, 2021/9/8

Az emberek gyakran úgy képzelik el a zaklatást, mint egy szemtől-szembe konfliktust. Azt képzelik, hogy a zsarnokok lökdösnek, lökdösnek, esetleg megütnek másokat. Talán azt képzelik, hogy a gyereket szidalmazzák és kigúnyolják.

kitaszitottság

De létezik a zaklatásnak egy másik, finomabb formája is, amit kapcsolati agressziónak neveznek. A zaklatás e típusa során a gyerekek gyakran szociálisan elutasítanak, kirekesztenek vagy kiközösítenek más gyerekeket.2 A zaklatásnak ez a típusa egyre nyilvánvalóbbá válik, ahogy a gyerekek a középiskolába és a gimnáziumba kerülnek. Még a munkahelyeken is gyakori a felnőttek körében. Az ilyen típusú zaklatás kezelése kihívást jelenthet a gyerekek számára, de a szülők segíthetnek.

Áttekintés

A kirekesztettség sok fájdalmat okoz, különösen akkor, amikor a kortárskapcsolatok olyan fontosak. A szociálisan elutasított gyerekek nem csak érzelmileg szenvednek, hanem tanulmányi szempontból is.3 Ha pedig egy gyerek úgy nő fel felnőttként, hogy értéktelennek, elutasítottnak vagy másoknál kevésbé értékesnek érzi magát, az mindenféle mentális egészségügyi problémákat okozhat.

Bár nem tudja megakadályozni, hogy gyermekét kiközösítsék, vannak dolgok, amelyekkel segíthet, ha ez mégis megtörténik. "Ha és amikor a szülők úgy érzik, hogy a gyermekük bármilyen okból nem boldogul az iskolában, mindenekelőtt az iskolát kell megszólítaniuk, hogy érdeklődjön és avatkozzon be" - tanácsolja Dr. Siggie Cohen, a több mint 35 éves tapasztalattal rendelkező gyermekfejlesztési szakember és tanácsadó. Dr. Cohen szerint óriási különbség lehet, hogy a szülők hogyan reagálnak és hogyan gondoskodnak gyermekükről ilyenkor.

Módszer, amivel segíthetsz gyermekednek megbirkózni azzal, hogy kirekesztik az iskolában.

Igazold gyermeked érzéseit

Amikor gyermeked megnyílik a tapasztalatairól, győződj meg róla, hogy biztonságban érzi magát, ha megosztja veled. Kerüld a túlreagálást vagy a gyermeked kirekesztőinek nevezését. Emellett tegyél meg mindent, hogy véletlenül se szégyenítsd meg gyermeket a kiközösítés miatt. Kerüld, hogy olyasmit mondj, amit úgy lehetne értelmezni, hogy valahogy másnak kellene lennie, vagy jobban kellene próbálkoznia, hogy kedveljék. Ehelyett inkább arra összpontosíts, hogy meghallgatod és átérzed, hogy mit éreznek. Közöld, hogy senki sem érdemli meg, hogy kirekesztik, és hangsúlyozd, hogy sokat tudnak nyújtani a világnak.

Győződj meg arról is, hogy a gyermeked felismeri a különbséget a nem kedves viselkedés és a zaklatás között. Néha, amikor a gyerekeket kirekesztik, az nem szándékosan ártani akar nekik. És bár fájdalmas, ha valakit kihagynak, mégis megtörténik. Ez különösen igaz az olyan dolgokra, mint a születésnapi partik vagy az ottalvós bulik, amikor csak annyi gyereket lehet bevonni. Tehát, hacsak a gyermeke nem közeli barátja annak a gyermeknek, aki az eseményt szervezi, előfordulhat, hogy nem hívják meg.

Segíts gyermekednek meghatározni, hogy az iskolában a gyerekek szándékosan próbálták-e kizárni őt, vagy csak rosszindulat nélkül hagyták le a vendéglistáról. Függetlenül attól, hogy gyermeked melyik helyzetet élte át, ne bagatellizáld el a sértett érzéseit. Mindkét élmény fájdalmas lehet, és lehet, hogy fel kell dolgozni.

