, 2021/9/9

Becslések szerint az amerikaiak 13%-a költözik évente. Ha Ön is közéjük tartozik, tudja, milyen fájdalmas lehet. A csomagolás, az utazás és a dobozok végtelen tengerében való válogatás között az új otthonba költözés elég stresszes.

Átállás az új otthonban

A költözési folyamat a fiatalok számára is számos kihívást jelenthet. Nemcsak az otthonukat, az iskolájukat és a barátaikat hagyják maguk mögött, hanem a komfortzónájukon kívülre is kényszerülnek, ami érthető módon stresszes vagy ijedt állapotba hozza őket. Hogyan lehet tehát segíteni nekik a nagy átmenetben?

Itt szakértők segítségével közelebbről megvizsgáljuk, hogy a gyerekek miért küzdenek a költözéssel, és mit tehetsz, hogy megkönnyítsd a folyamatot.

Miért olyan nehéz a költözés a gyerekeknek?

Akár 10 háztömbnyire, akár 10 államra költözik, kimerítő listája van azoknak a dolgoknak, amelyeket meg kell tennie, mielőtt a költöztetőautó megérkezik - különösen, ha gyerekek is érintettek. De a gyerekek alkalmazkodásának segítése a teendők listájának élén kell, hogy álljon. A gyerekek számára a költözés a normális élet hirtelen és nehézkes megszakítását jelenti.

A megszokott életüket elveszik, ami sok zavart okoz a fiatal elméjükben. Az is nehéz lehet számukra, hogy felfogják a valóságot, ami elkerülhetetlenül problémákat okoz.

"Az általános iskoláskorú gyerekek nehezen tudják felfogni, hogy a dolgok megváltoztak" - magyarázza Amy Morin, LCSW, pszichoterapeuta, a "13 dolog, amit az erős gyerekek csinálnak" című könyv szerzője. "Lehet, hogy még mindig elvárják, hogy a régi iskolájukba járjanak, vagy hogy kint találkozhassanak a barátaikkal, még akkor is, ha messzire költöztek".

A gyermekekre ható tényezők

Iskolaváltás

Válás miatti költözés

Barátok elhagyása

A rutin megszakadása

Új területhez való alkalmazkodás

Ugyanezen a vonalon Dr. Carly Snyder pszichiáter és háromgyermekes édesanya, aki a Family Health Associates női egészségügyi igazgatója, rámutat, hogy a gyerekek is nehezen értik meg a költözés okait. "A felnőttekkel ellentétben, akik valószínűleg maguk választották az új helyet és otthont, vagy legalábbis megértik a költözés okait (például új munkahely, több hely vagy biztonságosabb környék), a gyerekeknek nincs beleszólásuk abba, hogy hol élnek, vagy nem értékelik a szükségszerűséget" - mondja.

Költözés és depresszió a gyermekeknél

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a költözés depressziót okozhat a kisgyermekeknél, különösen azoknál, akiknek már van mentális betegségük. A költözéssel járó stressz ugyanis olyan tüneteket válthat ki, mint a megmagyarázhatatlan sírás, alvászavarok, fejfájás és gyomorfájás. Azt is észreveheti, hogy a gyerekek elzárkóznak a barátaiktól és a családtól, ragaszkodnak Önhöz, elveszítik érdeklődésüket olyan dolgok iránt, amelyeket korábban élveztek, és tanulmányi téren is szenvednek. Akár öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatokat is kifejezhetnek.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a költözésről

Mielőtt elkezdetek csomagolni, hasznos, ha alaposan megbeszélitek gyermekekkel a költözést. A legfontosabb, hogy legyünk nyíltak, őszinték és közvetlenek, és adjunk nekik lehetőséget arra, hogy megosszák gondolataikat, érzéseiket és aggodalmaikat. "Akár nagyon szerették a hálószobájukat, akár imádták, hogy a közelben laknak a barátaik, egészséges beszélni mindarról, ami hiányozni fog nekik" - mondja Morin.

De az is fontos, hogy beszéljünk mindarról, amit a költözéssel kapcsolatban várhatnak. A vegyes érzelmekkel is érdemes foglalkozni, amelyeket esetleg átélnek. Lehet, hogy izgatottak a költözéssel járó lehetőségek miatt, de az is előfordulhat, hogy aggódnak az új gyerek szerepétől vagy attól, hogy új barátokat kell szerezniük.

