, 2021/9/8

A mell megduzzadása a kemény, duzzadt és fájdalmas mellek kialakulása, amikor túl sok anyatej gyűlik fel a tejcsatornákban. A megduzzadt mellek rendkívül nagyok, feszesek, darabosak és érzékenyek lehetnek. A duzzanat egészen a hónaljáig is felnyúlhat, és a mellek felszínén lévő erek láthatóbbá válhatnak, vagy akár ki is állhatnak.

 Breast Engorgemen

Ez az állapot gyakran akkor jelentkezik, amikor először jön be az anyatej, bár természetesen máskor is előfordulhat. Elég kellemetlen lehet, de enyhíthető a felesleges tej mellből való kiengedésével és a kellemetlenségek enyhítésére irányuló lépésekkel. Mellkasi duzzanat a szülés után.

Normális, hogy a baba születése utáni első egy-két hétben bizonyos fokú mellduzzadás jelentkezik. A mellek vérellátásának növekedése és a tejkészlet megugrása gyakran eredményezi azt, hogy a mellek túlságosan megtelnek.

Az ebben az időszakban jelentkező duzzanat gyakran a legintenzívebb, amit egy anya tapasztal. Az újdonsült anyák többsége tapasztalja ezt valamilyen mértékben.1

Ha szoptatsz, a mell duzzadásnak ez a szakasza általában néhány napon belül javulni kezd, ahogy a táplálási szokásaid megszilárdulnak, és a tejtermelésed alkalmazkodik a baba igényeihez. Azonban előfordulhat, hogy ezt követően is tapasztalja a duzzanatot, ha kihagy néhány etetést vagy pumpálást.

Mi a tejláz?

A tejláz a szoptatás utáni első héten jelentkező mellduzzadás másik elnevezése. Azért kapta ezt a nevet, mert lázat és általános levert érzést okozhat. Ha ezt tapasztalja, folytassa a szoptatást, mivel ez a legjobb módja a tünetek enyhítésének. Mivel azonban a láz a masztitisznek nevezett mellfertőzés vagy más betegség jele is lehet, a helyes diagnózis érdekében forduljon orvosához.

Azok, akik nem tervezik a szoptatást, szintén tapasztalják a mell megduzzadását. Mivel a szervezeted nem ismeri a hozzátáplálási terveidet, anyatejet fog termelni. Az árulkodó teltséget akkor kezded majd érezni, amikor a szülés utáni harmadik és ötödik nap között megérkezik a tej. Ha nem távolítja el az anyatejet, a teste fokozatosan abbahagyja a további tejtermelést. A vérbőség kellemetlen része csak néhány napig tarthat, de még néhány hétig folytatni fogod a tejtermelést, amíg a termelés teljesen le nem apad.

A vérbőség egyéb okai

Amikor az anyatej felgyülemlik a mellekben, és azt nem távolítja el rendszeresen vagy teljesen, duzzanat és keménység alakulhat ki. A következő helyzetek eredményezhetnek mellkasi vérbőséget.

Menetrendbeli változások

Akár szoptatsz, akár pumpálsz, vagy a kettő kombinációját csinálod, a menetrendváltozások nagy hatással lehetnek a tejkészletedre. Ha a normális esetben egy bizonyos időpontban kifejezett tej nem kerül kinyomásra, az megül a mellekben, és azok megtelését okozza, ami gyorsan a mell megduzzadásához vezethet, ha nem kezelik.2

Ilyen menetrendbeli változások lehetnek:

Megváltozik a baba alvási időbeosztása, és Ön azt tapasztalja, hogy most akkor alszik, amikor normális esetben etetési idő lenne.

Ön visszamegy dolgozni, ami olyan ingázási idővel jár, amely megnehezíti a szokásos pumpálási ütemterv betartását.

A késő esti etetést el kell halasztani, mert beíratta a babát a bölcsődébe, és el kell érte mennie.

Még ha tudsz is szoptatni vagy pumpálni, előfordulhat, hogy olyan változás áll be a mindennapjaidban, ami miatt a babádnak gondot okoz a táplálás. Például gyermekének gondot okozhat a szoptatás, ha beteg és orrdugulással küzd. Míg a mellből nem szabadul fel elég tej, ez nyilvánvalóan vezethet vérbőséghez, ugyanígy a túl sok pumpálás is. Erre csábíthat, ha nem tudja, mikor fér bele a következő alkalom. A túlpumpálás azonban a következő napokban túltengést okozhat, ha nem tartja meg új pumpálási szokásait, ami szintén okozhat vérbőséget.

Túlzottan bőséges tejellátás

Általában a szervezet által termelt anyatej mennyisége a keresleten alapul. Minél többet szoptat a baba, annál több tej termelődik, optimális esetben éppen a megfelelő szinten, hogy a baba jóllakjon, de ne tömje el a melleit. Ez a folyamat azonban időnként kibillenhet a kerékvágásból, különösen akkor, amikor a kínálat még csak most kezd kialakulni. Ha túl sok tejet termelsz túl gyorsan, akkor az elszorulást okozhat.