Erősítsd meg gyermeked

Hangsúlyozd, hogy gyermeked nem tudja befolyásolni, hogy mások mit mondanak vagy tesznek, de azt igen, hogy hogyan reagáljon. Dolgozzatok együtt, hogy ötleteket találjatok ki, hogyan kezeljétek a helyzetet, és hogyan győzzétek le a zaklatást. A cél az, hogy ne érezze magát tehetetlennek, ehelyett érezhesse magát erősnek a különböző lehetőségek és reagálási módok révén, például hogy más barátokra vagy közösségi lehetőségekre koncentráljon.

Emellett, bár a sértett érzéseik tiszteletben tartása kulcsfontosságú, törekedjünk arra, hogy segítsünk nekik elkerülni az áldozati gondolkodásmódot. Igen, amit átéltek, lehet, hogy igazságtalan, kegyetlen és/vagy fájdalmas volt, de ez nem jelenti azt, hogy áldozatának kell maradniuk ennek a viselkedésnek. Engedd meg gyermekednek, hogy túllépjen ezen a helyzeten, hogy ne ez határozza meg, hogy ki is ő valójában.

Ne javítsd meg a dolgokat

Adott esetben állj ellen a késztetésnek, hogy automatikusan átvedd a helyzetet, bármennyire is szeretnéd. Adj tanácsot, de előbb hallgasd meg, mit gondol a gyermeked. Adj neki esélyt, hogy kezelje a problémát, ahelyett, hogy azonnal beleugranál, hogy te megoldod. Ne feledd, hogy ezek a problémák mind egyediek. A különböző helyzetekben különböző megközelítések és a szülői részvétel különböző szintjei fognak jobban működni. Ezért a megérzéseidre kell hallgatnod, hogy mennyire kell részt venned a folyamatban.

Ha például nem ismered jól a kizáró magatartást tanúsító gyerekek szüleit, nem biztos, hogy hasznos lenne felhívni őket. De ha jó barátok vagytok a szülőkkel, akkor érdemes lehet beszélgetni arról, hogy mi folyik itt. Bárhogy is legyen, törekedj arra, hogy a gyermeked döntse el, hogyan akarja kezelni a helyzetet. Mutasd meg nekik, hogy bízik a döntéseikben. Ha így teszel, az nagyban hozzájárul az önbecsülés helyreállításához.

Emellett segít az asszertivitás, az önállóság és az erő kialakításában is. A legfontosabb, hogy törekedj arra, hogy segítségére legyél, ha szükségük van rá. Irányítsd őket abban, hogy hogyan tudnak úrrá lenni a helyzeten, de hagyd, hogy ők vegyék át a vezetést. A gyermeknek szüksége van a támogatására, a meghallgatására és az empátiájára, de nekik is szükségük van arra, hogy felhatalmazást kapjanak.

Tudasd velük, hogy Te támogatod őket, de azt is, hogy hiszel abban, hogy ők is képesek kezelni ezt a helyzetet, ha ez számukra megfelelő. A konkrét körülményektől és a gyermek életkorától, temperamentumától, valamint a szociális-érzelmi-fejlődési problémáktól függően azonban előfordulhat, hogy neked kell közbelépni. Értékeld a zaklatás súlyosságát, azt, hogy gyermeked mennyire felkészült (vagy nem) arra, hogy megbirkózzon vele, és hogy az érintett felnőttek (például tanárok, edzők vagy más szülők) mit tudnak tenni, hogy segítsenek.

Te ismered a legjobban a gyermeked és az ő igényeit, ezért ha úgy gondolod, hogy be kellene avatkoznia, akkor fontold meg, hogy megteszed. Csak arra ügyelj, hogy a gyermekedet is bevond, és csak a szükséges szintre törekedj.

Segíts gyermekednek barátokat szerezni

Az egészséges barátságok sokfélesége az egyik legjobb módja a zaklatás megelőzésének. Ha legalább egy barátja van, az a gyermeknek az összetartozás és a pozitív önértékelés érzését adja, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkentse annak hatását, ha a többi gyerek elutasítja az iskolában. Sőt, a tanulmányok azt mutatják, hogy a gyermekkori barátságok rövid távon és felnőttkorban is tartósan védő hatással lehetnek a mentális egészségre.