Erősítsük meg, hogy nem baj, ha a költözéssel kapcsolatban számtalan érzelem éri őket, az izgatottságtól kezdve a félelemig, a dühig és a csalódottságig" - mondja Dr. Snyder. Bátorítsuk a gyermeket, hogy verbalizálja az érzéseit, és felnőttként a legjobb, ha további [kérdésekkel] válaszolunk, ahelyett, hogy gyorsan csillapítanánk vagy minimalizálnánk a félelmeit. Ha a költözés a felnőttek számára az öt legstresszesebb esemény között van, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a gyerekek számára is hasonlóan nehéz.

Amellett, hogy segítünk a gyerekeinknek kezelni a stresszt, fontos, hogy a sajátunkat is kezeljük. Az egyik legnagyobb küzdelem, amellyel a gyerekek és a tizenévesek szembesülnek költözéskor, hogy megpróbálják kezelni a saját átmenetüket, miközben átveszik a szüleik stressz-szintjét is - mondja Dr. Rebecca Mannis, az Ivy-Prep iskola alapítója és gyermekneuropszichológiában jártas tanulási szakember.

Próbáljuk meg együtt tartani. Bár ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni, mégis fontos. Ha a költözés a felnőttek számára az öt legstresszesebb esemény között van, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a gyerekek számára is hasonlóan nehéz - mondja Dr. Snyder.

Hogyan segíthetünk a gyerekeknek megbirkózni a változástól való félelemmel?

Természetes, hogy egy gyermek szomorúan érzi magát, ha elhagyja az otthonát. Ennek ellenére van néhány élvezetes módja annak, hogy segítsen a gyerekeknek alkalmazkodni, mielőtt és miután mindannyian berendezkedtek. Íme néhány kreatív módszer, amellyel segíthet a gyerekeknek alkalmazkodni a költözéshez.

A költözés előtt

Miután megbeszéltétek a költözést, elkezdhetitek a nagy napra való felkészülést. Például kitalálhatnátok, hogyan tiszteleghetnétek az otthon előtt, amelyet elhagynátok, például fényképek vagy videók készítésével, vagy akár egy búcsúztató partival. Ez jelentheti egy album készítését, vagy azt is, hogy videót készítenek arról, ahogyan elbúcsúznak az egyes szobáktól - mondja Morin.

Az új közösséget - és talán még az új otthont is - is meglátogathatnák, mielőtt elköltöznek. Dr. Snyder azt javasolja, hogy keressenek olyan új, szórakoztató éttermeket, üzleteket és tevékenységeket a környéken, amelyek a gyermeke számára izgalmasak lehetnek.

Sétáljatok körbe, és érezzétek meg az új környéket.

Ha már ott van, nézzen utána, hogy talál-e szülőket a gyermeke új osztályából az iskolában, és szervezzenek egy játszóteret, amikor megérkeznek. Így a gyermeke legalább egy ismerős arcot fog látni az első napon. Azzal is megnyugtathatja a gyerekeit, hogy újra láthatják a régi környéküket, ha tervez egy visszautat a régi lakhelyükre. Gyermekének lesz mit várnia a nagy költözés után, és nem "búcsút" kell mondania a barátainak, hanem inkább "viszlát később".

Morin szerint a legfontosabb, hogy gyermeke az elejétől a végéig megértse a költözés teljes folyamatát. Mond el nekik, hogy mire számíthatnak az egyes lépések során.

Magyarázd el, hogyan fogtok csomagolni, ki viszi el a cuccaikat, és mi fog történni az új helyen.

A költözés után

Miután a költöztető teherautó kiürült, és új nappaliját dobozokkal halmozták el, érdemes a berendezkedésre összpontosítania. De ahelyett, hogy csak az elvégzendő munkára koncentrálnál, próbálj meg olyan dolgokat tenni, amelyek segítenek a gyerekeknek könnyebben beilleszkedni az új környezetbe. Például tervezhetnél valami különlegeset az első estére az új otthonban.

Ünnepeljétek meg, hogy ott vagytok, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy rendeljetek be és piknikezzetek a padlón. Emellett gyakran ellenőrizd a gyerekeket. Kérdezd meg őket, hogyan mennek a dolgok egy nagy költözés után, és engedje meg nekik, hogy negatívak legyenek, ha szükséges, mondja Dr. Snyder. Nem baj, ha nem azonnal boldogok vagy nem érzik jól magukat az új házban és iskolában - adjunk időt. Ha megpróbáljuk erőltetni a pozitívumot, az valószínűleg visszafelé sül el.

