, 2023/1/3

A mai világban a családok számára könnyű, hogy életük nagy részét külön éljék. A szülők dolgoznak, a gyerekek iskolában vannak, és amikor van szabadidő, gyakran mindketten megelégednek azzal, hogy elmerüljenek a közösségi médiában vagy más képernyőidőben.

Oszd meg családi vacsoraélményeidet

Így amikor a családok képesek egy asztal köré ülni egy étkezéshez, a szülők könnyen elárasztják a gyerekeiket és egymást a napjukról, az életükről és az érzéseikről szóló kérdésekkel. A kommunikációnak ez a "túlhajtott" megközelítése a családtagok védekezéséhez és bezárkózásához vezethet. Ahelyett, hogy kapcsolatokat teremtenének, a szülők és a gyerekek csak frusztrációt okoznak!

Ahelyett, hogy arról faggatnánk egymást, hogy mi történt a nap folyamán, miért ne teremthetnénk meg a megosztás és a kommunikáció légkörét valami olyan dologról, ami már közös bennetek? Gyakoroljátok a kommunikációt az előttetek lévő étkezésről!

A kihallgatószobából az étkezőbe. Mindenki szereti azt a viccet elsütni, hogy a kapcsolatok csak egy kérdésen való veszekedésből állnak: Mit szeretnél enni?

Néha úgy tűnik, hogy erre a kérdésre lehetetlen válaszolni! Ezért ahelyett, hogy megpróbálná megválaszolni, inkább az összetevőkre és a lehetőségekre összpontosítson az étkezésekkel kapcsolatos kommunikációjában. Ez azonnal elveszi a szorongást a kérdésekből.

Ahelyett, hogy megkérdezné: Mit szeretnél vacsorára?

Próbáld ki: - A következővel próbáld meg: "Mit szeretnél enni? Van csirke, bab, brokkoli, rizs, tortilla és spagettiszósz. Mit készíthetnénk ezekből a hozzávalókból?

Ez megnyitja a család gondolkodását a saját receptek és tematikus vacsoraestek (hé, a Taco kedd valahol elkezdődött!) megalkotására, és kibővítheti az egészséges ételekkel kapcsolatos elképzeléseiket!

Más kérdések, amelyek miatt a beszélgetések vallatásnak tűnhetnek, szintén könnyen átfogalmazhatók "étkezési" kifejezésekkel, hogy a családodat rávegye a kommunikációra, amennyire csak akarja!

Kérdés helyett: Miért nem eszel?

Próbáld ki: "Miért nem kérdezel? Mennyi salátát szeretnél?

Ahelyett, hogy megkérdeznéd: "Mit szeretnél salátát? Vannak barátaid az iskolában?

Próbáld ki: - Kérdezd meg, milyen a barátnőd a suliban? Csütörtökön lasagnát eszünk. Szeretnél meghívni egy barátodat vacsorára?

Ahelyett, hogy megkérdeznéd: Tényleg meg fogod enni?

Próbáld ki: - Próbáld meg: Van-e más étel, amit el kellene kezdenünk tartani a ház körül?

A család, amelyik együtt filézik...

Vacsora közben kérjdmeg a család minden tagját, hogy írja le az étkezés kedvenc részét. Kérdezd meg, hogy mi tetszett nekik az ételben, mitől lehetett volna jobb, és hogy ez az étel a kedvenceik közé tartozik-e. Ajánlj dicséretet mindenkinek, aki segített az étel elkészítésében vagy főzésében, illetve az asztal megterítésében. Beszéld meg, hogy mely feladatok tetszettek és melyek nem, és kérdezd meg, hogy szerintük a munkamegosztás megkönnyíti-e a családi étkezéseket. Utána mindenképpen köszönd meg mindenkinek, aki segített az asztal letakarításában és a mosogatásban.

Laugh It Off

A balhék megtörténnek. Az ételek előkészítésétől a takarításig a balesetek, csúszások és kiömlések csak a szokásos konyhai és éttermi "járulékos károk" részei. Ha nevetünk a hibákon, amikor megtörténnek, az remek módja annak, hogy az étkezési idő mindenki számára szorongásmentes legyen. Elvégre sokkal könnyebb feltakarítani a kiömlött tejet, mint kibékülni a vita után, hogy ki öntött ki.

A kapcsolat a kulcs!

Ha megosztod a barátaiddal és ismerőseiddel a vacsoraasztalnál elért sikereidet és kudarcaidat, az nagyszerű módja annak, hogy arra ösztönözd őket, hogy a saját családjukkal együtt üljenek le az étkezésekhez. Beszéljen velük arról, hogy mi működik és mi nem működik a családjában, és ossza meg velük, hogy az önök által végrehajtott változtatások hogyan javították a családjuk kommunikációját és közelségét. Akár személyesen, akár online fedezitek fel az ötleteiteket, néhány kérdés, amelyre válaszolhattok, a következő:

Mi működik jól a családotok összegyűjtésében?

Milyen feladatokat osztanak ki a család minden tagjának?

Hány éves kortól lehet segíteni?

Vannak kedvenc receptjeik, amelyeket a családjuk imád?

Vannak asztali játékai vagy tevékenységei, amelyeket a családja szívesen végez?

Segítsen nekünk a vasárnapi szuperevők közösségét felépíteni!