, 2021/9/6

Vajon kell-e ma még a bankszámla előnyeiről írni, amikor több milliónyi magyarnak van már bankszámlája, a kezelése sokak számára pofonegyszerű, bankkártyával, mobilon vagy internetbankon?

Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor jó helyen jársz ahhoz, hogy neked is legyen egy korszerű és biztonságos OTP számlacsomagod  és bankkártyád, mellyel a készpénzfizetés sebességével fizethetsz bárkinek bármikor Magyarországon éjjel-nappal és hétvégén is az azonnali fizetési rendszernek köszönhetően. Hogy neked is legyen egy jó mobilappod, mellyel gyorsan áttekintheted és kézben tarthatod a pénzügyeidet és egy jó bankkártyád, mely a netes vásárlásra is alkalmas, és a külföldi nyaralás során is hasznát veszed. Ha van bankszámlád, megszabadulsz attól a kényszertől, hogy otthonról elindulva pontosan tudnod kelljen, hogy mennyi pénzt vigyél magaddal, vagy hogy elveszíthesd azt. 

A költségek miatt pedig ne aggódj, abban is segítünk, ha továbbolvasol, hogy hogyan spórolhatsz a bankokon.

Kötelező bankszámlát nyitnod az OTP-nél?

Azt mondja a munkáltatód, vagy akitől rendszeres pénzt vársz, hogy csak bankszámlára hajlandó fizetni, ezáltal mindenképpen kötelező bankszámlát nyitnod? Ez egyáltalán nem baj. Ahogy ezt a leírást továbbolvasod, meg fogod látni, hogy manapság mennyi mindent ki lehet már hozni egy bankszámlából, ezért azt javasoljuk, ne menj be egyből az első útba eső bankba és nyisd meg a legelső felajánlott számlát, mert valószínűleg ezzel buksz a legtöbbet. Ma már vannak olyan bankok, amelyek a kényelemre és a kedvező díjakra helyezik a hangsúlyt, és ezek a bankok valószínűleg nem épp a közeledben lesznek, hiszen kevés bankfiókot üzemeltetnek.

De sebaj, hiszen egyre több banknál nyithatsz teljes értékű bankszámlát a számítógéped, laptopod, tableted vagy mobiltelefonod előtt ülve, amelyhez még azonosításra vagy aláírásra sem kell bemenned a bankfiókba, anélkül is teljes értékű lesz. Márpedig, az interneten mindenki egyenlő távolságra, egy képernyőtávolságra van tőled, így érdemes a legjobbat kiválasztani a legkedvezőbb áron. Ebben erős igazán a BiztosDöntés.hu portál, ahol nem csak logikusan felépített, letisztult felületen tudsz egy számodra optimális bankszolgáltatást indítani, de rendszeresen olvashatsz érdekes cikkeket arról is, hogy azt hogyan használd ki a legjobban, vagy ha eljön az idő, hogyan válts egy még jobbra.

Ehhez két olyan szempontot említünk, mely gyakori az emberek bankválasztása során.

 

Ha számlát nyitsz, azt tedd az otthonod vagy a munkahelyed közelében

A mai korban már nem szükséges feltétlenül bankfiókban nyitnod a számlát, és általánosan elterjedt, hogy a bankod minden fiókjában csaknem mindent el tudsz intézni, mégis vannak olyan dolgok, melyek miatt, ha teheted, célszerű olyan banknál számlát nyitnod, amelynek a fiókja a lakásod vagy a munkahelyed közelében van.

Ha teljesen az interneten intézed az ügyeidet, akkor erre persze nem nagyon lesz szükséged. Ha azonban gyakori, hogy bemész a fiókba, például azért, mert készpénzt fizetsz be, akkor szükséged lesz arra, hogy a bankfiók közel legyen hozzád, tehát jól elérhető legyen.

A másik ilyen szempont, ha hitelt igényelsz, melyet csak személyesen lehet elintézni, és többször is be kell menni a bankba – főleg jelzáloghitelnél –, akkor szintén hasznos a fiók közelsége.

De ahhoz, hogy készpénzt vegyél fel, az ingyenesség határáig bármelyik hazai ATM alkalmas, és ha bármiben megakadsz, a bank telefonos ügyfélszolgálata is tud segítséget nyújtani. Ezek miatt tehát nem szükséges a bankfióknak közel lennie hozzád.

A következőkben arról lesz szó, kockázatos-e a pénzed a bankban tartani.

 

Így védik a pénzed a bankban

Biztosan hallottál már bankcsődről Magyarországon is. Ez a rendszerváltásig ismeretlen jelenség a piaci viszonyok megjelenésével felbukkant aztán hazánkban is, amelyre nagyon gyorsan megszületett a megoldás, a betétbiztosítási alap.

A betétbiztosítási alap lényege, hogy abba minden bank kötelezően befizet a betétei arányában, és egy esetleges bankcsőd esetén ebből az alapból – tehát végső soron a bankok együttesen – finanszírozzák a betétbiztosítási kifizetéseket.

A betétbiztosítás hazai szervezete az Országos Betétbiztosítási Alap, azaz az OBA. Bizonyára találkoztál már olyan jelzéssel egy banki befektetés tájékoztatójában, akár a bank honlapján is, hogy egy piros kör alá és fölé ez van írva: „100 000 euróig OBA biztosított bankbetét”. Ha ezt a logót látod bárhol, akkor az azt jelenti, hogy arra a banki konstrukcióra az itt tárgyalt betétbiztosítás vonatkozik.

De miről is szól ez a betétbiztosítás?

Ha egy bank csődbe megy, ahol a pénzed van, akkor alapesetben az történik, ami bármely más vállalkozás esetében: a hitelezői benyújtják igényüket a követelésükre vonatkozóan. Egy bank esetében ez az a pénzed, amit a bankban tartottál egészen addig, amíg a bank csődbe nem ment. Vagy a kamatokkal együttes pénzed.

Ez a hitelezői sorban állás egy elég bonyolult dolog. Vannak elsőbbséget élvező hitelezők, először ők kapják meg a pénzüket. Ezt követik azok, akik nem számítanak soron kívülinek. Ide tartoznál te is.

Ami azt jelenti, hogy vagy visszakapnád a pénzed, ha még jutna a felszámolás során, vagy csak részben kapnád vissza, vagy egyáltalán nem.

Ha ez így lenne, akkor alig lenne, aki oda merné adni a pénzét a bankjának, hiszen el is veszítheti. Ezért jött létre a betétbiztosítás intézménye.

A betétbiztosítás során ugyanis a banknál lévő pénzed az OBA által felügyelt alapból kifizetik neked, méghozzá soron kívül és egészen biztosan, így nem kell tehát beállnod a hitelezői sorba.

Ennek azonban van egy határa: betétesenként 100 ezer euró, vagy annak megfelelő forintösszeg, azaz nagyjából jelenleg 37 millió forint. Ha ennél többet tartasz a bankban, az e feletti összeggel beállhatsz a hitelezői sorba, és aztán részben vagy egészben vagy megkapod a követelésed, vagy nem. De a kamatokkal együtt legfeljebb 37 millió forintot (pontosabban 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeget) biztosan megkapod.

Ennek határideje 10 munkanap attól kezdve, hogy a banknál „befagytak" a betétek. 2024-től ez 7 munkanapra csökken.

Most pedig lássuk, mit érdemes választaniuk a felsőfokú képzéseken tanuló diákoknak.