Ehelyett sajnálkozzanak, ha szükséges, majd beszéljenek arról, hogyan lehetne jobbá tenni az új helyet. Azzal is segítheti az átmenetet, ha tartja a kapcsolatot az otthon maradt szeretteivel, ami létfontosságú a gyerekek alkalmazkodásának segítéséhez. Dr. Mannis azt javasolja, hogy nagyítsuk fel a fagyizós partikat vagy az esti meséket, és küldjünk rajzokat vagy képeket. Még a levélírás és a fényképek megosztása is szórakoztató módja lehet a kapcsolattartásnak.

És ha azt veszed észre, hogy gyermeked nehezen alkalmazkodik az új környezethez, mindenképpen jegyezd fel. Megoszthatod aggodalmaidat az egészségügyi szolgáltatóval, és közösen kidolgozhattok egy tervet, amely segíthetsz gyermekednek az átállás kezelésében. "Tarts kéznél egy jegyzettömböt, hogy feljegyezz néhány megfigyelést vagy aggodalmat, és fordulj szakemberhez, ha úgy érzed, hogy gyermeked jelentős változásokat mutat a tanulásban, az alvási szokásokban vagy az ellenálló képesség más aspektusaiban.

Tippek az új iskola megkezdéséhez

Semmi kétség - egy új iskola elkezdése ijesztő a gyerekek számára. Ha egy közeli területre költöznek, a legjobb megoldás, ha a gyermek ugyanabban az iskolában marad, vagy ugyanabban a körzetben marad. Ha ez nem lehetséges, vagy egy másik közösségbe vagy államba költözik, akkor mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy gyermekei magabiztosan lépjenek be az első nap.

Ennek egyik módja, hogy lehetőség szerint bepillantást nyerjen az iskolába. Nézze meg, hogy az iskola tart-e nyílt napot, vagy kérdezze meg, hogy Ön és gyermeke részt vehet-e egy körbevezetésen, és találkozhat-e a tanárokkal. Így jobb elképzelésük lesz arról, hogy mire számíthatnak. Beszélj az iskolával kapcsolatos aggodalmairól vagy elvárásairól is. Segíts neki tervet készíteni mindenre, ami miatt aggódik.

Dr. Mannis szerint gyermekeinek elméleti és gyakorlati kérdései egyaránt lehetnek. A kérdéseik például a következők lehetnek: "Mi van, ha a többi gyerek gonoszkodik a szünetben?" vagy "Hová fogom tenni a cuccaimat?". Beszéld meg velük ezeket a dolgokat. Segíthetsz nekik azzal, hogy szerepjátékot játszol különböző forgatókönyvekkel, valamint ötletbörzével, hogy hogyan fogják kezelni az egyes aggályokat.

Ha van egy általános elképzelésük arról, hogyan közelítsék meg az egyes forgatókönyveket, az sokat segíthet a gyermek aggodalmainak enyhítésében.

Ha gyermekét beíratja egy tanórán kívüli tevékenységre, az is segíthet az új iskolába való átmenetben. Az iskolán kívüli sport és más programok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekek barátokat szerezzenek, és olyan diákokkal kerüljenek kapcsolatba, akiknek ugyanaz az érdeklődési köre. Sokkal könnyebben találnak olyan embereket, akikkel azonosulni tudnak, ha olyasmit csinálnak, amit élveznek.

Végül pedig minden tanítási nap végén szánjon időt arra, hogy beszélgessen gyermekével arról, hogyan ment az iskola, mit tanult, és milyen nehézségei vannak. Az iskolai személyzettel is egyeztethet, hogy jobb képet kapjon arról, hogyan alkalmazkodik. Mindenekelőtt ügyeljen arra, hogy minél több időt töltsön a gyermekével. Egy ilyen érzelmileg kaotikus időszakban Ön a ragasztó, amely összetartja őket, és az Ön támogatása a zökkenőmentes átmenet kulcsa.

Próbálj meg nem aggódni, ha gyermekének a vártnál kicsit tovább tart a beilleszkedés. "Egyes gyerekek lassan melegednek be, míg mások képesek belevetni magukat egy új helyzetbe, és lesöpörni az aggodalmaikat.