, 2021/9/9

A szexuális zaklatás egyre nagyobb problémát jelent, amely minden korosztályt érint, de különösen elterjedt a tizenévesek és fiatal felnőttek körében. Ha nem foglalkoznak vele, a probléma eszkalálódhat, és olyan súlyosabb problémákhoz vezethet, mint a szexuális zaklatás vagy akár a szexuális támadás.

 szexuális zaklatás

Általánosságban a szexuális zaklatás a zaklatás egyik formája, amely akkor fordul elő, amikor egy egyén vagy egy csoport szexuális jellegű megjegyzésekkel és tettekkel zaklat másokat. Ráadásul a szexuális zaklatás történhet online vagy személyesen.

A szexuális zaklatás áldozatává váló tizenéves vagy tinédzser valószínűleg zaklatott, pletykált, ugratott, sértegetett, internetes zaklatás, figyelmen kívül hagyás, kiközösítés, megszégyenítés és megfélemlítés áldozata lesz. A fizikai zaklatástól eltérően a szexuális zaklatást nehéz észrevenni, mert általában nem hagy látható nyomot.

A szexuális zaklatás gyakran akkor történik, amikor nincsenek felnőttek a közelben, ezért a szülőknek és a pedagógusoknak rendszeresen beszélniük kell a gyerekekkel arról, hogy mi számít megfelelő bánásmódnak másokkal szemben. Ha a tizenévesek szexuális zaklatás áldozatává válnak, bőséges lehetőségre van szükségük, hogy beszéljenek a helyzetről. Legyetek türelmesek és hallgassátokk meg őket. A szexuális zaklatás rendkívül fájdalmas és gyakran kínos egy fiatal számára.

A Stop Street Harassment által végzett felmérés megállapította, hogy amikor a tizenévesek korán megtapasztalják a szexuális zaklatást és a szexuális zaklatást, gyakran nem beszélnek róla senkinek. Mégis, az ilyen típusú tapasztalatok előfordulási gyakorisága jelentős. Valójában a nők 81%-a és a férfiak 43%-a számolt be arról, hogy életében tapasztalt valamilyen formában szexuális zaklatást vagy bántalmazást.

Eközben a Harvard által végzett országos felmérés szerint a 18 és 25 év közötti válaszadók 87%-a volt már életében legalább egyszer szexuális zaklatás áldozata. A megkérdezettek 55%-a tapasztalt már cicahívást, 52%-uknak egy idegen mondott valamit szexuálisan, 41%-ukat pedig engedély nélkül érintette meg egy idegen.

Természetesen a #MeToo mozgalom arra ösztönözte az embereket, hogy nyíltabban beszéljenek arról, amit átéltek, de még mindig van egy olyan tendencia, különösen a fiatalok körében, hogy szégyen és zavar miatt hallgatnak arról, amit átéltek. A szülőknek és a pedagógusoknak nemcsak tudatában kell lenniük a problémának, hanem meg kell beszélniük a tiszteletteljes bánásmód fontosságát is.

Példák

A szexuális tartalmú képeket, vicceket, nyelvezetet és megjegyzéseket nem véletlenül nevezik helytelennek. Ennek eredményeképpen, ha valami szexuális jellegű, és a célszemélyt kellemetlen helyzetbe hozza, felzaklatja, zavarba hozza vagy félelmet kelt, akkor az szexuális zaklatás vagy zaklatás. A szexuális zaklatás a következő cselekedeteket és megjegyzéseket foglalhatja magában.

Valakit szexuálisan egyértelmű és becsmérlő nevekkel illetni

Szexuálisan egyértelmű szöveges üzenetek és nem megfelelő képek továbbítása sms-ben vagy e-mailben.

Szexuális természetű, nyilvános ribancszégyenítés, nyilvános megszégyenítés vagy internetes zaklatás.

Valakinek a ruháját megragadni vagy célzottan szexuális jellegű módon hozzáérni

Más személyek online megszemélyesítése és szexuális megjegyzések vagy ajánlatok megtétele a nevükben

megjegyzéseket tesznek valakinek a szexuális preferenciájára vagy szexuális tevékenységére vonatkozóan

Szexuális gesztusokat tesz valakinek

Szexuális viccek vagy megjegyzések fűzése valakihez

Részvétel cicahívogatásban vagy zaklatásban valakivel szemben

Szexuális megjegyzések, képek vagy videók közzététele a közösségi oldalakon, például az Instagramon vagy a SnapChaten.

Szexuálisan egyértelmű szöveges üzenetek és képek küldése sms-ben, más néven szexting, és/vagy valakit az elkötelezettség vagy a szerelem kifejezése érdekében a szextingben való részvételre való kényszerítés.

Nem megfelelő szexuális tartalmú videók vagy képek megosztása.

Szexuális pletykák vagy pletykák terjesztése személyesen, sms-ben vagy online

Valakinek szándékosan szexuális jellegű megérintése, megragadása vagy megcsípése.

