, 2021/9/8

Ismét meg kell küzdeniük a társadalmi távolságtartás kérdéseivel, a maszkkövetelményekkel és a gyerekek fejlődési igényével, hogy szocializálódjanak. Mindez különösen zavaró lehet a szülők számára, különösen azért, mert a járvány itt az Egyesült Államokban lecsengeni látszott.

 Szocializálódás a társakkal

Ha ehhez hozzávesszük a zűrzavart, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük a beoltott gyerekeknek és szülőknek, nem csoda, hogy az amerikai szülők a fejüket vakargatják, hogyan éljenek a COVID-19-es esetek újabb fellendülése közepette. "Sok szempontból visszatértünk oda, ahol voltunk" - mondja Danielle Clark, DO, a Muskingum Valley Health Centers gyermekorvosa. "Ez nehéz az embereknek, mert valamiféle bizonyosságot szeretnénk, de nincs ilyen."

Szociális készség, amit már most el kell kezdenie tanítani a gyermekének

Mit mondanak a szakértők

Volt egy időszak idén tavasszal és kora nyáron, amikor úgy tűnt, hogy az Egyesült Államokban a járvány talán elüldözött. Ahogy a vakcinák elérhetővé váltak, és az esetek száma csökkenni kezdett, az amerikaiak reménykedni kezdtek, hogy a legrosszabb talán már mögöttük van. Nem sokkal később a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) még azt is közölte, hogy a teljesen beoltott emberek levehetik a maszkot.

A CDC arra is felszólította az ország összes iskoláját, hogy nyissák meg újra az iskolákat néhány biztonsági irányelv betartásával, mint például a diákok közötti 3 lábnyi távolság, rendszeres tisztítási és fertőtlenítési gyakorlatok, és maszkok a nem beoltott diákok számára. Aztán hirtelen megérkezett a Delta-változat, és fordult a kocka.

Az iskolák - bár még mindig újra kinyitnak - most ismét felülvizsgálják a maszkokra és egyéb biztonsági előírásokra vonatkozó követelményeket, miközben a CDC határozottan az általános maszkhasználatot szorgalmazza.1 Természetesen a szülők így azon tűnődnek, hogyan tartsák biztonságban gyermekeiket, miközben a szobában lévő elefántot is kezelik - a gyerekek fejlődési igényét, hogy szocializálódjanak társaikkal.

"[Kétségtelen, hogy] a szocializáció fontos a gyerekek számára" - mondja Ben Bring, DO, az OhioHealth Dublin Methodist Hospital családorvos szakorvosa. "Megtanulják, hogyan lépjenek kapcsolatba a társaikkal, és hogyan kommunikálják az érzéseiket. Azt is megtanulják, hogyan legyenek egy csapatban és hogyan dolgozzanak együtt egy cél eléréséért"."

A szocializáció iránti igény azonban nem élvezhet elsőbbséget az egészséggel és a biztonsággal szemben, mondja. A szülőknek nemcsak azt kell megtalálniuk, hogyan szocializálódhatnak és barátkozhatnak a gyerekeik, hanem be kell tartaniuk a CDC irányelveit is, amelyek között szerepel az univerzális maszkolás a beltérben és a szociális távolságtartás, ha együtt vannak.

Hogyan segíthetsz

Íme néhány dolog, amivel segítheti ezt a folyamatot, miközben gyermekei biztonságban maradnak.

Légy reális

Amikor az iskolába való visszatérésről és a társaival való érintkezésről van szó, ne állítson túl magasra elvárásokat. Nemcsak az emelkedő COVID-19 esetek lesznek hatással gyermeke képességére, hogy együtt lógjon a barátaival, hanem az is, hogy a személyes szocializálódás újra megszokás lehet, különösen, ha gyermeke iskolájában minden online volt.

Néhány családom azt mondja, hogy furcsán érzik magukat, ha újra emberek között vannak, vagy hogy nem tudják, hogyan kommunikáljanak nagyobb csoportokban.

"Néhány családom azt mondja, hogy furcsán érzik magukat, hogy újra emberek között vannak, vagy hogy nem tudják, hogyan kommunikáljanak nagyobb csoportokban" - mondja Dr. Clark.

Ezek normális reakciók, miután olyan sokáig szociálisan távolságtartóak voltak. A legfontosabb, hogy felismerjék, hogy az emberekkel való újbóli interakció megtanulása némi gyakorlatot igényel. Kommunikáljon rendszeresen a gyerekeivel, és ötleteljenek, hogyan közelítsék meg azokat a helyzeteket, amelyek kényelmetlenül érzik magukat vagy bizonytalanok.

