, 2021/9/8

A COVID-19 olyan jelentős változásokat hozott a mindennapi életünkben, amelyeket egyikünk sem tudott volna elképzelni. Amikor a vírus először jelent meg, a családoknak a helyükön kellett menedéket keresniük.

 szociális gyerek

Meg kellett találnunk a módját annak, hogyan tartsuk a kapcsolatot és a tanulást, miközben otthon maradtunk és kerültük a felesleges társadalmi kapcsolatokat.

Most, hogy sok gyerek visszamegy az iskolába, nekünk is vissza kell alkalmazkodnunk a "való élethez". Ez nem lesz automatikus. A gyerekeknek talán meg kell tanulniuk vagy újra kell tanulniuk, hogyan kezeljék a társas interakciókat és a csoportos helyzeteket. És mivel a világjárvány még mindig nagyon is jelen van az életünkben, a társadalmi életben is el kell majd igazodniuk az óvintézkedések körül.

A normalitáshoz való visszatérés, vagy legalábbis egy nagy lépés ebbe az irányba, a különböző korcsoportok számára különbözőképpen fog kinézni. Azok a fiatal gyerekek, akik életük felét vagy annál is többet töltöttek a helyükön védekezve, talán még soha nem voltak csoportos helyzetben. Nehéz lehet megszokniuk az iskolai vagy bölcsődei környezetet.

Az idősebb gyerekeknek a biztonságot és a tiszteletet szem előtt tartva kell eligazodniuk a kortárscsoportok bonyolult szociális világában. A tizenéveseknek pedig a romantikus kapcsolatok, a társadalmi versengés és a közeli baráti csoportok dinamikájának további összetettségével kell megküzdeniük.

Visszatérés a társas kapcsolatokba

Tanár és diák

Mindannyian kiestünk a gyakorlatból a másokkal való interakcióban. Sokat számít, ha előre beszélgetünk a gyerekeinkkel a szociális készségekről. "Készítsük fel gyermekeinket arra, hogy a kezdetekben valószínűleg a társas helyzetek kissé kínosak lehetnek, amíg mindenki visszanyeri szociális talajt a lábai alól" - mondja Jennifer Weber, a PM Pediatrics Behavioral Health viselkedés-egészségügyi igazgatója.

"Bátorítsuk őket, hogy kapcsolódjanak másokhoz ezen a közös esetlenségen keresztül, és ne helyezzenek túl nagy nyomást magukra, hogy a "helyes" dolgokat tegyék."

Miről beszélgessünk (a COVID-19-en kívül!)

A gyerekek nagyon sokat hallottak és beszéltek a világjárványról az elmúlt évben. Ne felejtsd el emlékeztetni őket arra, hogy más dolgokról is lehet beszélni! "A világjárvány forró téma lesz, amikor az iskola újra kinyit - jegyzi meg Weber. "Bátorítsuk azonban a gyerekeket, hogy ne ragadjanak le itt, és bízzanak abban, hogy lesznek más témák és közös tapasztalatok, amelyeken erősíthetik és építhetik a kapcsolatokat az elkövetkező hetekben és hónapokban."

A kisgyermekeknek és a kisgyerekeknek, akik egy ideje nem voltak más gyerekek között a saját családjukon kívül, meg kell tanulniuk az alapvető szociális készségeket. Ötletekre lehet szükségük, hogy miről beszélgessenek. A gyerekek például beszélgethetnek egymással családtagjaikról, háziállataikról vagy kedvenc állataikról.

Beszélgethetnek a nyári tevékenységekről is, amelyeket élveztek.

Bátorítsuk a gyerekeket, hogy már most kezdjenek el nem direkt módon gondolkodni az évük vagy a nyaruk fénypontjairól, például a vacsora során vezethetjük be a témát" - javasolja Weber. Ezután a gyerekek felkészülnek néhány megosztható pillanattal, amelyekkel kapcsolatot teremthetnek másokkal. A kicsik konkrétan tanulnak, ezért az otthoni szerepjátékok, társas helyzetek is segíthetnek a felkészülésben.

