a főiskolai munkaterhelés eltér a középiskolától, és a professzorok is egészen másképp állnak hozzá a tanításhoz.

Amikor a diákok úgy érzik, hogy túlterheltek, fontos, hogy a szülők segítsenek nekik abban, hogy a dolgokat kezelhetőbb részekre bontják. Az olvasmányfeladatok, az esedékes dolgozatok és az elvégzendő laboratóriumi munkák hosszú listáját elnézve nyomasztó lehet. De ha beszélgetünk a diákokkal arról, hogy hogyan tudják ezeket a dolgokat napról napra kezelni, az segíthet megnyugtatni őket.

Lehet, hogy magányosak vagy honvágyuk van

Ha az elsősöknek honvágyuk van, ne aggódjanak - nincsenek egyedül. A YFCY tanulmánya szerint az elsőéves hallgatók 66 százaléka számolt be arról, hogy magányosnak vagy honvágyasnak érzi magát, különösen, amikor az egyetemi tapasztalat újdonsága elmúlik, és az őszi napok téli hónapokká válnak. Ráadásul azok a diákok, akiknek otthon erős szociális hálójuk volt, frusztráltak lehetnek amiatt, hogy mindent elölről kell kezdeniük. Hiányozhatnak a középiskolai barátaik és az a kényelem, amit ezek a kapcsolatok nyújtottak nekik.

Bár nehéz lehet végighallgatni, ahogy a gyermeke arról beszél, hogy hiányzik neki az otthon, ne akarja elsietni, és felajánlani, hogy azonnal hazarepíti. Sokszor a diákok csak azért töltik ki önre a boldogtalan gondolataikat és érzéseiket, mert ön egy biztonságos személy. Aztán a következő pillanatban már rohannak is vacsorázni a kollégiumi társaikkal, nem törődve a világgal. Várd meg, hogy ezek az érzések folyamatosak-e, vagy csak jönnek-mennek, ahogy a diákod alkalmazkodik az otthonától távol lévő élethez, mielőtt megpróbálod kezelni a helyzetet.

Lehet, hogy szobatársi problémáik vannak

Nem meglepő, hogy sok elsőéves küzd szobatársi problémákkal. Akár arról van szó, hogy egy idegen lakik velük, akár valami jelentősebb dologról, mint például egy zsarnokoskodó szobatárs, szobatársi problémák biztosan előfordulnak. Elvégre egyes diákok reggeli emberek, mások pedig éjszakai baglyok. Hasonlóképpen, egyesek tisztaságmániások, mások pedig totál trehányak.

A kulcs az, hogy a diákoknak olyan készségeket adjunk, amelyekkel kezelni tudják ezeket a zökkenőket. Ha például a szobatárs egy zsarnok, a diákoknak nem csak arra van szükségük, hogy hogyan kezeljék a helyzetet, hanem arra is, hogyan lépjenek fel a zsarnokság ellen.

Lehet, hogy nehezen alkalmazkodnak a társadalmi szcénához

Amikor a szórakozni járás és a tanulással járó követelmények közötti egyensúlyozás nyomása miatt sok diáknak nehézséget okoz az önuralom gyakorlása, amikor ennyi szabadságot kapnak. Valójában a bulizás gyakori tevékenység az új diákok körében. És valószínűleg életükben először ezek a diákok azzal küzdenek, hogy szüleik korlátozása nélkül hozzanak döntéseket.

Sok diák arról számol be, hogy a főiskolával járó szabadság gyakran túl sok nekik. Eleinte azt gondolják, hogy "Hűha, ez nagyszerű lesz". De sok diák hamar rájön, hogy a túl sok kimozdulás nagyon megviseli a tanulmányaikat és a jegyeiket.

Küzdhetnek az időbeosztással

Sok elsőéves számára évek óta ez az első alkalom, hogy szabadidejük van. Sokuknak már a középiskolában is tele volt a napirendjük. Gyakran nehéz órákra jártak, és számos külső tevékenységben, például sportban és iskolai csoportokban vettek részt, ami miatt nagyon kevés idejük maradt másra. Most azonban, hogy főiskolára járnak, három órájuk van korán reggel, és utána semmi más nem szerepel a napirendjükben.

A túl sok szabadidő halogatáshoz és rossz időbeosztáshoz vezethet, mert tévesen azt hiszik, hogy a világ összes ideje a rendelkezésükre áll a munkájuk elvégzésére. De aztán, mielőtt észrevennék, már el is telt a nap, és még mindig 50 oldal olvasnivaló és egy házi dolgozat megírása vár rájuk. Ideális esetben a szülők már a főiskola előtt együtt dolgoznak a diákokkal az időgazdálkodási készségek kialakításán.

Segítő stratégiák

Önnek jelentős szerepe van abban, hogy segítse az elsősöknek az egyetemre való átmenetet. És bár ez az egyik legérzelmesebb, legzavarosabb és legmegterhelőbb szerepnek tűnhet, nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, amit nyújtani tudsz. Íme néhány javaslat arra vonatkozóan, hogyan segítheted a gólya átmenetét a középiskolából az egyetemi életbe.

Kapcsolja ki a helikopterét

A főiskolán nincs helye a helikopterszülői szerepnek. Ne feledje, minden alkalommal, amikor közbelép, hogy megmentse a diákját, gátolja a növekedését és önálló személyiségként való fejlődését. Azt az üzenetet is közvetíted feléjük, hogy nem tartod őket elég alkalmasnak, találékonynak vagy erősnek ahhoz, hogy egyedül kezeljék ezt a helyzetet.