"Azt mondom a családjaimnak, hogy lassan és óvatosan haladjanak, amikor újra szocializálódni kezdenek" - mondja Dr. Bring. "Beszélgessenek előre, és dolgozzanak a jó kommunikációs készségek otthoni gyakorlásán. A tanév kezdete előtt is ötletelhet beszélgetésindítókkal és szerepjátékokkal. Beszélgessenek arról, hogy mit láthatnak az iskolában, és hogyan lépjenek biztonságosan kapcsolatba a barátaikkal. Emellett hallgassa meg az aggodalmaikat, és érvényesítse az érzéseiket. Jó kommunikációval közösen át tudtok dolgozni a kihívásokon.

Válaszd ki okosan a tevékenységeket

Mivel a COVID-19-es esetek száma mostanában egyre nő, a szülőknek figyelniük kell arra, hogy milyen típusú társadalmi tevékenységekben vesznek részt a gyermekeik. Például keressenek olyan lehetőségeket, amelyek a szabadban vannak, vagy amelyek korlátozott kitettséget biztosítanak.

Ahogy most a terjedés áll, én kerülném a rosszul szellőző helyiségeket, és annyi szabadtéri tevékenységet végeznék, amennyit csak lehet. Én még mindig egy kicsit óvatos vagyok a fiatal, oltatlan gyerekekkel kapcsolatban [ha sok ember van bent].

Legyen szó sportolásról, parkba járásról vagy fagylaltozásról egy utcai árustól, a gyerekek számára számos biztonságos módja van a biztonságos ismerkedésnek.

"Nagy rajongója vagyok annak, hogy a gyerekek sportoljanak, különösen a szabadban" - mondja Dr. Bring. "Függetlenül attól, hogy hosszú vagy rövid ideig játszanak, a sport lehetővé teszi számukra, hogy fizikai aktivitást végezzenek. Megtanulják, hogyan támogassanak egy csapatot, és meghatározzák a szerepüket. A szülők egyszerűen kezdhetik az olyan közösségi sportokkal, mint a foci vagy a zászlós foci"."

Eközben, ha kinti játszótársakat szervezel, érdemes egyszerre egy vagy két barátnál maradni. Emellett ne próbáljon meg mindent egyszerre csinálni vagy bepótolni a kiesett időt. Fokozatosan vezesse vissza gyermekeit a tevékenységekbe és a kortársakkal töltött időbe, és próbálja betartani a CDC iránymutatásait.

"Ahogy most a terjedés áll, én kerülném a rosszul szellőző helyiségeket, és annyi szabadtéri tevékenységet végeznék, amennyit csak lehet. Én még mindig egy kicsit óvatos vagyok a fiatal, oltatlan gyerekekkel kapcsolatban [ha sok ember van bent]

Légy kreatív

Az egyik dolog, amire a világjárvány rákényszerítette az embereket, hogy kreatívak legyenek, amikor a másokkal való társas érintkezésről van szó. Voltak virtuális születésnapi partik, moziestek, sőt, még pizsamapartik is. Tehát, ahogy az ország visszalép a normalitás kereséséből, fontos, hogy a szülők kreatívak legyenek a gyermekeik szocializációját illetően.

Üljenek le, és ötleteljenek néhány szórakoztató dolgot, amit a barátaikkal együtt csinálhatnak, és amihez nem kell most zárt térben lenniük - mondja Dr. Bring. Ha például a gyermeke szereti a videojátékokat vagy sportcsapatban játszik, tarthatnak különböző típusú kihívásokat, rögzíthetik azokat, majd megoszthatják a csoporttal. Az ilyesmi fenntartja a gyerekek kommunikációját, még akkor is, ha csak egy olyan programon keresztül, mint a FaceTime vagy a Zoom.

Tartózkodj a nyomulástól

Bár igaz, hogy a gyerekek általában izgatottan várják, hogy visszatérjenek az iskolába és lássák a társaikat, ne lepődjön meg, ha azt tapasztalja, hogy gyermeke retteg az iskolai környezetben zajló társas interakcióktól. Az ilyen típusú szorongások vagy aggodalmak nem olyan szokatlanok, miután olyan sokáig távol voltak a társaiktól. Ha azt tapasztalja, hogy gyermeke vonakodik a szocializálódástól, vagy inkább dekompresszióra van szüksége az iskola után, minthogy a barátaival lógjon, ne próbálja erőltetni, mondja Dr. Bring. Hagyjuk, hogy a saját tempójukban haladjanak, amikor újra szocializálódni kezdenek.

"Az iskolai tanácsadókkal és más mentálhigiénés szakemberekkel is együttműködhet, hogy kezeljék a szorongást, amit tapasztalnak. Az iskolába való visszatérés nehéz átmenet, ezért ne erőltessük a dolgot" - javasolja. "Legyen kedves és támogató, mert minél jobban nyomja, annál nehezebb lesz az átmenet".

Fokozatosan akarja újraépíteni a szocializációs izmaikat. A gyerekek rugalmasak, és gyakran képesek alkalmazkodni, ha együtt dolgozunk velük és meghallgatjuk az igényeiket.