, 2021/9/8

Az elmúlt néhány évben sokunkban tudatosultak azok a faji igazságtalanságok, amelyek évszázadok óta sújtják a fekete amerikaiakat.

ünnepeljünk családként

A 2020 nyarán a rendőri brutalitás elleni tüntetések megmutatták, hogy minden eddiginél több amerikai keresi a módját annak, hogy támogassa a feketék polgári jogait, hogy többet tudjon meg a faji igazságtalanságok történetéről, és hogy megtalálja a módját annak, hogyan vehet részt abban, hogy a világot igazságosabbá tegye.

A június tizedike - a fekete amerikaiak függetlenségének nemzeti napja - csodálatos lehetőség arra, hogy részt vegyünk ebben a mozgalomban. Akár évek óta ünnepli a családod a Juneteenth-et, akár új neked ez az ünnep, sokféleképpen bevonhatod az egész családot.

Végül is az igazságosabb világért való munka azzal kezdődik, hogy gyermekeinket már a legkorábbi életkorban neveljük, és bőséges lehetőséget biztosítunk számukra, hogy a faji igazságosságért folytatott küzdelmet beépítsék az életükbe és a hagyományaikba.

Mi a Juneteenth, és miért ünnepeljük meg

Bár sokan közülünk az elmúlt néhány évben hallottak először a Juneteenthről, ez egy olyan ünnep, amelyet már több mint 150 éve ünnepelnek. A Juneteenth a fekete amerikaiaknak a rabszolgaság láncaitól való függetlenségét jelzi. Ez az ünnep az emlékezés, a szabadság, az ünneplés ünnepe, és józan emlékeztető arra, hogy még sok munka áll előttünk, hogy folytassuk a rasszizmus felszámolását az országunkban.

A Juneteenth az amerikai történelemben gyökerezik, és a feketék rabszolgaság alóli felszabadulását jelzi. A texasi Galvestonban 1865. június 19-én szabadultak fel azok, akikről úgy tartják, hogy az utolsó rabszolgák voltak Amerikában. Bár Lincoln elnök 1863 januárjában aláírta az emancipációs kiáltványt, a törvényt nehéz volt végrehajtani, amíg a háború még mindig dúlt.1

A déli rabszolgatartók Lincoln rendelete ellenére is folytatták a rabszolgatartás gyakorlatát, és az uniós hadseregnek nem volt módja megállítani őket, amíg nem szerezték meg az ellenőrzést a déli területek felett. Két évvel az emancipációs kiáltvány után, amikor Lee tábornok megadta magát, és a háború véget ért, az utolsó rabszolgák is végre felszabadultak.

A texasi Galvestonban a rabszolgák felszabadulásának napja a mélységes öröm és ünneplés napja volt. Az ezt követő években a fekete amerikaiak a szabadság napjaként kezdték ünnepelni ezt a napot. A Juneteenth megünneplésének hagyományos módjai közé tartozik a grillezés, más szabadtéri főzések, imák, halászat és sportolás. A Juneteenth az oktatásról és az emancipációs mozgalom történelmi jelentőségére való emlékezésről szólt és szól ma is.

Miért hívják Juneteenth-nek?

A "Juneteenth" a "június" és a "tizenkilencedik" szó kombinációjából ered, a dátumból, amelyre a Juneteenth esik. Az ünnepet "Juneteenth Independence Day", "Jubilee Day", "Emancipation Day" és "Freedom Day" néven is emlegetik. A Juneteenth-et minden év június 19-én ünneplik.

A Juneteenth nemzeti ünnep?

2021. június 17-én Biden elnök aláírta a Juneteenth National Independence Day Act-et, amely a Juneteenth-et szövetségi ünneppé tette. Texas volt az első állam, amely 1980-ban ünneppé nyilvánította a napot. 2020 júniusáig 47 állam, valamint a Columbia kerület nyilvánította helyi ünneppé a Juneteenth-et. A törvényjavaslat törvénybe iktatása előtt a magáncégek már elkezdték felismerni a Juneteenth jelentőségét azzal, hogy az ünneplés céljából szabadnapot adtak alkalmazottaiknak. 2020-ban olyan nagyvállalatok, mint a Twitter, a Nike, a Best Buy és a Target a Juneteenth-et fizetett ünneppé nyilvánították.

