, 2023/1/3

Ha felfedezi, hogy gyermeke növekedési rendellenességben szenved, az nagyon nehéz időszak lehet.

Az Ön egészségügyi orvosa valószínűleg elmondta Önnek, mennyire fontos, hogy továbbra is mérje gyermeke növekedését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az állapotának megfelelően növekszik. Az alábbi cikk gyakorlati útmutatást és támogatást nyújt az Ön útja során.

Miért fontos, hogy gyermeke növekedését a diagnózist követően is mérje?

Egy gyermek növekedése sokkal többet jelent annál, hogy milyen magas; ez az általános egészségi állapot és jólét fontos mutatója.

Most, hogy gyermekénél növekedési rendellenességet diagnosztizáltak, fontos, hogy rendszeresen és pontosan mérje gyermeke magasságát. Ha gyermeke idősebb, és már túl van a serdülőkoron, elengedhetetlen, hogy továbbra is mérje a magasságát, mivel nem nő olyan gyorsan, és a növekedésével kapcsolatos problémák nem biztos, hogy annyira nyilvánvalóak.

Hogyan mérje gyermekét?

A diagnózis óta úgy érezheti, hogy már hozzászokott gyermeke méréséhez. Megértjük, hogy ez időnként nehéz vagy frusztráló lehet, de szeretnénk megkönnyíteni ezt az Ön számára. Becslések szerint a gyermekek magasságának akár 70%-át is helytelenül mérik meg. Ne feledje, hogy a lábbeli, a frizura és a testtartás befolyásolhatja a magasságmérést.

A növekedés mérésekor ne feledje, hogy a mérést a szemmagasságában olvassa le. A legjobb, ha háromszor mér, és a mérések átlagát rögzíti.

Gyermeke álljon mezítláb és teljesen felegyenesedve úgy, hogy a tarkója, a lapockái, a feneke és a sarka érintkezzen a függőleges felülettel.

Helyezze gyermeke fejét a Frankfort-síkba, és a fejtámlát támassza a fejkoronára.

A csecsemő hosszának mérésekor vegye le gyermeke lábbelijét és hajdíszeit, és vegye le vagy lazítsa meg a pelenkát. A fejkoronát a fejtámlának támasztva mozgassa a lábtámlát úgy, hogy az mindkét lábfej sarkának támaszkodjon. Ha gyenge növekedést észlelünk, mérlegelni kell a lehetséges alapbetegségeket, és a gyermeket megfelelő szakemberhez kell irányítani.

A gyermekorvosoknak, a háziorvosoknak és a nővéreknek döntő szerepük van a gyenge növekedésű gyermekek korai felismerésében és a diagnózis és a terápiás beavatkozás céljából történő azonnali szakorvoshoz irányításban.

Ha a méretre valamiért nem a nálunk megszokott centiméterben van szükség, hanem pl. colban kell megadni a gyermek magasságát, akkor egy ehhez hasonló kalkulátor lehet a segítségére.