, 2023/2/22

Nem szokatlan, hogy bonyolult a kapcsolatod a szüleiddel. Akárcsak te, a szüleid is csak emberek, akik ugyanolyan reakcióknak és érzelmeknek vannak kitéve, mint te. De hol a határ a családi civakodás és a mérgező viselkedés között?

Mérgrző szűlők

Felismerni, hogy mérgező szülőd van - és hogy esetleg te is ezt a viselkedést papolod - nehezebb lehet, mint felismerni, hogy egy barátod vagy kollégád mérgező. Mivel ők a szüleid, szeretnéd megadni nekik a kételyeidet. És mivel egész életedben a viselkedésükkel voltál körülvéve, nehéz lehet megmondani, hogy mi a negatív és mi a pozitív.

De vannak módszerek, amelyekkel megmondhatod, hogy a szüleid viselkedése mérgező-e. És bármennyire is megterhelő érzelmileg, vannak módszerek, hogy megbirkózz vele. Hogy jobban megértsük, mire kell figyelni, és hogyan kezeljük a határainkat.

Mi az a mérgező szülő?

A toxikus szülő olyan szülő, aki a saját igényeit a gyermeke elé helyezi. "Inkább énközpontúak, mint másokra összpontosítanak". Ha ezeket más tulajdonságokkal párosítjuk, akkor jó képet kaphatunk arról, hogy a szülő vagy szülők mérgezőek-e vagy sem. "Bármikor, amikor úgy gondolod, hogy egy személy mérgező, nézd meg a viselkedését. Ezek a vonások a szüleinkre is jellemzőek lehetnek" "Ezek a mérgező emberek jelei. A szüleink egyének, emberek. Csak történetesen ők a szüleink.

Melyek a mérgező szülők jellemzői?

Ezeket a vonásokat kell keresni, ha úgy gondoljuk, hogy mérgező szüleink lehetnek:

Önző viselkedés:

Nagy jel, ha a szülők a saját igényeiket helyezik előtérbe a gyermekeikkel szemben.

Fizikai bántalmazás:

Olyan fizikai bántalmazás, amely túlmutat bizonyos fegyelmező intézkedéseken, például az elfenekelésen. "Ez olyan bántalmazás, amely aránytalan ahhoz képest, amit a gyermek tett. Indokolatlan"

Szóbeli bántalmazás:

A kiabálás, az üvöltözés, a névtelenítés és a hibáztatás mind-mind példák erre.

Érzelmi bántalmazás:

Az egyik példa erre, ha a gyermeke elakad, ha valamit rosszul csinált; más szóval, ha órákon vagy akár napokon keresztül hallgatunk róla.

A gyermek hibáztatása:

A mérgező viselkedés egy másik formája, ha úgy éreztetjük, hogy valami a gyermek hibája, különösen, ha az nem az ő kezében van, mint például a házassági problémák.

Manipuláció:

"Mindannyiunknak volt már bűntudata a szüleinktől, de ez normális. A manipulatív fajta viselkedés túlmutat ezen, egy szélsőséges formája, hogy a szülő mindig azt kapja, amit akar".

Képtelenség a határok tiszteletben tartására:

Akárcsak a barátok és kollégák esetében, a határok tiszteletben tartására való képtelenség is a mérgező szülői magatartás másik jele.

Milyen hatásai vannak a mérgező szülői magatartásnak?

A toxikus szülői magatartás rövid és hosszú távon egyaránt pusztító hatással lehet a gyermekre. .Csapdában érzi magát. Az egyik legnagyobb rövid távú következmény a mérgező szülői magatartás áldozatává vált gyermek számára az állandó csapdahelyzet érzése. "Akár fizikai, verbális vagy érzelmi bántalmazásról van szó, csapdában érzi magát az ember, ha gyermek. "Nem úgy van, hogy egy gyerek csak úgy felkelhet és elmehet, hogy egyedül éljen. Ki vagy szolgáltatva azoknak az embereknek, akik szeretnek és gondoskodnak rólunk".