A hiperlaktáció, vagyis a túlzott tejtermelés néhány lehetséges oka a következő:

Genetika: Lehet, hogy egyszerűen biológiai hajlama van arra, hogy sok anyatejet termeljen.

Az, hogy hogyan szoptatsz: A túlzott tejtermelés gyakran annak az eredménye, hogy nem ürül ki megfelelően mindkét melle, vagy más szoptatáskezelési problémák merülnek fel. Ez akkor fordulhat elő, ha hajlamos arra, hogy inkább az egyik vagy a másik oldalon szoptasson.

Túlpumpálás: Ez akkor is előfordulhat, ha túlzottan sokat pumpál, ami több tejet eredményez az adott ülésen, valamint a későbbi üléseken.

Hormonszint: Lehet, hogy túl sok a prolaktin nevű hormon, amely a tejtermelés serkentéséért felelős.

Baba sztrájk: Átmenetileg akkor is előfordulhat a túl nagy kínálat, ha a baba visszautasítja a mellet.

Baba növekedési rohama: Hirtelen sokkal többet kezdhetnek szoptatni, ami túltermelésre serkentheti a tejet, ami vérbőséget eredményezhet. (Az Ön szervezete átmenetileg több tejet termelhet, mint amennyire a babának szüksége van, válaszul a felpörgött szopásra.)

Gyógyszerek: A galaktagógok, vagyis a más betegségek kezelésére vagy kifejezetten a tejtermelés fokozására szedett gyógyszerek túltermeléshez vezethetnek3.

Mellimplantátumok: A mellimplantátumok gátolhatják az anyatej áramlását a mellekből. Ebben az esetben a baba szopása folyamatosan több tejet serkent, de az ahelyett, hogy kifejeződne, a mellben marad.

Elválasztás vagy kiegészítés

A mell elszorulása akkor is előfordulhat, ha Ön módosítja a baba étrendjét, például első ételeket ad hozzá, tápszerrel egészíti ki, vagy tápszerre vagy tejre vált. (Megjegyzés: Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem ajánlja a tehéntejet a csecsemők számára 1 éves korig). Ha tápszerrel egészíti ki gyermekét az etetések között, előfordulhat, hogy szoptatás közben nem iszik annyit, ami átmeneti túlkínálatot eredményezhet.

Emellett, ha az elválasztás túl gyorsan történik, ugyanez a helyzet áll elő, ezért ajánlott fokozatosan csökkenteni az etetések hosszát és gyakoriságát.

Útmutató a baba elválasztásához

Hogyan enyhíthetjük a mell elszorulását. Bármi legyen is az oka, a mell megtelése és a mell megduzzadásának nyomása fájdalmas lehet, és megnehezíti a szoptatást. Szerencsére ez az állapot általában rövid ideig tart; általában egy-két napon belül enyhülést lehet tapasztalni. Íme, mit tehetsz, hogy megbirkózz vele, és megelőzd, hogy újra előjöjjön.

Szoptasson gyakran

Szoptassa (vagy pumpálja) gyakran a babát.

Kínáld gyermekedet a mellhez nagyon gyakran, ideális esetben egy-három óránként egész nap és éjszaka. Hagyd, hogy gyermeked addig szoptasson, ameddig csak akar, de törekedj arra, hogy minden etetésnél legalább 20 percig szoptass. Ha álmos a baba, ébreszd fel a hozzátápláláshoz. Hacsak a gyermekorvos másképp nem rendelkezik, kerüld, hogy a szoptatások között tápszert adj a gyermeknek, mivel így kevesebb anyatejet vesz fel, amikor eljön a szoptatás ideje.

Ha kiegészítéssel táplálod, pumpálj vagy kézzel fejd ki a tejet, amikor a baba tápszert kap, hogy enyhítsd és megelőzd a vérbőséget. Vigyázz, hogy ne fejj ki túl sokat, hogy elkerüld a túlzott termelést.

Könnyebbé teszi a szoptatást

Vegyél meleg fürdőt vagy zuhanyzt, vagy tegyél meleg borogatást a melleirde közvetlenül a szoptatás vagy a pumpálás előtt (ne a szoptatások között, mert ez ronthatja a duzzanatot). A meleg segíthet a leeresztési reflexben és a tej áramlásában. Kerüld a mell közvetlen érintkezését a zuhanyzó vízsugárral, mivel ez fájdalmas lehet a duzzadt melleknek.

Használj kézi kifejezési technikát vagy mellszívót, hogy minden etetés előtt eltávolíts egy kis anyatejet. Ez segít enyhíteni a szorítás egy részét, hogy a mellei felpuhuljanak, csökkentsd a tej áramlásának sebességét, és megkönnyítsd a baba számára a rögzülést. Masszírozd a a melled, miközben a baba szoppik, hogy tovább enyhítsd a szorítást és több tejet távolítsd el.