Mi több, megtagadod tőlük a lehetőséget, hogy kritikus problémamegoldó készségeket fejlesszenek. Egyes kutatások szerint a gyerekek túlszülése akadályozhatja a karrierlehetőségeket és a munkamagatartást, különösen, ha soha nem tanulnak meg semmit egyedül csinálni.

Inkább előbb vágja el a kábelt, mint később

Mielőtt a diákok főiskolára mennek, fontos, hogy a szülők megfelelő szintű önállóságot biztosítsanak számukra. Más szóval, hagyjanak nekik teret, hogy maguk dönthessenek arról, hogyan töltik az idejüket, különösen a főiskola előtti nyáron. Sőt, néhány diák jelezte, hogy az előző nyáron, amikor még otthon éltek a szüleikkel, akik útmutatást adtak, jelentős szabadságot kaptak, ami segített felkészülni a főiskolai szabadságra.

A rugalmasság és a mentális erőnlét elősegítése

Akár hiszik, akár nem, a mentális szívósság, vagyis az a képesség, hogy valami nehéz esemény után talpra tudunk állni, tanulható. Keresse a lehetőségeket arra, hogy gyermekét megtanítsa arra, hogyan tartson ki a főiskolai élet hullámvölgyeiben.

Legyen szó akár egy dolgozat nem megfelelő osztályzatáról vagy egy elveszett diákigazolványról, szülőként lehetősége van arra, hogy átvezesse gyermekét ezeken a kihívásokon. Ha pedig a mentális erőnlét fogalmával küszködik, bátorítsa arra, hogy kutassa fel a főiskolán vagy egyetemen működő szolgáltatásokat, amelyek segíthetnek neki e készségek csiszolásában.

Tanulja meg felismerni, ha valami nincs rendben

A magány, a depresszió, az öngyilkosság, a kábítószerrel való visszaélés és a szexuális zaklatás nagyon is valós problémák, amelyek az egyetemi hallgatókat sújtják. Valójában számos mentális egészségügyi probléma jelentkezik a főiskolai évek alatt. Ezért felelős szülőként, ha azt gyanítja, hogy valami nincs rendben, cselekednie kell.

Hallgassa meg, mit mondanak

Fontos, hogy a szülők beszélgessenek a diákokkal, és megkérdezzék, hogyan érzik magukat. Sokszor már az is elég, ha egyszerűen elmondják, hogy mi bántja őket, vagy átbeszélik, hogy mivel kell szembenézniük, hogy enyhítsék a stresszt és a szorongást, amit éreznek. Ebben az életkorban fontos, hogy a szülők elkezdjék átvenni a tanácsadó vagy edző szerepét. És ahelyett, hogy megmondanák a gyerekeiknek, mit tegyenek, inkább edzik őket, hogy a döntéseket maguk hozzák meg.

Ösztönözze a "főiskolai túlélés" órát, ha felajánlják.

Sok főiskola és egyetem kínál speciális kurzust az elsőéves diákoknak. Ez a gyakran főiskolai túlélő szemináriumnak nevezett óra megtanít mindent, ami az egyetemi életbe való átmenethez szükséges. Sokszor a tanulással kapcsolatos készségektől kezdve az időgazdálkodáson és a személyiségfejlesztésen át az önismeretig és a karrierlehetőségek feltárásáig minden egybeesik.

Tárgyalja meg, milyen gyakran fog kommunikálni

Mielőtt az elsősök elindulnak a főiskolára, fontos, hogy tudjátok, milyen gyakran fogtok beszélni egymással, valamint milyen kommunikációs eszközöket fogtok használni. Például telefonon vagy Skype-on fogtok beszélni? Terveztek SMS-t küldeni? Mi a helyzet az e-mailekkel? Fontos, hogy a szülők kapcsolatban maradjanak a diákjaikkal. És fontos, hogy az egyetemistáknak tiszteletben kell tartaniuk, hogy a szülőknek szükségük van arra, hogy időről időre jelentkezzenek.

Beszéljék meg a hazalátogatásokkal kapcsolatos elvárásokat

A szülők szinte mindig izgatottak, amikor a főiskolás gólya először látogat haza. De ez az öröm gyakran elszáll, amikor rájönnek, hogy a dolgok megváltoztak.

A szülők túl sokszor elvárják, hogy a gyerekeik ugyanúgy viselkedjenek, mint az elutazásuk előtt, beleértve azt is, hogy ésszerű időben ágyban legyenek.

Eközben a diákok hozzászoktak ahhoz, hogy teljes mértékben maguk irányítják a napirendjüket, beleértve azt, hogy mikor mennek el, mikor jönnek haza, mikor esznek és mikor fekszenek le. Ezt szem előtt tartva a szülőknek őszintén meg kell beszélniük, hogy milyen dolgokat szeretnének, amikor a tanulójuk a szünetben otthon van.

A kulcs az, hogy hajlandóak legyünk tárgyalni a diákkal anélkül, hogy elvárnánk a teljes kontrollt. Hasonlóképpen a diákoknak is fel kell ismerniük, hogy bár a szülők gyakran hajlandóak némi szabadságot adni nekik, mégis tekintettel kell lenniük és tiszteletben kell tartaniuk a család többi tagjának igényeit.

Egy szó a Verywell-től

Ne feledje, a középiskolából az egyetemre való átmenet nem kell, hogy kihívást jelentsen sem Önnek, sem gyermekének. Megfelelő útmutatással és támogatással a szülők nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elsőéves diákjaik hogyan kezelik az első egyetemi évet. Egy kis türelemmel és kitartással pedig végignézheti, ahogyan lelkiismeretes fiatal felnőttekké válnak, akik készen állnak a világra.