, 2023/1/3

A családról az az elképzelés, hogy mindig összetart, függetlenül a helyzettől, de ez a gyakorlatban aligha igaz. A családokban előfordulnak nézeteltérések, veszekedések, és akár el is távolodhatnak egymástól.

Mi az a megromlott családi kapcsolat és hogyan lehet kijavítani azt

Néha a meggyőződésünk megoszt bennünket. Máskor a személyiségünk nem egyezik, és emiatt konfliktusba kerülünk. Elidegenedés mindig történik, és különböző okokból. Néha csak egy bocsánatkérés kell ahhoz, hogy a dolgok rendbe jöjjenek. Máskor több erőfeszítésre van szükség a kapcsolat helyreállításához. Néha előfordulhat, hogy a kapcsolat nem javítható, vagy túl sok erőfeszítést igényel a helyreállítása.

Mi okozza az elhidegülést?

Íme néhány a legfontosabb okok közül:

Eltérő meggyőződések: Egy tökéletes világban tiszteletben tartanánk egymás hitét, de ez a gyakorlatban nehéz. Ha például a szüleid rendkívül vallásosak, te pedig nem, az megosztottságot okozhat. Különösen igaz ez, ha az illető vallása miatt nem kommunikál a nem hívőkkel. Az is igaz, ha a szülő folyamatosan azt akarja, hogy a gyerek a vallás része legyen, és úgy dönt, hogy nem tartja tiszteletben a gyerek jogát, hogy nem ért egyet. Egy széthullott család lehet a következménye.

Bántalmazás: Ha a szülő bántalmazó, a gyermek valószínűleg távol akar maradni, különösen, ha kinő a szülő gondozásából.

A házastárssal kapcsolatos nézeteltérések: Ha egy család nem támogatja a rokonuk házasságát, a rokon úgy dönthet, hogy egészségesebb életet teremt a házastársával, és eltávolodik a nem támogató családjától. Túlzottan uralkodó nagyszülők: Ha egy nagyszülő túlzottan uralkodó tanácsokat ad vagy cselekszik, miközben a gyermeke saját gyermekeit neveli, akkor úgy érezheti, hogy a nagyszülőtől való távolságtartásra van szükség.

Az egyik személy nem hajlandó bocsánatot kérni: A családi viták különböző szinteken okozhatnak gondot, a legnagyobb az elhidegülés. Ez meglehetősen gyakori olyan cselekedeteknél, amelyeket az egyik rokon helytelennek tart, míg a másik nem hajlandó bocsánatot kérni, vagy akár csak elismerni a hibát. Vannak, akik egyszerűen eltávolodnak egymástól: Hosszú, egymástól távol töltött időszakok után nehéz lehet helyreállítani az elveszett kapcsolatot.

Határátlépés: Minden embernek vannak határai. Ha ezek szilárdan meg vannak határozva, és a hozzátartozó továbbra is átlépi őket, vagy azzal fenyeget, akkor elhidegülés következhet be.

Helyre kell-e hoznod a kapcsolatot a családoddal?

Bizonyos helyzetekben javíthatatlanok, és a legjobb, ha távol maradsz tőlük. Ha egy diszfunkcionális családban élsz, akkor most van itt az ideje, hogy elhagyd.

Íme néhány jel arra, hogy érdemes megfontolnod a kapcsolat helyreállítását. Az idő begyógyított néhány sebet, és objektívebben gondolkodsz a helyzetről.

Kedves emlékeid vannak róluk, amelyek felülmúlják a rosszat. Bár a nosztalgia elvakíthat, a jó emlékeket nem szabad eldobni. Talán még új emlékeket is szeretne szerezni. ha ez igaz, akkor jó ötlet lehet, ha felkeresi a rokonát.

Ha a megbocsátásod őszinte, a helyreállított kapcsolat is értelmes lehet. Ez kihívást jelenthet, mivel időbeli korlátok közé kerülhet, de ha úgy érzi, hogy a jövőben megbánná, hogy nem kereste meg, fontos feladat lehet. Néha előfordulhat, hogy te is rosszul csináltál valamit, vagy teljesen rosszul jártál el. Nehéz beismerni, hogy te is hibáztál, de ha igen, akkor ennek beismerése rendben van, és az erős ember jele.

