, 2021/9/6

A "Palacsinta kész!" egy olyan mondat, amelyet gyakrabban mondok, mint valaha is gondoltam volna, de három kisgyermek szülőjeként élvezem - amit szintén nem képzeltem el az életemre

Az örökbefogadáshoz vezető utunk

Férjemmel, Brett Hayes-szel egy évtizede vagyunk együtt, és öt éve házasodtunk össze Oklahoma Cityben. Bár az egyetemi diplománkat a University of Central Oklahomán szereztük pontosan ugyanabban az időben, az útjaink nem keresztezték egymást, amíg a szakmai életünk nem keresztezte egymást.

Brett és én még mindig azoknál az állami ügynökségeknél dolgozunk, ahol 10 évvel ezelőtt szolgáltunk, az ő életműve az Oklahomai Humánszolgáltatási Minisztériumban, az enyém pedig az Oklahomai Mentális Egészségügyi és Kábítószer-használati Minisztériumban. Azok az értékek, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy ezeknek az ügynökségeknek a küldetéséért dolgozzunk, azok vezettek végül az egyesülésünkhöz, és ezt követően ötgyermekes családdá alakítottak bennünket.

A szülői munka kemény munka. Mindig is hallottam ezt a mondást, de sosem értettem, hogy mit is jelent valójában, amíg magam is bele nem keveredtem a sűrűjébe. Brett és én szó szerint egyik napról a másikra nulláról három gyerekre nőttünk. Több éven át tárgyaltunk arról, hogy nevelőszülők leszünk, és végül néhány évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a kihívást.

A döntő erő, amely erre a döntésre vezetett bennünket, lényünk lényege, a mások szolgálata. Egyszerűen nem tudtunk szabadulni attól a széthúzástól, hogy hivatásszerűen azon dolgozunk, hogy támogassuk oklahomai társainkat, de a személyes életünkben ezt nem teljesen fogadjuk el, különösen mivel arra kérjük az embereket, akiket szolgálunk, hogy bízzák ránk a legsebezhetőbb és legszemélyesebb tapasztalataikat.

Így hát megtettük. Beiratkoztunk és teljesítettük a Choctaw Nation nevelőcsaládjává válás követelményeit, azzal a szándékkal, hogy hídként szolgáljunk a szülői család és az újraegyesítés között. Mindannyian benne voltunk; megnyitottuk az otthonunkat és a szívünket annak a lehetőségnek, hogy egy életre szóló erőforrásként szolgáljunk annak a családnak, akivel éppen csak találkoztunk.

Történetünk azonban nem pontosan úgy alakult, ahogyan azt eredetileg elképzeltük, hanem inkább úgy, ahogyan alakulnia kellett volna. Volt benne szívfájdalom és öröm, csalódás és felismerés, alkalmazkodás és végül örökbefogadás. Mindenki, aki részt vett ebben az élményben, rengeteg érzelmet élt át az alatt az egy év alatt, amíg három gyönyörű gyermeket neveltünk. Ha most visszatekintek erre az élményre, semmit sem változtatnék rajta.

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezünk, amikor azonos nemű párként nevelőszülői családdá válunk, majd örökbefogadásra törekszünk. Megértem, honnan jön ez a kérdés, de meglepetésemre az emberek gyakran azt várják, hogy valamilyen rendkívül nehéz és diszkriminatív tapasztalatot osztok meg velük. Egyszerűen nem ez volt a helyzet.

Az egész út során átöleltek és támogattak minket, a bírósági rendszerrel, a törzsi nemzetekkel, a gyermekjóléti dolgozókkal, valamint a saját családunkkal és barátainkkal való interakcióktól kezdve - mindig a legnagyobb tisztelettel fogadtak bennünket. Tud-e ez a két srác szeretetteljes, biztonságos és egészséges környezetet biztosítani ezeknek a gyerekeknek? Igen. Mindenki csak ezzel törődött, vagy ezt kérdőjelezte meg. A két apa által a családunkban jelentett különbséget felismerik, és habozás nélkül alkalmazkodnak a helyzethez.

Például a mi óvodánkban ahelyett, hogy kizárnának minket a "Muffin anyával" eseményről, két "Fánk apával" lehetőséget kapunk. Még az örökbefogadáskor is, a születési anyakönyvi kivonatok megváltoztatása, hogy hivatalos szülőként tüntessenek fel minket, magában foglalta a nemsemleges vagy a két apára vonatkozó lehetőségeket, mind Texas államban, mind itt Oklahomában.

2019 októbere óta vagyunk "hivatalosan" a gyerekeink szülei, amit a legteljesebb mértékben megünnepeltünk és mindig is meg fogunk ünnepelni. A szülőség nem lett könnyebb, de az biztos, hogy rengeteg kellemes meglepetéssel járt, többel, mint amit valaha is el tudtunk képzelni. Biztos vagyok benne, hogy lesznek még olyan mondatok, amik váratlanul érnek majd, ahogy a családunk együtt növekszik. Csak remélem, hogy azok, amelyek mindannyiunknak széles mosolyt csalnak az arcunkra, túlsúlyban lesznek azokkal, amelyek ragacsos arcot hagynak rajtunk.

Heath Holt Hayes Lawtonban nőtt fel, jelenleg pedig Oklahoma Cityben él férjével és három gyermekével, akiket együttesen csak "A csapatnak" neveznek - az ikrekkel, Ameliana és Amileo (5), valamint egy Achaffa (2) nevű energikus kisgyerekkel. Heath az Oklahomai Mentális Egészségügyi és Kábítószer-használati Minisztérium kommunikációs és stratégiai igazgatójaként dolgozik, ahol a stratégiai kezdeményezéseket, a PR-tevékenységeket és a közösségszervezési erőfeszítéseket vezeti.