Szexuális megjegyzések írása valakiről blogokban, mosdófülkékben vagy más nyilvános helyeken

Miért zaklatnak a gyerekek másokat szexuálisan

Számos oka van annak, hogy a gyerekek miért vesznek részt szexuális zaklatásban. A legfőbb okok közé tartozik az iskolán belüli társadalmi státusz javítása, az irigység és féltékenység, a figyelem iránti igény, valamint a saját fejlődő szexualitásuktól való félelem. Az alábbiakban áttekintjük a szexuális zaklatás motiváló tényezőit.

Hatalomérzet

Előfordul, hogy a gyerekek akkor zaklatnak szexuálisan másokat, amikor gyengének vagy erőtlennek érzik magukat. És néha a gyerekek azért zaklatnak szexuálisan másokat, mert őket is zaklatták vagy zaklatták szexuálisan. Hogy visszanyerjenek némi kontrollt a saját életük felett, azokat veszik célba, akik gyengébbek náluk.

Ezek a cselekedetek lehetővé teszik számukra, hogy demonstrálják az életük feletti kontrollt, és erősnek érezzék magukat. Máskor a gyerekek előítéleteket táplálnak egy bizonyos nem vagy életmód iránt, és ezek alapján zaklatnak szexuálisan másokat.

Szexuálisan érettnek tűnnek

Amint a gyerekek elérik a serdülőkort, nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogyan néznek ki, és mit gondolnak róluk a társaik. A cél az, hogy érettnek és elfogadottnak tűnjenek. Ennek eredményeként gyakran engednek a kortársak nyomásának és a klikkek követeléseinek.

Sokszor előfordul, hogy a tizenévesek szexuálisan zaklatnak másokat, hogy elnyerjék társaik elfogadását, vagy hogy azt a látszatot keltsék, hogy szexuálisan tapasztaltak.

Vagy arra összpontosítanak, hogy másokat szexuálisan egyértelmű nevekkel illetnek, hogy ezzel próbálják csökkenteni társadalmi státuszukat.

Izgalom generálása

Néhány szexuális zaklató élvezi, ha szaftos történetet mesél, pletykákat terjeszt, vagy negatív részleteket oszt meg egy másik személyről. Különösen a gonosz lányok zaklatnak szexuálisan másokat pletykák és pletykák terjesztésével, titkok megosztásával vagy történetek mesélésével. Élvezik a figyelmet, amit abból kapnak, hogy tudnak valamit, amit mások nem tudnak. Emellett mások nyomorúságán élősködnek.

A bizonytalanság csökkentése

A szexuális zaklatás sok esetben az elégtelenség érzésének és az alacsony önbecsülésnek a leplezése.4 A zaklató például bizonytalannak érezheti magát a saját fejlődő testével vagy szexualitásával kapcsolatban, és másokat támad meg, mielőtt még esélyük lenne megtámadni őket.

Távolítsa el a versenytársakat

Sokszor előfordul, hogy a tizenévesek egyszerűen féltékenységből szexuálisan zaklatnak egy másik személyt. Talán úgy érzik, hogy az illető vonzóbb, okosabb vagy népszerűbb. Bármi legyen is az ok, a gyerekek azért vesznek célba másokat, hogy kevésbé kívánatosnak tűnjenek. A kapcsolati agressziónak ez a típusa olyan dolgokat foglal magában, mint a szexuális titkok megosztása vagy hazugságok és pletykák terjesztése a célpont szexuális tevékenységéről.

Mások utánzása

Néha a gyerekek azért vesznek részt szexuális zaklatásban, mert azt látják, amit mások csinálnak.4 A gyerekekre az életükben élő felnőttektől kezdve a valóságshow-kon, a filmeken és a zenén át minden hatással lehet. Legyen szó akár egy valóságshow-műsorról, egy idősebb testvérről, egy barátról, egy szülőről vagy akár a szomszédok csoportjáról, a gyerekek gyakran az előttük lévők viselkedését követik.

Hogyan előzhető meg a szexuális zaklatás

Bár a szexuális zaklatásról nem gyakran beszélnek a fiatalok, megdöbbentően elterjedt az iskolai osztálytermekben és folyosókon, az általuk fogyasztott médiában és zenében, valamint az egyetemi campusokon. Ez nem csak a felnőttek problémája, amely a munkahelyeken vagy az utcán történik. A fiatalok rendszeresen küzdenek ezekkel a kérdésekkel.

Mivel a szexuális zaklatás szexuális zaklatássá és akár szexuális támadássá is fajulhat, kiemelkedően fontos, hogy a szülők és a pedagógusok erőfeszítéseket tegyenek egy olyan légkör megteremtésére, amelyben a szexuális zaklatást tiszteletlenségnek és helytelennek ismerik el. Íme néhány módszer, amellyel megelőzhető a szexuális zaklatás.