Használjon különböző szoptatási pozíciókat. Váltogassa a szoptatási pozíciókat, hogy a mellek minden területét lecsapolja. Egy teljes etetés alatt csak az egyik oldalról szoptass, hogy segítsen teljesen kiüríteni azt a mellet. Ezután a következő etetést az ellenkező oldalon kezd. Fordulj orvosához vagy szoptatási tanácsadóhoz, ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van a szoptatási pozícióval és/vagy technikával kapcsolatban.

Ha pumpálsz, ügyelj arra, hogy mindkét mellet pumpáljad, hogy mindkét oldal teljesen kiürüljön, és az egyik mellet véletlenül se stimulálja túl.

Nyugtasd a fájdalmat

Ha minden etetés után hideg borogatást vagy káposztalevelet helyezel a melleidre, az jelentősen enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot.10 Csúsztasd a melltartód alá, hogy a helyén maradjon. Ne tedd ezt azonban a duzzanat csökkentéséhez szükségesnél többször, illetve a duzzanat időszakán túl. Túlzott használata a tejellátás csökkenéséhez vezethet.

Beszélj orvosoddal a fájdalom és a gyulladás enyhítésére szolgáló, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, például Tylenol (paracetamol) vagy Motrin (ibuprofen) szedéséről. A kényelmes, de nem kényelmetlenül szoros, támogató melltartó viselése és a sok pihenés szintén segíthet.

Káposztalevelek a mell duzzanatára

A megduzzadt mellek szövődményei. Bár a mell duzzadása megfelelő kezeléssel általában magától elmúlik, a szoptató szülő és a baba számára is okozhat problémákat.

Az állapot gyakori kockázatai és szövődményei a következők.

Problémák a baba számára

A mellekben lévő tartalék tejből eredő nyomás végül túlműködő leeresztési reflexhez vezethet. A nagyon gyors tejáramlás miatt a baba rövid időre elakadhat, fuldokolhat, és túlzott mennyiségű levegőt nyelhet, miközben megpróbál felkapaszkodni és táplálkozni. A szoptatás első néhány perce után azonban a baba általában már elég tejet szívott le ahhoz, hogy jobban tudja szabályozni az áramlást. (Ha ez visszatérő probléma, minden szoptatás előtt pumpálj egy kis tejet.)

Az alacsony tejellátás nem tűnik valószínű következményének a vérbőségnek, de lehetséges, ha a probléma tartósan fennáll. A duzzanat miatt a mellek megtelnek és kemények lesznek, ami a mellbimbók laposodását okozhatja. Ez okozhatja a gyenge rögzítést (amikor a baba nehezen csatlakozik megfelelően a mellbimbóhoz).

Ha a tej a mellben marad, az azt jelzi a szervezetnek, hogy nincs rá szükség, ami valójában lassítja a további anyatej termelődését.

Egyes csecsemők szoptatási sztrájkba is léphetnek a vérbőség idején, mivel frusztráltak, amikor megpróbálnak rácsatlakozni vagy megbirkóznak az erős leeresztéssel. Az alacsony tejellátástól eltekintve, ez önmagában is gyenge súlygyarapodást okozhat, és alááshatja a szoptatás iránti bizalmat. Ha a szorulás, az alacsony tejellátás vagy a gyenge kapaszkodás továbbra is fennáll, vagy bármilyen más szoptatási vagy emlő-egészségügyi problémája van, kérj tanácsot orvosától, gyermekorvosától és/vagy szoptatási tanácsadótól.

Problémák a szoptató szülő számára

Sok nő a szülést követő néhány napon belül elhagyja a kórházat, így a mell megduzzadása gyakran otthon kezdődik. Mivel a mell megduzzadása fájdalmas, váratlanul jelentkezhet, és nehézséget okozhat a berögzülésben, ez a korai elválasztás gyakori oka. Sok nő azt várja, hogy a szoptatás könnyű lesz, de úgy találja, hogy a szoptatás elsajátítása valójában kihívást jelenthet, különösen, mivel az olyan küzdelmek, mint a mell elszorulás, az új szülőt alkalmatlannak, frusztráltnak vagy elveszettnek érezheti. Tudd, hogy ez nem a te hibád, és ezek gyakori problémák.

Az elszorulás okozta kellemetlenségeken és a szoptatással kapcsolatos kihívásokon túlmenően potenciálisan súlyos problémákhoz is vezethet, beleértve a fájdalmas hólyagokat (a mellbimbó nyílását borító hólyagok), eltömődött tejcsatornákat, fájó mellbimbókat vagy emlőgyulladást. Emellett konzultálj orvosoddal, hogy biztosítsa a helyes diagnózist ezeknek a szövődményeknek a megelőzése és kezelése érdekében, mivel némelyikük, például a masztitisz, a szoptatás kezelésén túlmenően kezelést igényel. A szoptatási tanácsadóval való konzultáció is sokat segíthet.