Keresd meg, hogyan segítheted gyermekedet a barátságok kialakításában. Bátorítsd, hogy szerezzen barátokat az iskolában, a templomban, a sportcsapatokban és más, őket érdeklő tevékenységekben. Emlékeztesd őket arra, hogy nem az őket kizáró emberek az egyetlen lehetséges barátok. Ahelyett, hogy arra összpontosítana, hogy mit csinálnak ezek az emberek, gyermeke keresd meg a módját, hogyan hívhatsz új embereket az életébe. Sokkal jobban érezhetik magukat a helyzetükkel kapcsolatban, ha más barátokra is összpontosíthatnak azokon a gyerekeken kívül, akik kiközösítik őket.

Tevékenységek ösztönzése

Ha gyermekeid részt vesznek iskolán kívüli tevékenységekben, legyen szó sportról, évkönyvíróról, egyházi csoportról vagy olvasóklubról, akkor lehetőségük nyílik új barátokat szerezni és önbizalmat építeni. A külső tevékenységek lehetőséget adnak a gyerekeknek arra is, hogy levezessék a feszültséget, fejlesszék a kreativitásukat, és kieresszék a gőzt. Ne becsülje alá a gyerekek iskolán kívüli tevékenységekbe való bevonásának fontosságát.

Ráadásul, amikor a gyerekek tevékenységekkel vannak elfoglalva, akkor a társaik között lehetnek és szocializálódhatnak. A közösségi média iránti igényük is csökken, mert szemtől-szembe kerülnek másokkal. Emellett kisebb a kockázata a cyberbullyingnak és más egészségtelen online viselkedésnek, mert a szabadidejüket produktívabban töltik.

Gyermeked szociális készségeinek fejlesztése

Gyakran előfordul, hogy amikor egy gyermeket kiközösítenek, az annak az eredménye, hogy a többi gyerek gonosz vagy feledékeny. Néha azonban a gyerekek részben azért kerülnek kirekesztésbe, mert hiányoznak a megfelelő szociális készségek. Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy gyermeked hibás a kirekesztésért. A zaklatók továbbra is felelősek a viselkedésükért. Azonban a gyermeked szociális ügyetlensége szerepet játszhat a probléma súlyosbításában.

Te azonban segíthetsz megelőzni a jövőbeni incidenseket azzal, hogy segítesz gyermekednek csiszolni a szociális készségeit. Emellett segíts gyermekednek a zaklatással való megbirkózáshoz szükséges tulajdonságok kialakításában, például az önérvényesítésben, a stresszcsökkentő technikákban és a dolgok perspektívába helyezésében. Ezzel olyan egészséges szokásokat és tulajdonságokat is elsajátíthat, amelyek a gyermeke számára hosszú távon előnyösek lesznek.

Fontold meg a külső segítséget

A szociális elutasítás számos módon befolyásolhatja gyermekét, többek között negatívan befolyásolhatja az önbecsülését. Ezért jó ötlet külső segítséget kérni. A gyermekorvos vagy egy tanácsadó felmérheti, hogy a kamasz vagy tinédzser depresszióval küzd-e, és kiszűrheti az öngyilkossági gondolatokat. Még ha gyermeked szerinted jól is van, sosem árt, ha kikér egy második véleményt, és ezzel tudatod gyermekeddel, hogy nagyon komolyan veszed a jólétét.

Ha neked vagy gyermekednek öngyilkossági gondolatai vannak, vedde fel a kapcsolatot a Nemzeti Öngyilkosság-megelőzési segélyvonallal az 1-800-273-8255-ös telefonszámon, hogy támogatást és segítséget kapjon egy képzett tanácsadótól. Az is segíthet gyermekednek, ha a szülőn kívül van kivel beszélnie.

A külsős tanácsadók objektívebbek és érzelmileg kevésbé érintettek lehetnek. Ennek eredményeként olyan tippeket és javaslatokat tudnak adni, amelyekre te nem gondoltál

A tanácsadás arra is képessé teheti gyermekét, hogy visszavegye az irányítást az élete felett.