, 2022/10/26

Miután a lottónyeremény kezdeti izgalma elmúlik, elgondolkodhatunk azon, hogy mihez is kezdjünk egy ilyen jelentős összeggel. Sokak számára ez azt jelenti, hogy a nyeremény egy részét szeretteiknek adják.

lottó

Mennyi adót kell fizetni a lottónyeremény után?

A nyeremény címén kapott bevétel egésze jövedelemnek minősül, az adó mértéke pedig 16 százalék. Ezen kívül egyéb adófizetési kötelezettség nem merül fel a nyereménnyel kapcsolatban. Vagyis ha 1 millió fontot nyer a lottón, akkor 1 millió font landol a bankszámláján.

Lottónyeremény ajándékozása a családnak

Amikor a lottónyereményt családjának ajándékozza, az alkalmazott szabályok nagyjából ugyanazok, mint bármely más típusú pénzajándék esetében.

Azt, hogy kell-e illetéket fizetni a családon belüli ajándékozás során, a rokonság foka és az ajándék értéke határozza meg.

Az egyenesági rokonok (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka), a házastársak és a testvérek is mentesülnek az ajándék utáni illetékfizetéstől, az ajándék értékétől függetlenül.

Egyéb rokonokra (nagynéni, unokaöcs stb.) és az élettársakra nem vonatkozik az illetékmentesség, ezért ha az ajándék értéke meghaladja a 150.000,-Ft-ot vagy egyébként az ajándékozásról okiratot állítottak ki, akkor a megajándékozottnak illetéket kell fizetnie.

Nekik az illeték általános mértéke az ajándék értékének 18%-a, lakás vagy termőföld ajándékozása esetén 9%. Gépjármű ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.

Mi a helyzet a nagyobb lottónyeremények ajándékozásával?

Egy nagy lottónyeremény több millió forintot is jelenthet, de lényegében nincs korlátja annak, hogy mekkora lottónyereményt ajándékozhat egy családtagnak.

Lássunk egy példát

Ha az eheti ötöslottó várható 150 millió forintos főnyereményét vesszük alapul - amely nem óriási de szép kis nyeremény - és ennek felét ajándékoznánk egyenesági hozzátartozónak, akkor egyszerű a képlet: az ajándékozott személyt semmiféle adófizetési kötelezettség nem terheli. Ellenben, ha nem egyenesági a rokoni kapcsolat köztünk, mint nyertesek között és megajándékozottunk között akkor a 75 millió forint után fizetendő ajándékozási illeték összege 13,5 millió forint. Így máris csak 61,5 millió forint marad belőle.