Ez csak néhány tényező, amit figyelembe kell venni, de végső soron csak rajtad múlik, hogy eldöntsd. Ne érezd úgy, hogy helyre kell hoznod a kapcsolatot, ha még nem állsz rá készen. Ha úgy érzi, hogy itt az ideje, bátran kezdjen újra találkozgatni a rokonaival.

Hogyan lehet helyrehozni egy kapcsolatot

Nincs egyetlen helyes megoldás, amely minden párkapcsolati kihívásra megfelel. Azonban lehet, hogy keresel néhány tanácsot, hogy elindulhass. Az alábbiakban összegyűjtöttünk neked néhány tippet:

Legyél reális

Amikor újra kapcsolatba akarsz lépni, próbálj meg nem feltételezni sem jót, sem rosszat arról, hogy milyen lesz a találkozás. Ne feledd, hogy a saját részed teszed azzal, hogy akkor nyúlsz oda, amikor úgy érzed, készen állsz és hogy nem veszítesz semmit azzal, hogy megpróbálod.

Próbálj ki egy levelet

A levelek személyesek és szívből jövőek. Azt mutatják, hogy egy SMS vagy e-mail küldése helyett időt szánt arra, hogy leülj, és tollal és papírral leírd érzéseid. Emellett időt adnak a hozzátartozójának, hogy valóban átgondolja a kérését, és megtervezze a válaszát, mivel nem kell olyan gyorsan válaszolniuk, mint egy elektronikus üzenetben.

Lassan kezd

Amikor megpróbálsz újra kapcsolatot teremteni, próbálj meg nem rögtön beleugrani a nehéz beszélgetésekbe. Fontolja meg, hogy köszönjön, és előtte egyszerűen csak felzárkózzon az élethez.

Találkozz nyilvánosan

A konfliktusok elkerülése érdekében próbálj meg semleges helyen találkozni. Egy nyilvános találkozóhely könnyedebb beszélgetést eredményezhet, így ketten újra megismerhetik egymást anélkül, hogy azonnal viták alakulnának ki.

Gondoljátok át, hogyan szeretnétek kezelni a múltat

Mielőtt találkoznátok, gondoljátok át, hogyan érzitek magatokat a múltban történt eseményekkel kapcsolatban. Lehet, hogy a lezárás érdekében meg kell beszélnetek őket, vagy érezhetitek azt a vágyat, hogy a múltba helyezzétek őket, hogy a jelenben egészséges kapcsolatot építhessetek. Ezeket a döntéseket még az újbóli találkozás előtt hozza meg, hogy tudja, mire számíthat, és hogyan léphet előre a kapcsolatban.

Határok megállapítása

A határok minden kapcsolatban fontosak. Ha nem szeretnétek egy bizonyos témáról, például a vallásról beszélni, azonnal hozzatok létre egy határt, amelyet mindkét fél megígéri, hogy nem lép át.

Keress tanácsadást

Valószínű azonban, hogy előrelépést érhetnének el a kapcsolatotokban, ha egy semleges harmadik fél vezetn titeket ezen az úton. A továbblépés nagyszerű módja egy családterapeuta. A szakemberek tudják, hogyan lehet felismerni egy megromlott kapcsolatot. Ha terapeutához fordulsz, az azt jelenti, hogy hajlandó vagy helyrehozni a kapcsolatot, és azt szeretnéd, ha egy szakember a lehető legjobban helyrehozná azt. Ez azt mutatja, hogy valóban elkötelezett vagy amellett, hogy az elhidegült rokonod visszaengedd az életedbe, még akkor is, ha a korábbi erőfeszítések nem sikerültek olyan jól.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a családterápia valójában a legsikeresebb eszköz a családi kihívások megoldására. Egy terapeuta kívülről szemlélheti a kapcsolatotokat és a múltatokat, és mind a nyugodt körülmények között való beszélgetés lehetőségét, mind pedig a konfliktus megoldásához vezető irányított beszélgetést biztosíthatja számotokra.