A Juneteenth megünneplése családként

A hagyományos Juneteenth-ünnepségek a meleg nyári időjárásnak köszönhetően általában a szabadban zajlanak, és magukban foglalják a főzéseket, sportolást, felvonulásokat, fesztiválokat, zenei előadásokat és egyebeket. A Juneteenth a fekete amerikaiak támogatásáról, a fekete üzletekben való vásárlásról, a fekete történelem megismeréséről és a faji igazságosságért folytatott küzdelmekről való tájékozódásról is szól, amelyek továbbra is zajlanak ebben az országban.

Amikor a Juneteenth megünneplésére kerül sor családilag, nagyon sok kreatív és egyszerű módja van a részvételnek. Soha nem lehet túl korán beszélgetni a gyermekeinkkel a faji kérdésekről - sőt, minél korábban tudjuk ezeket a fontos témákat felvetni a gyerekeinkkel, annál jobb. Ha arra törekszünk, hogy gyermekeinket már egészen kicsi koruktól kezdve a rasszizmus és a faji elnyomás megértésére neveljük, annál jobb és együttérzőbb világunk lesz mindannyiunknak.

Óvakodjunk a kulturális kisajátítástól

Miközben a Juneteenth-et ünnepli a családjával, tisztában kell lennie a "kulturális kisajátítás" fogalmával, vagyis azzal a gyakorlattal, amikor a fajspecifikus kulturális gyakorlatokat a sajátjaiként veszik át, anélkül, hogy ezt megfelelően tulajdonítanák nekik, és olyan módon, hogy az tovább súlyosbítja a faji elnyomást.

Például semmi rossz nincs abban, ha nem feketeként ünnepeljük a Juneteenth-et otthon vagy másokkal.

A fekete szervezetek támogatása és a fekete történelem és kultúra megismerése szintén nagyszerű dolog. De lehet, hogy kevésbé lenne helyénvaló, ha egy nem fekete személy részt venne a Juneteenth szokásaiban, például afrikai témájú ruhákat viselne vagy hagyományos afrikai táncokat járna. Az ilyen esetekben használhatja az ítélőképességét, és érzékenyen konzultálhat egy fekete barátjával vagy kollégájával is, ha nem biztos benne, hogy amit tesz, az nem tekinthető-e kulturális kisajátításnak.

Családbarát módok a Juneteenth megünneplésére

Vegyél részt egy helyi Juneteenth ünnepségen. Mindig is voltak Juneteenth-ünnepségek, amelyeket gyakran nyilvános parkokban, hátsó udvarokban és helyi fesztiválok részeként tartottak. De mivel az ünnep egyre népszerűbbé vált, a helyi ünneplésnek több módja van, mint valaha. Az olyan nagyvárosok, mint New York, Philadelphia, Atlanta és Detroit már közzétették a Juneteenth felvonulások és fesztiválok menetrendjét.

Nézd meg a saját városod vagy településed weboldalát, hogy megtudd, mit terveznek, vagy hozz létre saját rendezvényt. Látogass el a Juneteenth.com világméretű ünneplés oldalára, ahol megismerheted a korábbi eseményeket, és megtudhatod, hogy idén mi várható.

Fekete történelmi felolvasóverseny

Ma már minden eddiginél több olyan könyv van, amely a gyerekeknek szól, és amely a rasszizmust, a fekete történelmet, a fekete kultúrát és egyebeket magyarázza el. Menjetek el a helyi könyvtárba, rendeljetek online, vagy látogassatok el a helyi könyvesboltba (lehetőleg fekete tulajdonú könyvesboltba), és kezdjetek el olvasni.

Tarts szabadtéri sütögetést vagy grillezést

Az étel a Juneteenth nagy része, ezért ne spórolj ezen! Június 19-én általában tökéletes az időjárás a grillezéshez, grillezéshez, és a szabadban élvezheti a finom ételek fogyasztását. A hagyományos Juneteenth ételek közé tartoznak az olyan gyümölcsök, mint az eper és a görögdinnye, az olyan zöldségek, mint a cékla és a jamgyökér, valamint a fekete szemű borsó és a kukoricakenyér.