A tizenéveseknek és a tiniknek is szükségük lehet némi felkészítésre arról, hogyan kapcsolódjanak társaikhoz. Nekik is jót tehetnek a családi megbeszélések arról, hogy miről beszélgessenek. A szülőknek érdemes leszoktatniuk az idősebb gyermekeket arról, hogy az iskolában túl sokat foglalkozzanak a világjárvánnyal. A vitás témák nem biztos, hogy a legjobb társas beszélgetések. Talán jobb, ha a közös érdeklődési körökön keresztül teremtünk kapcsolatot.

Mi a teendő, ha gyermeked szorongó

Sok gyerek szorong az iskolába való visszatérés miatt. Ha gyermeked aggódik, az első jó lépés, hogy elismered érzéseit. Ez segít neki abban, hogy úgy érezze, meghallgatják és megértik. A fiatalabb gyermekek számára hasznos lehet, ha a szülők megküzdési technikákat mutatnak be. "Megállapíthatod, hogy "ma este kicsit furcsán érzem magam a gyomromban - szerintem azért, mert holnap lesz egy megbeszélés a munkahelyemen, és egy kicsit ideges vagyok, hogy hogyan fog menni"" - javasolja Arlene McLean, a Mindful Movers, egy általános iskolásoknak szóló jóga- és mediációs program alapítója.

Ezután kiválthatsz egy közös választ, például: Azt hiszem, megpróbálok egy percig ülni és lélegezni, szeretnél csatlakozni hozzám?. Mivel a kicsik nehezen tudják azonosítani az érzéseiket, McLean azt javasolja, hogy beszéljük meg a saját érzéseinket, és segítsünk nekik megnevezni a sajátjaikat. "A kisgyerekek gyakran nehezen adnak nevet az érzelmeiknek, így minden útmutatás, amit mi, felnőttek adhatunk, segítségünkre van".

Az idősebb gyermekek és tizenévesek számára előnyös lehet, ha a szülők elismerik az érzéseiket, majd beszélgetést kezdeményeznek, hogy segítsenek feldolgozni azokat. Az olyan vezető kérdések, mint például "Mi aggaszt téged a legjobban?" vagy "Hogyan segíthetek?" segíthetnek nekik abban, hogy kifejezzék érzelmeiket és kitalálják, mire van szükségük.

Hogyan beszéljünk a járványról

A világjárványról való állandó beszélgetést érdemes elkerülni, de azért néha mégis beszélnünk kell róla. A gyerekek nem feltétlenül fogják fel a történtek súlyosságát, még akkor sem, ha hallják a hírekben vagy olvasnak róla. Lehet, hogy emlékeztetni kell őket arra, hogy legyenek érzékenyek. A szülőknek fel kell hozniuk azt a tényt, hogy a gyermekük környezetében lévő embereknek lehet, hogy van egy beteg szerettük, vagy elvesztették egy szerettüket a COVID-19 miatt.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy a betegséggel kapcsolatos viccek nem megengedettek. A COVID körül kialakult témák, mint például az oltások és a maszkmandátumok, ellentmondásosak lehetnek. Ha otthon, gyermekei előtt beszél ezekről a dolgokról, legyen tudatában annak, hogy ők megismételhetik, amit mond. "A saját meggyőződéseid megvitatása során valószínűleg a legbiztonságosabb, ha feltételezed, hogy amit hangosan mondasz előttük, azt ők is megoszthatják.

Fizikai interakció kezelése

A világjárvány egyik legszomorúbb része, hogy nem hagyjuk, hogy a gyerekeink túl sok fizikai érintéssel ölelgessék egymást, fogják egymás kezét, és játsszanak együtt. Szülőként fájdalmas, ha nemet kell mondanunk, vagy korlátoznunk kell az ilyen típusú szeretetet és interakciót. Minden családnak meg kell találnia a saját komfortfokozatát, amikor a gyermekei és mások közötti fizikai érintésről van szó.

Fontos továbbá, hogy szem előtt tartsuk az iskolai irányelveket, és ne feledjük, hogy még ha az adott család nem is aggódik túlzottan a fizikai közelség vagy érintkezés miatt, jó eséllyel a barátaik családja is így van ezzel. A kisgyermekeket és a kisgyermekeket meg lehet tanítani arra, hogyan tartsák tiszteletben mások határait. Az aranyszabály itt is az, hogy mindig az alacsonyabb komfortfokozatú személyt vesszük alapul, még akkor is, ha nem értünk vele egyet.