A probléma meghatározása

A Make Caring Common Project szerint a megkérdezettek több mint 75%-a arról számolt be, hogy még soha nem beszélgettek a szülőkkel arról, hogyan kerüljék el mások szexuális zaklatását.2 Ezért a szülőknek és a pedagógusoknak azzal kell kezdeniük, hogy megkérdezik a gyerekeket, hogyan definiálnák a szexuális zaklatást, a szexuális zaklatást és a nőgyűlöletet.

Innen kezdve segíthetnek kitölteni a definíciójuk többi részét. Győződjön meg róla, hogy tudják, mi a megfelelő és mi nem, anélkül, hogy lekezelően beszélne velük. A legtöbb gyerek sokkal jobban képben van, mint ahogyan azt mutatja, ezért ügyeljen arra, hogy tisztelettudóan kezelje a témát. Kerüld a kioktatást, és inkább próbáld meg bevonni őket egy beszélgetésbe a kérdésről, hogy mi számít egészséges barátságnak és egészséges párkapcsolatnak.

Rendszeresen beszélgessetek

Az egyik legjobb módja a nem megfelelő viselkedés megelőzésének és egy olyan légkör megteremtésének, amelyben a szexuális zaklatás nem tolerálható a tizenévesek körében, ha a téma folyamatosan a figyelmük középpontjában van. A rendszeres beszélgetések emlékeztethetik a gyerekeket arra, hogy a mások szexuális megjegyzésekkel és gesztusokkal való ugratása és zaklatása nemcsak helytelen és tiszteletlen, hanem elítélendő is.

Tartsa a beszélgetéseket kötetlen formában, és engedje meg a tizenéveseknek, hogy ők beszéljenek a legtöbbet. Az iskolában a tanárok az osztálytermi órák segítségével párbeszédet kezdeményezhetnek a témáról. Például egy történelemórán a női mozgalomról és a szavazati jogról folytatott beszélgetés ugródeszkaként szolgálhat az arról szóló vitákhoz, hogy az emberek hogyan bánnak egymással.

Otthon a szülők televíziós műsorok vagy dalok segítségével beszélgethetnek arról, hogy a szereplők vagy az előadók hogyan viselkednek egymással szemben vagy hogyan beszélnek egymásról. Csak arra ügyeljen, hogy a tizenéveseknek bőséges teret hagyjon arra, hogy megosszák a nézeteiket, és beszéljenek arról, amit az iskolában látnak. Ezek a megjegyzések kapuként szolgálhatnak mélyebb beszélgetésekhez.

Biztonságos jelentéstétel

A szexuális zaklatás és zaklatás egyik legnagyobb problémája az, hogy a tizenévesek gyakran magukban tartják. Ha ez megtörténik, a probléma csak tovább nő. A gyerekek számítanak arra, hogy mások nem szólnak semmit, vagy nem tesznek semmit a viselkedésükkel kapcsolatban. Ha azonban a szülők és a pedagógusok megkönnyítik a szexuális zaklatás bejelentését, nemcsak akkor, ha azt tapasztalják, hanem akkor is, ha látják, a probléma kezd eloszlani.

Engedd meg a gyerekeknek, hogy számos biztonságos módon jelenthessék, mi történik velük. Például tegyétek lehetővé a gyerekeknek, hogy névtelenül jelenthessék a dolgokat, ha úgy tetszik, beleértve a határon túllépő tanárok bejelentését is. És ha mégis van bátorságuk közvetlenül önnel beszélni, hallgasd meg őket, és legyél empatikus. A legfontosabb, hogy biztosítsd, hogy hiszel nekik, és komolyan veszed a dolgot.

Adj nekik is némi beleszólást abba, hogyan kezeljék a helyzetet. Néhány gyerek csak azt szeretné, ha tudnád, mit él át, de nem akarja felhívni a figyelmet a helyzetre. Mindaddig, amíg az általuk tapasztalt viselkedés nem törvényellenes, engedj nekik némi beleszólást a helyzet kezelésébe. Ezáltal a gyerekek képessé válnak arra, hogy felemeljék a szavukat, ha valami nincs rendben, anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy attól, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Építsd az önértékelést és az önbecsülést

Azok a tizenévesek, akik a romantikus kapcsolatoktól és a kortársak elismerésétől függenek, különösen érzékenyek lehetnek a szexuális zaklatásra és zaklatásra, mivel önértékelésük és értéktudatuk másoktól függ. Ezért különösen fontos, hogy a szülők és a pedagógusok egészséges módokat biztosítsanak a tizenévesek számára az önbecsülésük építésére.

Legyen szó önkéntes munkáról, sportolásról vagy iskolai klubhoz való csatlakozásról, a gyerekeknek más olyan lehetőségekre van szükségük, amelyek segítenek identitásuk kialakításában, és nem csak arra hagyatkoznak, hogy mit mondanak a társaik, vagy hány lájkot kapnak az Instagramon a szelfik. A pozitív visszajelzések és a rendszeres bátorítás is segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkezdjék meglátni, mik az erősségeik.