A szegyszegy, a pulled pork és a sült húsos bab szintén hagyományosan a menü csúcsát képezi. A piros ételek és italok, például a hibiszkusz tea és a csípős szósz, a szokásos Juneteenth ételek és italok. A vörös színről úgy tartják, hogy az erőt és a találékonyságot szimbolizálja.

Adományozzon egy olyan szervezetnek, amely támogatja a feketék életét.

A feketék ügyeit, köztük a tüntetések szervezését, a fekete egyének büntetőjogi igazságszolgáltatásának támogatását és a faji egyenlőséget fenntartó ügyek előmozdítását támogató szervezetek gyakran alulról szerveződő csoportok, amelyeknek szükségük van a pénzbeli támogatásra. Nincs is jobb módja a Juneteenth megünneplésének, mint a fekete ügyeknek való adakozás.

Családja megbeszélheti a szívüknek kedves ügyeket, és bevonhatja a gyermekeit azzal, hogy segítenek pénzt gyűjteni az adományozáshoz. Mit szólna egy Juneteenth limonádé árusító standhoz vagy udvari árusításhoz? Ezek csodálatos módjai a figyelemfelkeltésnek, miközben egyúttal pénzt is gyűjthetnek egy jó ügy érdekében.

Hallgassa meg az Emancipációs Kiáltványt

A Juneteenth nem lenne lehetséges a rabszolgák felszabadítása nélkül, ami hivatalosan 1863. január 1-jén történt meg, amikor Lincoln elnök elmondta híres "Emancipációs kiáltvány" beszédét. Ezt a történelmi beszédet a családdal együtt hallgathatjátok meg az Audiobooks.com-on vagy a YouTube-on.

Ezt a lehetőséget kihasználva történelmi kontextusba helyezheti ezt a pillanatot gyermekei számára, hangsúlyozva, hogy ez a beszéd csak a kezdet volt, és hogy a fekete amerikaiak számára egy igazságosabb világért folytatott küzdelem a mai napig tart.

A fekete művészet és kultúra elsajátítása

Manapság annyi hihetetlen fekete forgatókönyvíró, író, színész, zenész és még sokan mások vannak, akiket támogathatunk és élvezhetünk. Sokan a gyerekek számára is tökéletesek.

Segítsen, hogy a Juneteenth nemzeti ünnep legyen

Az aktivisták évtizedek óta szorgalmazzák, hogy a Juneteenth nemzeti ünneppé váljon. Sheila Jackson Lee képviselő, Texas demokrata kongresszusi képviselőnője többször is olyan határozatokat terjesztett elő, amelyek a Juneteenth-et teljes körű szövetségi ünneppé nyilvánítanák. Bár a kongresszus már elfogadott határozatokat, amelyek elismerik e nap jelentőségét, ezek csak ünnepélyes jellegűek, és nem eredményeztek a munkavállalók számára fizetett szabadsággal járó szövetségi ünnepet.

A legutóbbi jogszabályt Edward Markey szenátor (D-MA) terjesztette elő, de a szenátusban még nem került szavazásra. Te is segíthet a hír terjesztésével, a figyelemfelkeltéssel és a Juneteenth szövetségi elismerését kérő petíció aláírásával.

Az amerikaiak minden július 4-én ünneplik az Angliától való megszabadulásukat, de sok amerikai számára ez az ünnep kevésbé kapcsolható, és nem tükrözi azokat az igazságtalanságokat, amelyeket a rabszolgasorban élő fekete amerikaiak éveken át elszenvedtek amerikai földön. Juneteenth emlékeztet minket mindarra a küzdelemre, és arra a fontos fejlődésre, amelyet azóta nemzetként elértünk. A fekete amerikaiak bátorságát és kitartását ünnepli a történelem során és napjainkban is.

Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a faji igazságosságért folytatott küzdelem Amerikában még messze nem ért véget. A Center for American Progress becslése szerint az afroamerikai háztartások átlagosan csak tizedannyi vagyonnal rendelkeznek, mint az átlagos fehér amerikai háztartások, és ez az egyenlőtlenség a nagy recesszió óta tovább nőtt.

Egy harvardi tanulmány szerint a feketék háromszor nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul rendőrségi összecsapásnak, mint a fehérek.6 Ezeket a hibákat csak akkor tudjuk helyrehozni, ha továbbra is elkötelezettek maradunk az igazságosságért és egyenlőségért folytatott küzdelemben.