A jövőbeli kapcsolatokra gyakorolt hatás

Még ennél is aggasztóbbak azok a hosszú távú hatások, amelyeket a mérgező szülői magatartás gyakorolhat a gyermekre. "A szüleid mutatják be a világot". "Azt gondoljuk, hogy amit a viselkedésükben látunk, az normális, amíg nem vagy 5-6 éves". Ha mérgező szülők gyermeke vagy, mondja, csak akkor vagy elég idős ahhoz, hogy felismerd, hogy talán ez a mérgező viselkedés nem normális. Addigra azonban a károk nagy része már megtörtént.

"Ezek olyan tanult viselkedésformák, amelyeket másokon és a saját gyerekeinken is tovább tudunk örökíteni" - teszi hozzá. "Ha úgy neveltek fel, hogy a mérgező viselkedés normális, akkor azt fogod hinni, hogy a gyermekeiddel is így kell viselkedned"." Ez a családon kívüli kapcsolatokat is károsíthatja. "Ha nem értjük meg, hogyan kell bánni az emberekkel, és hogyan kell kölcsönös kapcsolatokat kialakítani, ahol van adok-kapok, akkor ez a családon kívül is elterjedhet" - teszi hozzá.

Hogyan birkózzunk meg egy mérgező szülővel

Nehéz lehet rájönni, hogy gyerekként toxikus szülő áldozata lettél. De ahogy idősebb leszel, egyre inkább felismerheted, hogy amit tapasztaltál, az nem volt normális. Ekkor fontos, hogy segítséget, kezelést kérj, hogy meggyógyítsd magad és megtörd a körforgást. Keress támogatást. "Fontos, hogy segítséget keressünk". "Keress egy jó terapeutát, aki segít feldolgozni az érzéseid és az érzelmeid. Határozd meg, hogy ki akarsz lenni, és aktívan változtass". A változás lehetséges.. "Nem kell a környezeted terméke lenned. Fontos megérteni, hogy meg tudsz gyógyulni és meg tudsz változni".

Határok megállapítása

Fontos, hogy felismerjük, hogy meg tudunk gyógyulni és meg tudunk változni, de a határok kijelölése is fontos. "A szülők nem változnak meg hirtelen, és nem válnak mérgezővé. Lehet, hogy el kell távolodnunk tőlük a gyógyuláshoz, és ezt nehéz lehet lenyelni". De, a határok felállítása pontosan az, amit bármely más mérgező személlyel szemben is tennénk az életünkben, így a családdal is így kell tennünk. "Tudatnunk kell velük, hogy mi a helyénvaló és mi nem, mert a határok segítenek a gyógyulásban". Ez azért is lehet nehéz, mert a mérgező emberek gyakran nem szeretik, ha határokat szabnak. És míg a családon kívüli emberekkel szemben nehéz lehet határokat felállítani, a szülőkkel szemben még nehezebb lehet.

"A szülőknek a legnehezebb határokat szabni, mert ők szültek téged, ők tudják, milyen gombokat kell megnyomni". Ha egy megbízható baráttal beszélsz a határok kijelölése közben, az segíthet megadni a szükséges érzelmi támogatást és motivációt ahhoz, hogy tartsd magad az új határokhoz. "Idegesek lesznek, de ez azt jelenti, hogy működik". "Ha nem tudják tiszteletben tartani ezeket a határokat, akkor távolról kell őket szeretni. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megszabaduljunk a mérgező hatásuktól".

Koncentrálj magadra

A gyógyulási folyamat része az is, hogy önmagunkra koncentrálunk. A határok kijelölésével és egy támogató rendszerrel a helyén, igazán megnézheti, hogyan szeretne változni és továbblépni. "Fel kell ismerned, hogy ez nem a te hibád, és változtathatsz, dolgozhatsz azon, hogy jobb legyél, és azzá válj, aki igazán szeretnél lenni".

"Ha nem szeretsz valamit magadon""leülhetsz, elgondolkodhatsz azon, hogy ki vagy, elgondolkodhatsz azon tulajdonságaidon, amelyeket szeretsz magadon, és arra koncentrálhatsz, amiről úgy gondolod, hogy javításra szorul. És ismerd fel, hogy nem te vagy a szüleid".