Tehát ha az egyik ember nem akarja megfogni a kezét, de a másik igen, a kicsiket meg kell tanítani arra, hogy kövessék annak a gyermeknek a példáját, aki nem akarja.

Ha a család inkább az óvatos oldalon áll, Weber szerepjátékokat javasol a határok kijelölésének gyakorlására. Gyakoroljanak olyan mondatokat, mint például:

"Egy kicsit több helyet szeretnék, kérem".

"Szeretnék játszani, de csak akkor, ha viseled a maszkodat".

"Játszani akarok, de nem érzem jól magam kézen fogva".

Az idősebb gyerekek és tizenévesek egyszerűbb módon is megtanulhatják ezeket a fogalmakat. Magyarázza el, hogy mindig az alacsonyabb komfortfokozatú személynek kell alapértelmezettnek lenniük, és adjon nekik lehetőséget arra, hogy gyakorolják a határaik határozott, de tiszteletteljes kifejezését. Amikor bármilyen korú gyerekekkel beszélgetünk a szociális távolságtartásról, fontos, hogy elkerüljük a félelem alapú mentalitást.

Mondhatjuk, hogy "A távolságtartás segít megóvni mindenkit", ahelyett, hogy azt mondanánk: "Ne nyúlj senkihez, mert megbetegszel!". Ha a védelemre és az egészség megőrzésére összpontosítunk, akkor a nyelvezetünk pozitív és bátorító marad.

Társasági összejövetelek

A társas összejövetelek megterhelőek lehetnek az olyan gyerekek számára, akik az elmúlt másfél évben szociálisan távolságtartóak voltak. A kisgyermekek és kisgyermekek számára egyenesen ijesztőek lehetnek. Emiatt a gyerekeket nem szabad kényszeríteni, hogy részt vegyenek, és hagyni kell, hogy a saját komfortérzetüknek megfelelően érintkezzenek másokkal. Hagyjuk, hogy lassan haladjanak.

A tinédzserek és tinik nem biztos, hogy félnek a társadalmi szerepvállalástól, de lehetséges, hogy szoronganak tőle. Az is lehet, hogy szégyellik az érzéseiket, ezért a legjobb, ha elkerüljük, hogy viccelődjenek vele. Néhány gyereket egyáltalán nem fog aggasztani, ha újra összejönnek a csoportok. A lelkes gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a tervek változhatnak. Az osztálycsoportok megfertőződése az iskola és a kapcsolódó rendezvények két hétre történő leállását jelentheti.

Előfordulhat, hogy a tervezett összejöveteleket le kell mondani vagy át kell ütemezni. Ez minden korosztály számára hatalmas csalódás lehet. A legjobb, ha felkészítjük őket erre a nagyon is valós lehetőségre - az utolsó pillanatban történő lemondás teljesen meglepi őket, és ez rosszabb, mintha tudnánk, hogy ez megtörténhet. "Ha lehetséges, készítsünk tartalék tervet" - javasolja Weber. "Mondhatnád, hogy "Ha a dolgok megváltoznak, és el kell halasztanunk a bulit, mint ahogyan a múltban már meg kellett tennünk, tartsunk egy maradós estét filmmel és pizzával."".

Az idősebb gyerekeket és tiniket a pozitívumok hangsúlyozásával is bátoríthatjuk. Emlékeztessük őket arra, hogy néhány hónappal ezelőtt még csak nem is gondoltunk a partik szervezésére. A dolgok jó irányba haladnak.

Normális, hogy a gyerekek egyszerre izgatottak és szoronganak a közösségünkkel való személyes interakcióhoz való visszatérés miatt. Az is elvárható, hogy szociálisan egy kicsit "kiestek a formájukból". Néhány kisgyerek még soha nem is volt csoportos környezetben eddig. Ez mindenkinek nagy átállás! Extrovertált gyermekeink talán alig várják, hogy újra iskolába menjenek és újra lássák a barátaikat, de az is lehet, hogy nagyon küzdenek a visszalépésekkel, amelyeket biztosan látunk majd az előre vezető úton.

Előfordulhat, hogy az osztálybulikat el kell majd törölni, vagy akár az iskola is bezárhat egy időre. A mai gyerekek olyasmin mennek keresztül, amit a legtöbben közülünk el sem tudtak volna képzelni, hogy megtörténik. A családok és a tanárok mindennapi segítségére és támogatására van leginkább szükségük.